Operacijski sistemi
16.10.2012 06:36

Deli z drugimi:

Share

Windows 8 bo pokopal Flash

Bo tehnologija Flash počasi odšla v večna lovišča?
Bo tehnologija Flash počasi odšla v večna lovišča?

Kot vse kaže bo tehnologija Flash kmalu odšla v večna lovišča. Njej se je pred letom dni na področju mobilnih naprav kot prvi odrekel Apple. Konec letošnjega avgusta je mobilni tehnologiji Flash zabil žebelj v krsto še Android. Flash Player namreč ni več na voljo za prenos na spletnem portalu Google Play. Adobe naj bi tehnologijo Flash umaknil iz področja mobilnih naprav zaradi tega, ker naj bi ta za uporabnike predstavlja veliko varnostno tveganje in brez potrebe odžiral procesorsko moč prenosnim napravam ter jim zmanjševal njihovo avtonomijo delovanja.

Microsoft bo z operacijskim sistemom Windows 8 poskrbel, da bo tehnologija Flash počasi izginila še s področja osebnih in prenosnih računalnikov. Ta bo namreč v spletnem brskalniku Internet Explorer 10 v vmesniku »Windows UI« privzeto onemogočena. Flash bo deloval le na tistih spletnih straneh, ki jih bo Microsoft predhodno odobril oziroma se bodo nahajale na tako imenovanem belem seznamu (whitelist). Tehnologija Flash bo na vseh spletnih straneh delovala le, če bodo uporabniki brskalnik Internet Explorer 10 poganjali v namiznem (ang. desktop) načinu.

Odločitev Microsofta je pričakovano razjezila predvsem tiste oblikovalce spletnih strani, ki uporabljajo tehnologijo Flash. Ti imajo sedaj na voljo le dve možnosti. Razvijalci lahko poskrbijo, da bo njihovega spletna stran uvrščena na beli seznam spletnega brskalnika Internet Explorer 10. To bržkone bo prišlo v poštev predvsem za večja podjetja in korporacije. Druga možnost pa je, da spletno stran oblikujejo na način, da se bo ta odpirala le v brskalniku Internet Explorer 10 v namiznem načinu. Takšna rešitev z vidika uporabniške izkušnje seveda ni ravno najboljša. Zaradi tega gre pričakovati, da bodo razvijalci spletnih strani postopoma pričeli opuščati tehnologijo Flash.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku