Računalništvo, telefonija
03.04.2017 11:33

Deli z drugimi:

Share

Za piratstvo otrok so odgovorni starši!

Če sodišče ne more ugotoviti, kdo je s spletna nezakonito prenesel vsebine, mora kazen plačati lastnik povezave.
Če sodišče ne more ugotoviti, kdo je s spletna nezakonito prenesel vsebine, mora kazen plačati lastnik povezave.

Čeprav so vsaj glede na številne dosedanje raziskave ravno spletni pirati tisti, ki največ denarja namenijo za nakup licenčnih vsebin, so ti v zadnjem času deležni pritiskov z vseh strani. Med vsemi pa je še posebno »aktivna« Nemčija, saj je nemška zakonodaja o zaščiti avtorskih pravic ena najstrožjih na svetu. Uporabnike lahko namreč za nezakonito prenesene filme, televizijske nadaljevanke, programsko opremo in glasbo kar hitro doleti tako denarna kot zaporna kazen.

To se je dobro pokazalo na primeru, kjer je ena od družin v nemškem mestu Münchnu prejela denarno kazen v višini 3.500 evrov, in sicer zaradi tega, ker je nekdo izmed družinskih članov preko spleta nezakonito prenesel glasbeni album »Loud«, ki ga je leta 2010 pripravila Rihanna. Na sodišču se je tekom obravnave izvedelo, da je piratstvo pravzaprav zagrešil eden od otrok, starši pa so se pred sodnikom branili s tem, da o nelegalnih aktivnostih njihovih otrok na spletu ne vedo ničesar. Sodnika pa ta obramba ni prepričala, zato je starše doletelo plačilo denarne kazni.

Nemški sodnik je v obrazložitvi sodbe navedel, da če sodišče ne more z veliko verjetnostjo ugotoviti, kdo je s spletna nezakonito prenesel vsebine, mora kazen plačati lastnik povezave v svetovni splet. To v praksi pomeni, da bodo v takih primerih kazen morali vedno poravnati starši, in to kljub temu, da je bila piratska vsebina prenesena s spleta brez njihove privolitve ali vednosti.


Prijavi napako v članku