15.06.2012 09:33

Deli z drugimi:

Share

Enostavno do lastnega prenosa v živo

Z nekaj osnovnega znanja lahko prenos v živo opravite v povsem lastni režiji.
Z nekaj osnovnega znanja lahko prenos v živo opravite v povsem lastni režiji.

Pričakovanje, razburjenje in nestrpnost . Kolikokrat takole sedimo pred televizorjem in čakamo na našo priljubljeno tekmo? Ravno v tem času je aktualno Evropsko prvenstvo v nogometu 2012, ki se odvija na Poljskem in v Ukrajini. Čeprav se je nogometna vročica še le komaj začela, pa nas spomin popelje nazaj na pretekle dogodke, še posebej na minulo svetovno prvenstvo, kjer so naši fantje preprosto blesteli, vsekakor pa ne moremo tudi mimo hokejskega dogodka, saj se je prvič v zgodovini zgodilo, da je kakšen Slovenec dvignil tako zaželen Stanleyjev pokal. Vse to so dogodki, ki imajo neko skupno lastnost: zgodijo se točno na določen datum, ob točno določenem času, spremlja pa jih več deset tisoč glava razgreta množica navijačev. Številne televizijske postaje so se več kot 30 let trudile te dogodke spraviti tudi na male ekrane in jih tako prenesti tudi v naše domove, s čemer se je rodil televizijski javni prenos. Kasneje se je takšen način prenašanja prenesel tudi na Internet, eden prvih dogodkov, ki so se predvajali preko interneta pa je bil prenos koncerta Metallice, ki se je odvil zdaj že davnega leta 1996, le tega pa je kot pionir takšnih dogodkov organiziralo podjetje Apple. Različni sponzorji in podjetja so se takrat želela povezati z omenjenim dogodkom, ljudje so začeli govoriti o tako imenovanem live streamingu (prenosu v živo preko interneta), televizijske hiše pa so koncert označile za dogodek leta. In kaj se je spremenilo do danes? Z vidika televizijskih hiš skorajda nič. Z vidika sodobne spletne tehnologije… skoraj vse. V največji meri se je povečala razpoložljivost tehnologije potrebne za prenos dogodka do končnih uporabnikov. Dan danes je namreč sliko do končnih uporabnikov mogoče prenesti tudi v povsem lastni režiji.

Tehnologija v vaših rokah
Z višanjem hitrosti interneta so nekatere zadeve napredovale s svetlobno hitrostjo. Ste opazili, da si lahko danes pri hitrosti interneta 5-6 Mbit brez problema ogledate video posnetke v polni HD ločljivosti? Žalostno pri tem je, da hitrosti internetnih povezav še vedno niso simetrične, saj je hitrost od uporabnika do strežnika še vedno precej manjša (le stežka bomo dobili upload 5MBit) od hitrosti od strežnika do uporabnika (download). Žal je prva še vedno najpomembnejša ko govorimo o prenosu v živu ali tako imenovanem Live streamingu. In zakaj? Sliko iz kamere je kot vemo potrebno posredovati končnim uporabnikom. Treba jo je torej poslati po distribucijskem kanalu, s čemer je uporabniku omogočen ogled določene vsebine in tukaj pridemo do prve tehnološke zahteve (verjetno tudi najvažnejše) – hitrosti internetne povezave od uporabnika do strežnika. Ta je kar se tiče prenosov v živo nekakšen tehnični “no brainer”, kar pomeni čim več tem bolje. Glavna ovira pri hitrosti uploada je vsekakor proračun s katerim razpolagamo. Eno je namreč video vsebine v splet poslati preko običajnega domačega omrežja, spet drugo je zakupiti vode s pasovno širino nekaj gigabitov, ki lahko stanejo tudi nekaj tisoč evrov. V prej omenjenem kanalu smo namenoma pozabili še na en element in sicer na tako imenovani Live streaming server (LSS). LSS ni tako nedvoumni inženirski faktor, njegova izbira pa je lahko odvisna od večjega števila različnih faktorjev. Njegova uporaba ima alternative v vnaprej pripravljenih video platformah, a o tem nekoliko kasneje. Za začetek bomo navedli nekaj najbolj znanih Live streaming strežnikov, seveda pa se lahko zanesete tudi na lastno produkcijsko okolje ali na virtualno/cloud okolje kot sta Rackapace in Amazon EC2.

Seznam Live streaming strežnikov:
– Red 5 (goo.gl/Fsd9T) – je brezplačna open source platforma, ki je bila na tržišču ena izmed prvih. Ta nudi stabilno in dokaj uveljavljeno Live Streaming okolje.

