Triki in nasveti
09.03.2015 09:20
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Windows 10 z novim prijavnim zaslonom

Microsoft je s pripravo operacijskega sistema Windows 10 nedvomno zadel v polno.
Microsoft je s pripravo operacijskega sistema Windows 10 nedvomno zadel v polno.

Microsoft je v prenos ponudil novo različico operacijskega sistema Windows 10 Technical Preview (inačica 10031), ki prinaša bogato paleto novosti, ki jih bomo skoraj zagotovo videli tudi v končni inačici novosti (bit.ly/windows-10-Prenos). Med njimi gre nedvomno izpostaviti povsem prenovljeni prijavni zaslon, ki je do uporabnika nekoliko bolj prijazen, ikona oziroma prikazana slika pa je lahko na voljo tudi v krogu, in ne samo v kvadratu. Seveda gre izpostaviti tudi prozorni začetni zaslon, ki pa bo bolj ko ne namenjen izključno mobilnim napravam.

Med večjimi novostmi, ki jih bo prinesel operacijski sistem Windows 10, pa gre izpostaviti še podporo za grafično knjižico DirectX 12, napreden sistem prenosa slik prek brezžičnega omrežja (Miracast, WDDM 2.0) in podporo za priključek USB 3.1. Ta bo na obeh straneh enak, kar pomeni, da nam ne bo več treba preverjati, ali je odprtina postavljena »pravilno« ali »na glavo«. Novost bo nadomestila vse dosedanje priključke USB, a z njimi ne bo združljiva, na srečo pa bodo naprodaj posebni vmesniki in kabli za namene združljivosti. Novi priključek USB 3.1 bo za nameček še precej manjši od obstoječega in bo nadomestil tako priključek USB kot microUSB, kar bo seveda pripomoglo k zmanjšanju onesnaževanja okolja in števila kablov. Ker bo novost podpirala moč do 100 vatov, bo kot nalašč za polnjenje mobilnih naprav.

Prihajajoči operacijski sistem Windows 10 bo prinesel še napreden način za upravljanje s porabo električne energije, ki bo omogočil uporabo brezžične povezave Wi-Fi ob nizki porabi električne energije. Seveda ne gre zanemariti še podpore za plačila z brezkontaktno tehnologijo NFC.


Prijavi napako v članku