Računalništvo, telefonija
05.07.2011 16:11

Deli z drugimi:

Share

WikiLeaks z vsemi topovi nad Viso in MasterCard

Sta Visa in Mastercard v primeru WikiLeaks slepo sledila navodilom ameriške vlade?
Sta Visa in Mastercard v primeru WikiLeaks slepo sledila navodilom ameriške vlade?

Lani je spletna stran WikiLeaks takoj po javni objavi bolj ali manj spornih dokumentov ameriških ambasad postala tarča ameriških vladnih hekerjev. Poleg tega so spletni strani WikiLeaks podporo odrekla številna vidnejša podjetja, kot so Amazon, PayPal, ponudniki storitev DNS in celo »nevtralna« švicarska banka PostFinance. Podjetji Visa in Mastercard sta »sporni« spletni strani čez noč blokirali celo finančni dotok.

Ker je samovoljna blokada financ močno otežila delovanje spletne strani WikiLeaks, so njeni upravljavci skupaj z islandskim ponudnikom DataCell vložili tožbo zoper podjetji Visa in Mastercard. Ti sta namreč finančni dotok iz donacij blokirala zgolj zaradi tega, ker je Ameriška vlada v želji, da ohromi delovanje Wikileaksa, močno pritisnila na vse ponudnike plačilnih storitev, naj nemudoma odpovejo sodelovanje.

Finančna blokada je bila dejansko izvedena s pritiskom na dansko podjetje Teller. To je preko svojega zastopnika na Islandiji (Korta) izvajalo plačilni promet za DataCell. Ko je Teller pogodbo enostransko prekinil, je DataCell ostal brez možnosti prejemanja donacij tako za WikiLeaks kot druge gostujoče spletne strani. Ker DataCell pri svojem delovanju ni kršil nobenih pogodbenih obveznosti ali veljavne zakonodaje in ker je podjetje Teller ravnalo v sladu z navodili Vise in Mastercarda, je WikiLeaks zoper slednje vložila tožbo. DataCell je za nameček napovedal še pobudo Evropski komisiji, naj čimprej uvede postopek presoje delovanja ameriških plačilnih gigantov pred Sodiščem evropskih skupnosti. Vprašanje seveda je, ali bo WikiLeaksu in DataCellu uspelo dokazati zlonamerno delovanje Vise in Mastercarda?


Prijavi napako v članku