Računalništvo, telefonija
22.04.2017 08:20
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Windows 10 kmalu še na računalnikih s procesorji ARM

Računalnike s procesorji Qualcomm in operacijskim sistemom Windows 10 bomo lahko kupili že konec leta!
Računalnike s procesorji Qualcomm in operacijskim sistemom Windows 10 bomo lahko kupili že konec leta!

Tokrat imamo odlično novico za vse, ki za predvajanje večpredstavnostnih vsebin ali opravljanje manj zahtevnejših opravil uporabljate računalniške sisteme s procesorji ARM. Prvi mož podjetja Qualcomm Steve Mollenkopf je namreč najavil, da bodo kmalu proizvajalcem računalnikov ponudili v prodajo novo generacijo procesorjev s sredicami ARM, ki bodo lahko poganjali običajno različico operacijskega sistema Windows 10. To velja za vse različice Microsofotvega operacijskega sistema Windwos 10, kar pomeni, da bodo mobilne in druge naprave s procesorji ARM postale povsem primerljive z osebnimi računalniškimi sistemi.

Ker bodo procesorji Qualcomm poganjali običajno različico sistema Windows, to pomeni, da bodo lahko poganjali vse aplikacije pripravljene za platformo x86. To bo dejansko omogočeno na način, da bodo procesorji ARM emulirali delovanje 32-bitnih in 64-bitnih procesorjev. Ker bodo tovrstni procesorji še zmogljivejši od zdajšnjih, verjamemo, da uporabniki operacijskih sistemov Windows s temi procesorji razlike v delovanju v primerjavi z običajnimi procesorji ne bodo opazili. Pri tem velja še omeniti, da operacijski sistem Windows 10 ne bo deloval na vseh napravah z novejšimi procesorji ARM, ampak sprva le s procesorji podjetja Qualcomm.

Procesorji ARM za operacijski sistem Windows 10 bodo nared za prodajo v zadnjem četrtletju letošnjega leta, na njih pa bomo lahko poganjali operacijski sistem Windows 10 s posodobitvijo, ki nastaja pod imenom Redstone 3. Microsoft bo namreč omenjeno posodobitev uporabnikom ponudil v prenos septembra letos, saj se je računalniški gigant že pred časom zavezal, da bodo uporabniki operacijskega sistema Windows 10 deležni dveh posodobitev na leto, in sicer v marcu in septembru. Ta pa bo že tekel na računalniki, ki bodo opremljeni s procesorji Snapdragon 835.


Prijavi napako v članku