Računalništvo, telefonija
04.05.2019 06:15

Deli z drugimi:

Share

Z električnimi vozili bomo upravljali kar preko pametnih mobilnih telefonov

Z namensko mobilno aplikacijo bomo lahko prilagodili kar sedem funkcij oziroma lastnosti električnih avtomobilov.
Z namensko mobilno aplikacijo bomo lahko prilagodili kar sedem funkcij oziroma lastnosti električnih avtomobilov.

Vozniki se vse bolj zavedajo, da avtomobili niso več zgolj kup železja na štirih kolesih, ampak vsebujejo tudi vedno več naprednih tehnologij. To še posebej drži za električne avtomobile, saj z večino funkcij v avtomobilu upravlja namenska programska oprema. Zato ne preseneča, da programerji avtomobilskega giganta Kia Motors razvijajo tehnologijo, ki bo voznikom omogočila prilagoditev »motornih« lastnosti električnih vozil kar s pomočjo pametnega mobilnega telefona.

Zamisel programerjev podjetja Kia Motors je pravzaprav inovacija v avtomobilski industriji, saj danes še ni na voljo namenske mobilne aplikacije, ki bi uporabnikom omogočila uporabo pametnih mobilnih telefonov ali tabličnih računalnikov za prilagoditev osnovnih funkcij električnega vozila glede na njihove želje in potrebe. Vozniki bodo lahko z novo tehnologijo prilagodili kar sedem funkcij oziroma lastnosti električnih avtomobilov, in sicer največji navor, način zagona motorja, hitrost pospeševanja in zmanjševanja hitrosti, sposobnost regenerativnega zaviranja, omejitev najviše končne hitrosti, odzivnost ter poraba energije pri uporabi klimatske naprave.

Glede na to, da se tržni delež električnih vozil nenehno povečuje, kar še posebej drži na področju najema ali skupne uporabe avtomobilov, bo nova tehnologija voznikom omogočila, da uporabijo svoje predhodno nastavljene nastavitve v katerem koli električnem vozilu. Uporabniški profili bodo namreč shranjeni v oblaku in bodo dosegljivi povsod tam, kjer bo na voljo dostop do svetovnega spleta. To bo nedvomno veliko pripomoglo k še večji priljubljenosti tovrstnih vozil.

Namenska aplikacija za električna vozila bo z analizo razdalje do želenega cilja in pričakovane porabe energije vozniku ponudila optimizirane nastavitve za končno destinacijo. Ta bo seveda omogočala tudi športno vožnjo s predlaganimi prilagojenimi nastavitvami zmogljivosti. Prav tako bo lahko uporabnik uporabljal predlagane tovarniške nastavitve glede na razmere na cestah, in sicer od podeželskih cest do mestnih središč ali gorskih cest. Uporabniki bodo lahko celi delili svoje nastavitve na spletu ali uporabili nastavitve drugih uporabnikov, v kolikor bodo to seveda želeli.

Ker je namenska aplikacija za upravljanje z električnimi vozili šele v povojih, bo ta voznikom seveda na voljo šele v bližnji prihodnosti. Upajmo, da se bo to zgodilo že v teku naslednjega leta.


Prijavi napako v članku