Računalništvo, telefonija
18.04.2020 10:22
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Windows 10 na pametnem telefonu Galaxy S8

Pametni mobilni telefoni so dovolj zmogljivi za poganjanje operacijskih sistemov za osebne računalnike.
Pametni mobilni telefoni so dovolj zmogljivi za poganjanje operacijskih sistemov za osebne računalnike.

Podjetje Samsung je marca leta 2017 uporabnike storitev mobilne telefonije prijetno presenetilo s pametnima mobilnima telefonoma Galaxy S8 in Galaxy S8+ (Plus). Telefona sta opremljena s 5,8-palčnim oziroma 6,2-palčnim t. i. neskončnim zaslonom, ki se preliva preko robov telefona in tvori povsem gladko in neprekinjeno površino brez izboklin in okvirja. Tako Galaxy S8 kot Galaxy S8+ (Plus) sta še vedno kos zahtevnejšim opravilom, saj sta opremljena z zmogljivim procesorjem Exynos 8895, štirimi gigabajti delovnega pomnilnika in 64 gigabajti notranjega pomnilnika.

Ker je pametni mobilni telefon Galaxy S8 še vedno množično v uporabi, se je zanesenjak s spletnim psevdonimom Evsio0n odločil, da nanj namesti kar operacijski sistem Windows 10. Dejansko gre za operacijski sistem Windows 10, ki je namenjen računalnikom, opremljenim s procesorjem ARM. To pomeni, da ga lahko uporabljamo tudi v navezi z mobilno napravo, pa čeprav je na njej nameščen mobilni operacijski sistem Android.

Čeprav Windows 10 na pametnem mobilnem telefonu Samsung Galaxy S8 ni kaj preveč uporaben, je zanesenjak s tem dokazal, kako zmogljivi so postali pametni mobilni telefoni Android. Zato je verjetno le vprašanje časa, kdaj bodo ti pričeli nadomeščati osebne računalnike. Podvig računalniškega zanesenjaka Evsio0n si lahko ogledate na povezavi https://youtu.be/lHSYCuC2ihM.


Prijavi napako v članku