Avtomobilizem
16.07.2021 06:55
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Z enim polnjenjem rekordnih 710 kilometrov na električni pogon

Nizozemski Lightyear One je z enim polnjenjem prevozil kar 710 kilometrov, s čimer je dosegel nov rekord med električnimi vozili. Posebnost avtomobila so solarni paneli, ki dodatno polnijo baterijo.

Tukaj je Lightyear One, električni avtomobil izdelan na Nizozemskem, ki je junija podrl rekord v prevoženih kilometrih z enim samim polnjenjem. S hitrostjo 85 km/h je neprekinjeno vozil skoraj devet ur in dosegel razdaljo 710 kilometrov. To pa je že zelo lep doseg kajne?

Po podatkih podjetja Lightyear je razdalja, ki jo je prevozil njihov model One, najdaljša med vsemi električnimi vozili s 60 kWh baterijo. Zgolj za primerjavo in občutek naj povemo, da ima letošnji Tesla Model 3 Long Range povprečni doseg 455 kilometrov, z baterijo 70 kWh.

Lightyear med drugim trdi še to, da “celo najbolj učinkoviti električni avtomobili na trgu ta trenutek pri tej relativno nizki hitrosti porabijo okrog 50 % več energije”. Glavni cilj podjetja Lightyear je zmanjšati porabo energije na kilometer, s čimer bi močno povečali doseg manjših baterij.

Od prve predstavitve prototipa modela Lightyear One je minilo dve leti. Vse od takrat na trgu dotični model nastopa kot avtomobil z daljšim dosegom, katerega poganjajo štirje med seboj neodvisni “in-wheel” električni motorji. Model One porabi 83 Wh/km in lahko od 0 do 100 kilometrov na uro pospeši v manj kot desetih sekundah.

Lightyear One se prodaja z “over-the-air” posodobitvami programske opreme, Apple CarPlay tehnologijo in Android Auto sistemom.

Najbolj zanimiv aspekt vozilaje pet solarnih panelov, ki vozilu dodajo približno 12 kilometrov dosega na uro polnjenja. V idealnih razmerah, v nekem zelo sončnem območju, bi lahko voznik Lightyear One vozil mesece preden bi moral napolniti baterijo.

Solarni paneli

Lightyear One bo za nakupo na voljo v prvi polovici leta 2022, cena avtomobila pa bo približno  $177,000 (preračunanih 150.000 evrov).

Če si želite na lastne oči pogledati, kako je električni avtomobil dosegel nov rekord v dosegu vožnje, si lahko ogledate spodnji video:

Vas zanima več iz te teme?
Električni avtomobili

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Z več kot 25 letnimi izkušnjami lahko Vibor d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. V želji uporabnikom omogočati hitrejše ... Več
Srebrni partner

Secop d.o.o.

Vojkova cesta 77, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 73 80
Z več kot 20 letnimi izkušnjami lahko Secop d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. Ponujamo: Vodilno svetovno blagovno znamko ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več
Zlati partner

ZEBRA SYSTEMS s.r.o.

Opavská 6230/29a, Češka, , Tel: +420 596 912 961
Kibernetska varnost oziroma dober varnostni načrt je ključen za zaščito vseh kategorij podatkov pred krajo, izgubo ali okvaro. Sem spadajo občutljivi podatki, osebno prepoznavni ... Več