Avtomobilizem
16.07.2021 06:55
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Z enim polnjenjem rekordnih 710 kilometrov na električni pogon

Nizozemski Lightyear One je z enim polnjenjem prevozil kar 710 kilometrov, s čimer je dosegel nov rekord med električnimi vozili. Posebnost avtomobila so solarni paneli, ki dodatno polnijo baterijo.

Tukaj je Lightyear One, električni avtomobil izdelan na Nizozemskem, ki je junija podrl rekord v prevoženih kilometrih z enim samim polnjenjem. S hitrostjo 85 km/h je neprekinjeno vozil skoraj devet ur in dosegel razdaljo 710 kilometrov. To pa je že zelo lep doseg kajne?

Po podatkih podjetja Lightyear je razdalja, ki jo je prevozil njihov model One, najdaljša med vsemi električnimi vozili s 60 kWh baterijo. Zgolj za primerjavo in občutek naj povemo, da ima letošnji Tesla Model 3 Long Range povprečni doseg 455 kilometrov, z baterijo 70 kWh.

Lightyear med drugim trdi še to, da “celo najbolj učinkoviti električni avtomobili na trgu ta trenutek pri tej relativno nizki hitrosti porabijo okrog 50 % več energije”. Glavni cilj podjetja Lightyear je zmanjšati porabo energije na kilometer, s čimer bi močno povečali doseg manjših baterij.

Od prve predstavitve prototipa modela Lightyear One je minilo dve leti. Vse od takrat na trgu dotični model nastopa kot avtomobil z daljšim dosegom, katerega poganjajo štirje med seboj neodvisni “in-wheel” električni motorji. Model One porabi 83 Wh/km in lahko od 0 do 100 kilometrov na uro pospeši v manj kot desetih sekundah.

Lightyear One se prodaja z “over-the-air” posodobitvami programske opreme, Apple CarPlay tehnologijo in Android Auto sistemom.

Najbolj zanimiv aspekt vozilaje pet solarnih panelov, ki vozilu dodajo približno 12 kilometrov dosega na uro polnjenja. V idealnih razmerah, v nekem zelo sončnem območju, bi lahko voznik Lightyear One vozil mesece preden bi moral napolniti baterijo.

Solarni paneli

Lightyear One bo za nakupo na voljo v prvi polovici leta 2022, cena avtomobila pa bo približno  $177,000 (preračunanih 150.000 evrov).

Če si želite na lastne oči pogledati, kako je električni avtomobil dosegel nov rekord v dosegu vožnje, si lahko ogledate spodnji video:

Vas zanima več iz te teme?
Električni avtomobili

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več
Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več