– Wowza Media Server 2 (goo.gl/nj5L4) – je kakovosten streaming strežnik, ki temelji na Javi. Ta je sposoben pretakanje različnih video vsebin (Silverlight, iPhone in Flash). Na voljo je tudi avtomatska EC2 različica, za katero potrebujete le osnovno znanje o Live streamingu. Najbolj primeren je za kakšne interne projekte, saj EC2 podpira zgolj pasovno širino do 250 Mbps, kar je maksimalno 250 uporabnikov pri hitrosti prenosa 1 Mbps.

– Adobe Flash Media Server 4 (goo.gl/PbMDT) – je stabilna in preizkušena rešitev iz podjetja Adobe. Ta spada v cenovni razred profesionalne uporabe. Dostopnih je več različic, storitev pa se lahko dopolnjuje tudi z Amazonovimi EC2 strežniki.

– Windows Media Services (Smooth Streaming) (goo.gl/KxIyF) – je Live streaming strežnik v prvi vrsti namenjen predvajanju preko programskega paketa Silverlight.

– Feng (goo.gl/lKOHt) – je odprtrokodna streaming rešitev. Prav tako kot Line 5 je tudi ta popolnoma brezplačna.

Verjetno se boste ob tem vprašali, kaj je glavna vloga streaming strežnika? Pravzaprav ima ta dve vlogi. V prvi vrsti služi kot pripravljalni kanal za distribucijo vsebine (posrednik med izvorom in večjo množico gledalcev), prav tako pa mora omogočati avtentifikacijo gledalcev v primeru, da je prenos v živo plačljiv (slednje se lahko reši tudi s pomočjo aplikacijske strani [PHP /. NET / Ruby …]). Strežnik bo torej poskrbel , da bo vaša video vsebina našla pot do tisoče končnih uporabnikov. Seveda se mora pred tem video primerno obdelati, sam proces, ki to omogoča pa imenujemo enkodiranje. Na tržišču obstaja več vrst enkoderjev, v nadaljevanju pa bomo našteli le nekaj najbolj razširjenih.

Seznam enkoderjev

– Adobe Live media encoder (goo.gl/Kj3vi) – je povsem brezplačen enkoder, ki se lahko uporablja tako za Win kot Mac računalnike. Odličen za integracijo z Adobe Flash strežnikom. Ponuja multibitrate nalaganje in DVR (Digital Video Recorder) funkcionalnosti. JE stabilna in preizkušena rešitev, pri Adobeju pa skrbijo tudi za redne nadgrajevanje.

– Telestream Wirecast (goo.gl/WATdu) – Cena tega enkoderja se začne pri 450 ameriških dolarjev, rešitev pa je idealna za dogodke z postavitvijo večih kamer.

– Helix Producer (goo.gl/x9OWS) – Encoder podjetja Real Networks. Na voljo je spletni dokument, ki pojasnjuje razliko med različnimi verzijami tega programskega paketa.

– Microsoft Expression Encoder 4 (goo.gl/uGTcD) – Encoder, katerega glavna naloga je video vsebino poslati na IIS media strežnik (Smooth Streaming). Osnovna različica je uporabnikom na voljo povsem brezplačno. Uporaben le če pretakanje vsebin temelji na Microsoftovih tehnologijah (IIS + Silverlight predvajalnik).

Pretakanje v oblaku

Brez enkoderja in dobre povezave ne bo šlo, a brez lastnega streaming strežnika (LSS) je prenos v živo povsem mogoč. Številni ponudniki namreč ponujajo Live Streamin storitve v oblaku, ki vam omogočajo uporabo grupiranih live streaming strežnikov kadar to želite in kolikor želite. Takšne storitve vam omogočajo, da vaš enkoder »usmerite« do enega izmed ponudnikov tovrstnih storitev (ustream, livestream ali justin.tv so eni izmed najbolj razširjenih) ter svobodno uporabljate njihove Live streaming strežnike. Prednost takšnih storitev je, da vam ni treba skrbeti za prilagajanja uporabnikom, nadgradnje, pomanjkanje pasovne širine ipd. Takšne storitve nudijo različne možnosti plačila. Plačujete lahko po količini opravljenega prometa (“Pay as you go”), mesečnemu najemu (naročnina) ali preko prilagojene pogodbe. Ko boste konfigurirali enkoder, kamere ter LSS ali video platformo, boste opravili že 90% potrebnega dela.

Na koncu je video vsebino potrebno še nekje prikazati, za karobstajajo različni flash ali silverlight video predvajalniki. Takšen predvajalnik lahko s pomočjo tehnologije flash ali silverligt ustvaritev tudi sami, vendar verjamemo, da boste raje uporabili že obstoječe rešitve kot so npr. FlowPlayew, JW Player in zadnje čudo iz Adobija Strobe media playback. Vsak med njimi deluje po precej enakem principu, celoten postopek pa se nanaša zgolj na vpis RTMP naslova v sam predvajalnik in njegovo integracijo (embed) na določeno spletno stran.


Prijavi napako v članku