Operacijski sistemi
02.05.2024 08:49
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Windows 12 ponovno v središču pozornosti

Novi Windows 12 bi lahko bil na voljo za prenos med letošnjim julijem in oktobrom. Novost bo za uporabnike Windowsa11 seveda povsem brezplačna.

Kdaj bomo dobili novi Windows 12? Res prihaja letos? Kaj bo novega? Bodo nove samo funkcije umetne inteligence, Copilot in morda manjši oblikovni popravki? Sliši se dokaj dolgočasno in morda se nič od tega ne bo uresničilo. Malce nenavadno bi bilo, da bi že letos dobili novi Windows 12, saj Microsoft običajno kar nekaj mesecev napihuje izid novega sistema. A najnovejše spletne govorice namigujejo, da temu morda ne bo tako.

Če gre verjeti govoricam, bo novi Windows 12 po vsej verjetnosti na voljo za prenos med letošnjim julijem in oktobrom. Novost bo za uporabnike operacijskih sistemom Windows 11 seveda povsem brezplačna. Namestitev pa bo omogočena kar preko sistema za posodobitve.

Novi Windows 12 naj bi glede na trenutne spletne govorice uporabnikom prinesel številne prednosti. Med vsemi bo najbolj izstopal povsem prenovljeni grafični vmesnik. Ta bo namreč precej bolj osredotočen na uporabnika. Ta naj bi uporabnikom seveda prinesel tudi nekaj novosti. Med vsemi pa bo najbolj izstopala vgrajena umetna inteligenca. Ta bo usmerjena v uporabnika operacijskega sistema. To v praksi pomeni, da bo zagotavljala precej boljšo uporabniško izkušnjo. Poleg tega mu bo v pomoč pri opravljanju zahtevnejših opravil in pri reševanju težav.

Za poganjanje operacijskega sistema Windows 12 bomo seveda potrebovali relativno zmogljiv osebni računalnik. Zanj bo namreč treba imeti novejši osebni računalnik z vsaj gigaherčnim 64-bitnim procesorjem z vsaj dvema procesorskima jedroma in frekvence vsaj enega gigaherca. Preostala strojna oprema bo morala obsegati še vsaj osem gigabajtov sistemskega pomnilnika in vsaj 64 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov. Poleg tega bo moral osebni računalnik imeti še varnostno platformo Trusted Platform Module 2.0, kar pa drži za vse sodobnejše sisteme.

Operacijski sistem Windows 12 naj bi za prikazovanje vsebin potreboval zaslon z vsaj 9-palčno oziroma 22,9-cemntimetrsko diagonalo, ločljivostjo 720p in 8-bitno barvno paleto. Poleg tega bo moral osebni računalnik imeti na voljo še vrsto drugih tehnologij, kot so Secure Boot UEFI in WDDM 2. Grafična kartica pa bo morala imeti podporo za DirectX 12. Več o operacijskem sistemu Windows 12 bo znanega kmalu.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več