Operacijski sistemi
13.09.2012 14:58

Deli z drugimi:

Share

Windows 8 bo prijazen do konkurenčnih spletnih brskalnikov

Microsoft se že dalj časa nevarno igra z živci evropskih komisarjev.
Microsoft se že dalj časa nevarno igra z živci evropskih komisarjev.

Microsoftov spletni brskalnik Internet Explorer je danes le še bleda senca tistega, kar je bil pred leti. Nanj danes namreč prisega le še okoli 32,4-odstotkov spletnih deskarjev. Kljub temu je Microsoft še vedno pod drobnogledom Evropske komisije. Glavni razlog za to tiči v tehnični napaki, ki je bila prisotna ob izdaji operacijskega sistema Windows 7 s servisnim paketom Service Pack 1. Zaradi nje programski gigant namreč več kot 28 milijonom kupcem Oken 7 ni dal možnosti, da bi se odločili za enega izmed vodilnih spletnih brskalnikov. Če bo Evropski komisiji uspelo dokazati, da je to Microsoft storil nalašč, ga lahko doleti rekordna kazen v višini preračunanih 5,7-milijard evrov.

Da bi Microsoft vsaj nekoliko omehčal srca evropskih komisarjev, je obljubil, da bo tudi uporabnikom operacijskega sistema Windows 8 dal na voljo namensko okno za hitro in preprosto namestitev konkurenčnega brskalnika. Namensko okno danes namreč ni na voljo ne v poskusnih različicah ne v končni inačici (RTM) novega operacijskega sistema. Namensko okno za hitro in preprosto namestitev konkurenčnega brskalnika bo po zagotovilih Microsofta na voljo v različici Oken 8, ki bo namenjena prosti prodaji. Vsi uporabniki preostalih različic sistema bodo to okno prejeli v obliki nadgradnje.

Kljub dobrim nameram, težav za Microsoft še ni konec. Ta je namreč pod drobnogledom Evropske komisije še zaradi operacijskega sistema Windows RT, ki bo namenjen tabličnim računalnikom s procesorji ARM. Številni proizvajalci konkurenčne programske opreme so se namreč pritožili, da nimajo na voljo dovolj kakovostne dokumentacije za razvoj njihovih rešitev. Microsoft kljub pritožbi vztraja na tem, da bodo morale konkurenčne programske rešitve uporabljati zgolj novi grafični vmesnik. Klasično namizje je namreč »rezervirano« le za spletni brskalnik Internet Explorer 10 in mobilni pisarniški paket Office 2013. Evropska komisija naj bi se o »spornosti« odločitve programskega giganta izjasnila še pred uradno izdajo Oken 8 oziroma pred 26. oktobrom.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku