Programska oprema
01.03.2019 14:00

Deli z drugimi:

Share

Youtube v boj proti zlorabam

Youtube v boj proti zlorabam
Youtube v boj proti zlorabam

“Nič ni bolj pomebno od tega, da poskušamo zagotoviti varnost otrok in mladostnikov na naši platformi”, so se glasile besede izvršilne direktorice Youtuba Susan Wojcicki. Odločili so se, da onemogočijo komentiranje video vsebin z otroki. Pedofili in pedofilske mreže so namreč zaznale šibko točko Youtube platforme ter tako zadeve izkoristle v svoj prid.

V komentarjih pod video posnetki so namreč začeli širiti povezave v zvezi s pedofilskimi mrežami in vsebinami. Video vsebine so bile povsem nedolžne in normalne, saj so se otroci snemali, ko so igrali priljubljeno igro Twister bodisi izvajali raznorazne gimnastične vaje. Algoritem, ki naj bi skrbel za tovrstne zadeve in preverbo komentarjev pod videovsebinami naj bi bil nared v naslednjih nekaj mesecih.

Pri Youtubu so sporočili, da so prejšnji teden onemogočili komentiranje pod več kot 10 miljoni posnetkov – kjer so snemani mlajši otroci. Pri nekaterih kanalih bodo namreč naredili izjemo, če naprimer video prikazuje, kako varno uporabljati igračo ali kaj podobnega, vsekakor pa bodo dobršen del morali postoriti tudi ustvarjalci sami. Youtube je že v preteklosti imel težave s pedofilskimi mrežami, saj so le-te uporabljale zelo subtilno izbrane metode.

Sledilo je eno z drugim in posledica tega je bil tudi odhod nekaterih oglaševalskih koorporacij, ki po pedofilski problematiki ne želijo več imeti opravka z Youtubom. Snovalci pribubljene igre Fornite – Epic Gamers so se tako začasno umaknili iz oglaševalskega prostora. Leta 2017 je Youtube že bil priča podobnemu oglaševalskemu bojkotu, pa je vendar danes zaradi velikosti in popularnosti Youtuba težko pričakovati, da se bodo podjetja kot so AT&T, McDonalds in Nestle kar tako odpovedala Youtubu.

Vas zanima več iz te teme?
YouTube iskalnik

Prijavi napako v članku