Računalništvo, telefonija
05.05.2014 11:45

Deli z drugimi:

Share

Windows XP še vedno bolj priljubljen kot Windows 8!

Čeprav je Microsoft operacijskemu sistemu Windows XP odrekel podporo, ga še vedno uporablja več kot četrtina uporabnikov svetovnega spleta!
Čeprav je Microsoft operacijskemu sistemu Windows XP odrekel podporo, ga še vedno uporablja več kot četrtina uporabnikov svetovnega spleta!

Čeprav se je povpraševanje po operacijskih sistemih Windows 8 in Windows 8.1 v prvih mesecih letošnjega leta opazno izboljšalo, Microsoft z njuno prodajo še ne more biti zadovoljen. Raziskava analitskega podjetja Net Applications, ki je bila opravljena za mesec april je namreč pokazala, da je uporabnikov zastarelega operacijskega sistema Windows XP še vedno več kot Windowsov 8 in 8.1 skupaj in to kljub temu, da mu je računalniški gigant na začetku aprila odrekel vsakršno obliko podpore. Na Okna XP trenutno prisega 26,29 odstotkov uporabnikov svetovnega spleta (marca letos 48,77 odstotkov), na operacijska sistema Windows 8 in Windows 8.1 pa skupno le 12,24 odstotkov (6,36 odstotkov in 5,88 odstotkov).

Vodilno mesto med Microsoftovimi operacijskimi sistemi še vedno zaseda Windows 7 (za mnoge uporabnike kar novi XP), saj ga trenutno uporablja kar zavidljivih 49,27 odstotkov uporabnikov namiznih in prenosnih računalnikov. Delež uporabnikov Oken 7 se je v primerjavi z letošnjim marcem povečal za pol odstotne točke. Na Windows Visto pa trenutno prisega le še 2,89 odstotkov uporabnikov osebnih računalnikov.

Raziskava analitskega podjetja Net Applications je še pokazala, da priljubljenost operacijskih sistemov MacOS X in Linux bolj kot ne ostaja nespremenjena. Applov operacijski sistem MacOS X 10.9 je trenutno nameščen na 4,07 odstotkih namiznih in prenosnih računalnikov širom sveta, Linux pa ima »že« 1,58 odstotni delež. V raziskavo je bilo skupno vključenih kar 160 milijonov spletnih deskarjev, ki je skupno obiskalo kar 40 tisoč različnih spletnih strani širom sveta.


Prijavi napako v članku