Obvestila podjetij
03.04.2021 00:14
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Z zadrževanjem diha do izboljšanja telesne pripravljenosti

Verjeli ali ne, ampak tehnike dihanja, še posebej zadrževanje diha, lahko vplivajo na telesne in duševne zmogljivosti.

Toda v luči novejših dognanj te lahko delujejo pozitivno, saj povečajo sposobnost prenosa kisika v krvi. Zato vam prestavljamo dihalne tehnike strokovnjaka Patricka McKeowna, katerih učinke lahko spremljate s pomočjo pametnih ur Huawei.

Tehnika zadrževanja diha je stara kot človeštvo samo. Že naši najzgodnejši predniki so se naučili zadrževati dih, da bi se potopili pod vodno gladino, zato ni presenetljivo, da so dihalne tehnike pranajama stare 2.500 let. Medtem ko so znanstvene raziskave, ki pritrjujejo prednostim zadrževanja diha, relativno nove.

Prednosti zadrževanja diha

Nadzorovano zadrževanje diha deluje kot pozitiven dejavnik stresa, ki aktivira simpatični živčni sistem in sproži dolgoročno pozitivno prilagajanje. Pozitivni stresorji gradijo duševno in telesno odpornost, ki je izrednega pomena za kondicijo, zmogljivost telesa in splošno dobro počutje. V športu, kjer je razlika med zmago in porazom le v delčku sekunde, pa jih uporabimo za upočasnitev mišične utrujenosti.

»Znanstvene raziskave kažejo, da kratko zadrževanje diha v fazi izdiha izboljša pretok krvi v možgane in poveča budnost. Odpira nos in dihalne poti, zato je tehnika način simulacije treninga na visoki nadmorski višini z nizkim atmosferskim pritiskom,« je povedal Patrick McKeown.

Prakticiranje zadrževanja dihanja je preprost način doseganja hiperkapnične, hipoksične vadbe in izboljšanja sposobnosti prenašanja kisika v krvi. Poleg tega poveča aerobno pripravljenost, zadrži sproščanje mlečne kisline in prepreči utrujenost. Preprosta tehnika nudi alternativo visoko intenzivnih treningov. Na primer, zadrževanje diha med vadbo sprinta povzroči večji padec nasičenosti krvi s kisikom.

Vprašanje je, kako učinkovito nadzorovati nasičenost kisika v krvi oziroma z drugimi besedami raven SpO2? Odgovor se skriva v novih tehnologijah. Pametne ure Huawei Watch jo znajo meriti, novejši modeli, kot je Watch GT 2 Pro, celo po načelu 24/7. Raven SpO2 ura izračuna na podlagi merjenja odboja svetlobe določene valovne dolžine kot posledice različne absorpcije v hemoglobinu, ki nosi oziroma ne nosi kisika.

Kako deluje?

Med dihanjem kisik iz zraka preide v kri, medtem ko se iz nje odstrani ogljikov dioksid. V krvi se molekule kisika vežejo z rdečimi krvnimi celicami s hemoglobinom (Hb), z železom bogato beljakovino, ki obarva kri v rdečo barvo. Ko pljuča opravijo svoje delo in kisik preide v kri, ga ta prenese do vsake celice v telesu, ki ga uporabijo za pridobivanje energije iz glukoze preko procesa metabolizma.

»Raven kisika v krvi je pri zdravem človeku ves čas na najvišji ravni. Če naj tkiva za povečanje moči in vzdržljivosti dobijo več kisika, potem moramo povečati sposobnost prenosa kisika. Zato potrebujemo več rdečih krvnih celic in več molekul hemoglobina,« je še povedal Patrick McKeown.

Pametna ura Huawei Watch GT 2 omogoča merjenje ravni SpO2, da bolje razumete svoje zdravstveno stanje. Podatek je še posebej pomemben za starejše, če smrčite, redno prekomerno obremenjujete možgane in za tiste, ki se veliko zadržujete na visokih nadmorskih višinah.

Hiperkapnični / hipoksični trening

Ko med običajnim izdihom zadržite sapo, se začne v krvi kopičiti ogljikov dioksid (hiperkapnija), medtem ko pade nasičenost kisika v krvi (hipoksija), kar simulira vadbo na visoki nadmorski višini. To izboljša sposobnost prenašanja kisika, saj poveča število rdečih krvnih celic in s tem koncentracijo hemoglobina. Ker lahko kisik prenašajo zgolj rdeče krvne celice, je povečanje njihovega števila edini način, da tkiva dobijo več kisika.

Raven nasičenosti krvi s kisikom je običajno med 98 in 99 %. Meritve, ki jih izvajajo pametne ure Huawei Watch GT 2 ali Fit, te prenesejo v aplikacijo Zdravje, kjer vam je na voljo grafikon s prikazom ravni kisika v krvi v daljših časovnih obdobjih. Tako lahko bolje razumete svoje fizično stanje.

Kako zadrževanje diha vpliva na vranico

Vranica je telesna krvna banka. Zadržuje med 200 do 300 ml krvi z 80 % rdečih krvnih celic, kar je 8 % vseh v telesu. V normalnih pogojih predstavlja rezervo, ki jo vranica sprosti, ko telo potrebuje več kisika oziroma se razpoložljivost kisika zmanjša. Z zadrževanjem diha učinkovito zmanjšate raven kisika v krvi in prisilite vranico, da odda svojo zalogo krvi v krvni obtok. Manjše krčenje vranice se lahko zgodi dokaj hitro tudi po 30 sekundah zelo kratkega zadrževanja sape, medtem ko do večjega in posledično sprostitve več dodatne krvi v obtoku pride po daljšem času.

Svet se nenehno razvija in številčnost motečih dejavnikov nezadržno narašča, medtem ko potrebujemo čas, da se nanje privadimo. Tu se skriva velika moč tehnik dihanja – ko se zavedamo dihanja, vadimo zavest in ustvarjamo trdne navade.

Kaj torej storiti, da bomo izboljšali zdravje? Eden od načinov je gotovo uporaba pametnih ur Huawei Watch GT 2 Pro ali Watch Fit., saj ti ves dan spremljata gibanje in nas ob pravem času opomnita, naj vstanemo in preprečimo težave zaradi prekomernega sedenja. Uri beležita korake, dejavnosti in druge podatke, ki nam dajejo občutek uspešnega doseganja zastavljenih ciljev. Obe uri sta povezljivi tako s pametnimi napravami Android, kot tudi iOS. Huawei Watch GT 2 Pro pa lahko uporabljate tudi v kombinaciji z brezžičnimi slušalkami Huawei FreeBuds Pro, ki jih lahko pred spanjem uporabljate za poslušanje meditacijske glasbe.

Za več informacij obiščite spletno povezavo: https://consumer.huawei.com/si/.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Sidera logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več
Zlati partner

VERACOMP d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 50
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več
Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več