Računalništvo, telefonija
03.08.2021 15:30
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Xiaomi je najhitreje rastoče podjetje na področju spleta in maloprodaje v letu 2021

Premijske naprave, internationacionalizacija in nove maloprodajne dejavnosti pospešujejo rast; Xiaomi je na seznamu že tretje leto zapored
Poleg vodilnega položaja na področju pametnih telefonov, spletne platforme AIoT in ostalih naprednih tehnoloških izdelkov, je Xiaomi proaktivno vstopil tudi na trg pametnih električnih vozil.
Poleg vodilnega položaja na področju pametnih telefonov, spletne platforme AIoT in ostalih naprednih tehnoloških izdelkov, je Xiaomi proaktivno vstopil tudi na trg pametnih električnih vozil.

Xiaomi je z današnjim dnem, že tretje leto zapored, uvrščen na lestvico najdonosnejših podjetij Global 500, ki jo objavlja ameriška revija Fortune. Xiaomi se je letos povzpel na 338. mesto, kar predstavlja skok za 84 mest v primerjavi z lanskoletno uvrstitvijo na 422. mesto. S tem je Xiaomi postal najhitreje rastoče podjetje v kategoriji splet in maloprodaja na Fortunovem Global 500 seznamu leta.

Skupni prihodek družbe Xiaomi je lani znašal 245,9 milijarde RMB, kar družbo uvršča na 338. mesto letošnje Fortune lestvice Global 500. Xiaomi je v letošnjem letu uspel zadržati hitro rast, ki se kaže v izjemnem povečanju prihodkov in čistem dobičku, ki je daleč presegel pričakovanja trga. V prvem četrtletju je Xiaomi zabeležil skupni prihodek v višini 76,9 milijarde RMB, kar predstavlja 54,7-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani, medtem ko je prilagojeni čisti dobiček za to obdobje znašal 6,1 milijarde RMB, kar predstavlja 163,8-odstotno medletno povečanje.

Te izjemne rezultate gre pripisati nenehni rasti podjetja na trgu premijskih pametnih telefonov, hitri rasti na mednarodnih trgih ter razvoju nove maloprodaje podjetja.

Xiaomijeva osredotočenost na temeljne tehnologije je bila gonilna sila pri ustvarjanju izboljšane uporabniške izkušnje, tako da je podjetje s svojimi serijami Mi 10 in Mi 11 okrepilo svoj položaj na vrhunskih tržnih segmentih. V prvem četrtletju letošnjega leta so svetovne pošiljke pametnih telefonov Xiaomi v cenovnem razredu 3000 RMB in več na Kitajskem in v cenovnem razredu 300 evrov in več na mednarodnih trgih, presegale 4 milijone.

xiaomi-fortune-global-500

Xiaomijeva globalna širitev je pospešila tudi splošno rast podjetja. Xiaomi je 16. julija objavil, da je po podatkih Canalysa, enega največjih svetovnih podjetij za tržne raziskave, s 17-odstotnim deležem pošiljk pametnih telefonov na svetovnem trgu presegel Apple. Na mednarodnih trgih je Xiaomi presegel 300-odstotno medletno rast, na trgu Latinske Amerike več kot 150-odstotno rast, v Afriki in Zahodni Evropi več kot 50-odstotno rast. Pametni telefoni Xiaomi so vstopili na več kot 100 trgov po vsem svetu, zasedajo prvo mesto po tržnem deležu pametnih telefonov na najmanj 12 trgih in se uvrščajo na drugo mesto v Evropi po tržnem deležu. V Indiji se podjetje že 15 zaporednih četrtletij uvršča na prvo mesto.

Tudi fizične trgovine Xiaomi so se od lanskega leta hitro razširile. Skupno število trgovin Mi Homes je konec aprila letos na Kitajskem preseglo 5.500, medtem ko je na mednarodnih trgih več kot 1.000 trgovin Xiaomi. Fizična maloprodajna mreža Xiaomi se tako po svetu širi z izjemno hitrostjo.

Xiaomi še naprej vlaga v raziskave in razvoj ter razvija svoje talente. Podjetje je ustvarilo vrsto novih načinov nagrajevanja za svojo ekipo za raziskave in razvoj ter pričelo drugo fazo projekta Xiaomijeve pametne tovarne. “V naslednjem desetletju bo Xiaomi nova gonilna sila v svoji dejavnosti,” je ob 10. obletnici podjetja dejal Lei Jun, ustanovitelj, predsednik in izvršni direktor Xiaomi. Pametna proizvodnja postaja ena ključnih konkurenčnih prednosti tega tehnološkega velikana.

Poleg vodilnega položaja na področju pametnih telefonov, spletne platforme AIoT in ostalih naprednih tehnoloških izdelkov, je Xiaomi proaktivno vstopil tudi na trg pametnih električnih vozil. Marca letos je uradno napovedal ustanovitev hčerinske družbe pod vodstvom generalnega direktorja Lei Juna, ki bo upravljalo podjetje s pametnimi električnimi vozili, pri čemer bodo skupne naložbe v naslednjih 10 letih znašale 10 milijard ameriških dolarjev. Začetna faza naložbe bo 10 milijard RMB ali 1,55 milijarde USD. Pametna električna vozila bodo za Xiaomi pomemben gonilnik nove rasti.

Več o podjetju Xiaomi na spletni strani mi.com.

Vas zanima več iz te teme?
Xiaomi telefoni Xiaomi

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Idealia d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Idealia d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Idealia d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ONEDRONE d.o.o.

Cesta Andreja Bitenca 36, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 041 688 150
Diamantni partner

ISF TEAM d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
ISF Team poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več

Sberbank banka d.d.

Dunajska cesta 128a, 1000 Ljubljana, Tel: 080 22 65
Izbira banke je pomembna odločitev. S Sberbank banko, ki vam zna prisluhniti in svetovati, bo dobro poskrbljeno za vas in vaše finance, izognili se boste marsikateri nevšečnosti, ... Več

GAJCOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 542 23 00
GAJCOM - tiskarna majic Tiskarna majic Gajcom ni običajna tiskarna. V njej se ne tiska na papir, ampak na majice, puloverje, jakne, vrečke in podobne, praktično na vse tekstilne ... Več