Programska oprema
25.02.2014 12:21
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 skritih geekovskih funkcij na Youtubu

10 skritih geekovskih funkcij na Youtubu
10 skritih geekovskih funkcij na Youtubu

Samo z uporabo iskalnega polja na YouTubu ne morete najti vsega, kar vam ta nudi. Družbeno video omrežje je znano po tem, da rado skrije nekatere funkcije oziroma t. i. “easter egge” globoko v vsebino strani. YouTube je lani praznoval svoj prvi “Geek Week”, enotedenski dogodek, ki ga bo sicer prirejal vsako leto, potekal pa bo od 4. do 10. avgusta. Njegov namen je predvsem osredotočenost na “geekovske” vsebine.

Velikonočna jajca ali “easter eggs” so simbol za skrite elemente, ki jih oblikovalci javnosti namenijo predvsem zato, da nagradijo super oboževalce, ki si vzamejo čas za to, da jih odkrijejo. Tovrstni “easter eggi” pa niso nobena novost za YouTube, saj jih je ta “nastavljal” že v preteklosti, uporabljajo pa jih tudi ostali, npr. Google. V iskalnik Google poskusite vpisati besede “do a barrel roll” brez narekovajev in videli boste, o čem je govora.

Pri YouTubu so “easter egge” tokrat posvetili Geek Weeku, a tu ne zmaga tisti, ki prvi odkrije “easter egg”, saj z vsakim odkritim “easter eggom” odklenemo serijo značk, kar lahko storimo tudi z reševanjem Geek IQ-testa in z ogledom čim več Geek Week videoposnetkov. Vsak “easter egg” predstavlja določen aspekt geekovske kulture, mnogo pa jih lahko odklenemo že s preprostim iskanjem ali pa z ogledom enega od mnogih videov, ki so nastali tisti teden. YouTube je na svojem računu za Twitter cel teden delil namige za odkrivanje easter eggov“, nekatere pa si lahko ogledate v tej novici.

10 easter eggov, ki jih ne smete zamuditi:

 1. V iskalno polje YouTuba vpišite besede “use the force luke”. Opazili boste, da vaš “force” lahko premika rezultate iskanja. Use the force wisely!
 2. Zelo pomembno je, kako v naslednjem “easter eggu” vpišete presledke. V iskalno polje YouTuba vpišite
  “/ geek week” in odkrijte ASCII verzijo YouTuba, s črnim ozadjem in grafiko stare šole.
 3. V iskalno polje YouTuba vpišite frazo “beam me up scotty”. Čeprav glavnemu inženirju vesoljskega plovila, Scottyju, teh besed ni nihče izrekel, ta ukaz prežarči rezultate iskanja do vas.
 4. Fibonaccijevo število je priročno v matematiki, vendar pa ga za odklepanje “easter egga” ne rabite znati. Vpišite “fibonacci” v iskalno polje YouTuba in rezultati se vam bodo prikazali v stilu Fibonaccijeve spirale.
 5. Leetspeak. Znani jezik igričarjev, ki uporabljajo številke namesto črk N4pr1m3r t4k0 (na primer tako).
  Vpišite kamorkoli (razen v iskalno polje ali polje za komentarje) številke “1337”. Opazili boste, da se komentarji videoposnetkov spremenijo v jezik Leetspeak (13375P34K).
 6. POW! Ta funkcija deluje samo na posnetkih Geek Week, objavljenih 6. avgusta. Pri gumbih, kjer nastavljate jakost zvoka in kvaliteto videa, lahko opazite gumb “POW!”, ki posnetek spremeni v zrnasto izgledajoč video strip.
 7. Med gledanjem kateregakoli posnetka, objavljenega na YouTubu, vtipkajte kamorkoli (razen v iskalno polje ali polje za komentarje) številke “1980”, nakar boste prejeli kontrolo nad stolpi, ki ščitijo vaš posnetek pred izstrelki zlonamernih sovražnikov. Če izpustite preveč izstrelkov, vam ti uničijo video! 🙂
 8. Če vaš video potrebuje ogromno časa, da se naloži, boste med nalaganjem na sredini videli majhen “loading” krogec. Če na tipkovnici pritisnete tipko “levo”, se boste kar naenkrat znašli v legendarni igri kače oziroma Snake, ki jo poznamo s starih telefonov Nokia.
 9. Ne tako zelo zanimiva skrivnost: med ogledom videa lahko z desnim miškinim gumbom kliknete na posnetek, kjer vidite možnost izbire “stats for nerds” ali “statistika za piflarje”, kar je točno to, kar piše.
 10. V iskalnik vpišite “do the harlem shake”. V stilu posnetkov, ki so nastali v povezavi s to skladbo, se rezultatom iskanja “zmeša” v trenutku prehoda v njen glavni del.
Vas zanima več iz te teme?
YouTube iskalnik

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več
Srebrni partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več
Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več