Operacijski sistemi
15.02.2013 09:56

Deli z drugimi:

Share

Windows na Androidu le še vprašanje časa

S pomočjo namenskega emulatorja Wine bo na pametnih mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih Android s procesorji ARM mogoče poganjati skorajda vse programe, ki so bili pripravljeni za operacijski sistem Windows. Emulator naj bi bila nared že letos.
Poganjanje programov za Windows na mobilnih napravah Android naj bi bilo omogočeno še letos.
Poganjanje programov za Windows na mobilnih napravah Android naj bi bilo omogočeno še letos.

Programska oprema Wine, ki omogoča poganjanje programov za okolja Windows v distribucijah odprtokodnega operacijskega sistema Linux, naj bi bila kmalu na voljo tudi za uporabnike mobilnih naprav Android. To dejansko pomeni, da bomo lahko s pomočjo namenskega emulatorja na pametnih mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih Android s procesorji ARM poganjali skorajda vse programe, ki so bili pripravljeni za operacijski sistem Windows. Med njimi bomo našli pisarniški paket Office, predvajalnike večpredstavnostnih vsebin, spletne brskalnike, programe za grafično oblikovanje in še mnogo več.

Programerji, ki skrbijo za razvoj programskega orodja Wine za mobilne naprave Android, so na nedavni konferenci Free and Open Source Software Developers European Meeting javno predstavili prvi delujoči prototip novosti, ki je deloval na platformi ARM in operacijskem sistemu Google Android. Čeprav je emulator programske opreme za okolje Windows deloval nadvse počasno in nezanesljivo, so njegovi avtorji prepričani, da bo z ustrezno optimizacijo programske kode in dovolj zmogljivo strojno opremo ta zadovoljivo poganjal številne programe za okolje Windows. Prva javno dostopna različica programa Wine za Android naj bi bila nared že letos.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku