Računalništvo, telefonija
27.12.2012 13:24

Deli z drugimi:

Share

Z umetno ustvarjenimi tornadi do dragocene električne energije

Kanadski inženir Louis Michaud je pripravil poseben stolp, ki za proizvajanje energije koristi umetno ustvarjen tornado. Cena kilovatne ure bi z množično proizvodnjo lahko znašala zgolj preračunanega 2,2 evrskega centa.
Je prihodnost pridobivanja električne energije v umetno ustvarjenih tornadih?
Je prihodnost pridobivanja električne energije v umetno ustvarjenih tornadih?

Lanskoletna jedrska katastrofa v Fukushimi je močno vplivala na globalno politiko uporabe jedrskih elektrarn po vsem svetu, saj so se jim mnoge države odrekle zgolj iz preventivnih razlogov. To je posledično povzročilo globalno pomanjkanje električne energije in svetovne cene elektrike so pričakovano poskočile do neba. To pa je kanadskega inženirja Louisa Michauda spodbudilo k pripravi posebnega stolpa, ki za proizvajanje energije koristi umetno ustvarjen tornado (močan nevihtni veter).

Ekološka elektrarna Atmospheric Vortex Engine (AVE) za »generiranje« umetnega tornada uporablja umetno ogret zrak in zrak iz okolice. Zaradi razlike v temperaturi nastane vrtinčast zračni tok (nadzorovani tornado), ki poganja vgrajene vetrne turbine in s tem ustvarja električno energijo. Ekološka elektrarna Atmospheric Vortex Engine je za nameček tudi ekonomsko upravičljiva, saj bi lahko z množično proizvodnjo cena kilovatne ure znašala zgolj preračunanega 2,2 evrskega centa.

Prva »farma« »tornadnih« elektrarn bo postavljena že v prvi polovici leta 2013, za kar bo poskrbelo podjetje AVEtec Energy Corporation (http://goo.gl/DXbqc). Če se bo novost izkazala kot učinkovita in zanesljiva, bi lahko v bližnji prihodnosti zaživela na globalni ravni.


Prijavi napako v članku