Strojna oprema
20.04.2005 14:09
Posodobljeno 16 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

WiMAX povečuje doseg širokopasovnega dostopa do interneta

Podjetje Intel je najavilo dostopnost svojega prvega izdelka WiMAX, ki proizvajalcem opreme in operaterjem nudi možnost ponuditi širokopasovna brezžična omrežja naslednje generacije po vsem svetu.

Hkrati je več ponudnikov storitev po vsem svetu predstavilo načrte za začetek komercialnega preizkusnega obdobja s tehnologijo WiMAX, ki bodo temeljili na Intelovih rešitvah. Preizkusi bodo potekali proti koncu letošnjega leta in predstavili domačim ter poslovnim uporabnikom vpogled v to prihajajočo širokopasovno brezžično tehnologijo. Ključni proizvajalci opreme so že napovedali rešitve WiMAX, ki bodo temeljile na Intelovih izdelkih.

WiMAX je okrajšava za Worldwide Interoperability for Microwave Access oziroma “svetovno združljivo delovanje pri mikrovalovnem dostopu” in je na standardih zasnovana brezžična tehnologija, ki nudi hitro širokopasovno povezavo za t. i. zadnjo miljo do hiš in podjetij ter za mobilna brezžična omrežja. Intelova rešitev WiMAX nudi lastnosti, potrebne za cenovno učinkovite, hitre brezžične modeme v domovih in podjetjih. Prve namestitve bodo omogočile širokopasovni dostop do interneta v oddaljenih območjih, kjer trenutno ni na voljo kabelskih ali DSL-omrežij, in brezžično povezavo zgradb, ki so več kilometrov narazen. Ker je zasnovana na standardih, bo tehnologija WiMAX omogočila bolj preprost in cenovno učinkovitejši brezžični širokopasovni dostop do interneta.


Prijavi napako v članku