Računalništvo, telefonija
08.05.2019 06:59
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Windows 10 in Linux bosta kmalu neločljiva

Koda jedra Linux bo vgrajena neposredno v jedro operacijskega sistema Windows 10.
Koda jedra Linux bo vgrajena neposredno v jedro operacijskega sistema Windows 10.

Operacijski sistem Windows 10 podjetja Microsoft na račun številnih izboljšav močno pridobiva na priljubljenosti, in sicer tako med uporabniki namiznih kot prenosnih računalnikov kot drugih naprav. Zato pravzaprav ne preseneča, da je po številu uporabnikov eden najhitreje rastočih operacijskih sistemom Windows doslej. Kmalu se bo prikupil tudi ljubiteljem odprte kode, saj bo imela prihodnja različica Microsoftovega operacijskega sistema Windows 10 vgrajeno čistokrvno Linuxovo jedro, kar posledično pomeni, da bo zagotovljena polna podpora za Linux ukaze in knjižnice.

Microsoftov operacijski sistem Windows 10 sicer že danes omogoča emulacijo ukazov in knjižnic operacijskega sistema Linux v navideznih sistemih, a uporabniki nad tem niso pretirano navdušeni. Operacije branja s pomnilniškega medija so relativno počasne, prav tako tudi zapisovanje podatkov, za nameček pa je onemogočena uporaba gonilnikov Linux.

Prva poskusna različica operacijskega sistema Windows 10 z vgrajenim čistokrvnim jedrom Linux bo računalniškim zanesenjakom na voljo junija letos. Novost bo opremljena z oznako “Windows Subsystem for Linux 2” in bo seveda na voljo kot odprta koda.


Prijavi napako v članku