Računalništvo, telefonija
31.10.2019 09:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse, kar morate vedeti o brezžični 5G tehnologiji

Analitiki pričakujejo, da bo napredna tehnologija 5G korenito spremenila naša življenja. Na spremembe pa bomo morali še malce počakati.
Vse, kar morate vedeti o brezžični 5G tehnologiji
Vse, kar morate vedeti o brezžični 5G tehnologiji

Zadnja leta so naslovnice polnile novice o revolucionarni in izjemno hitri tehnologiji omrežja 5G. Zaradi svojih lastnosti naj bi spremenila naša življenja, a ne kar čez noč. Zaenkrat je dostop do omrežja omejen in nikakor ni na voljo široki mreži uporabnikov. Kot z vsako vrhunsko tehnologijo mora za 5G preteči še nekaj časa.

Od konca 2018 in v prvih mesecih letošnjega leta so se nekateri spletni ponudniki potegovali, kdo bo prvi uvedel to dolgo pričakovano zadevo. V ZDA sta bila prva Verizon in AT&T, medtem ko so se pri KT pohvalili, da so bili v Južni Koreji v resnici oni tisti, ki so držali plamenico, nek robot pa je bil njihova prva “stranka”. V Veliki Britaniji so 5G uvedli pri ponudniku EE.

Zveni lepo, a dejansko ne gre za omrežje, ki bi bilo na voljo navadnim smrtnikom. Po besedah predstavnika AT&T, denimo, so pokrili 21 mest, med njimi Atlanto, Dallas in New Orleans. Njihove stranke so le podjetja, dejanske pokritosti pa nočejo izdati. Verizon se je že lani pohvalil, da pripravlja posebne pakete za gospodinjstva, a pogled na karto pokritosti daje slutiti, da so področja s 5G le na ožja območja omejene cone.

Testiranje

Aprilski testi so pokazali, da so omrežja 5G, žal, pravo skrpucalo. Odkloni v jakosti prenosa so bili prepogosti in preveliki, prav tako je bila vprašljiva stalna pokritost določenega območja. Popolne 5G izkušnje so bili deležni le ponekod, pa še to na napravah Motorola Z3 oziroma njeni 5G Moto Mod. Kasnejši testi so pokazali nekoliko boljšo sliko. Na Samsungu Galaxy S10, ki podpira 5G, so zabeležili razveseljiv prenos podatkov s hitrostjo nad 1 gigabit na sekundo (hitreje kot Google Fiber).


Tudi izkušnje drugih ponudnikov niso kaj prida boljše. Tako se dejanska uvedba odmika od prvotno načrtovane časovnice. Poleg izjemnega povečanja hitrosti prenosa podatkov označujejo 5G za bazično tehnologijo, ki bo dopolnila področja, kot so samovozeči avtomobili, virtualna in razširjena resničnost ter telemedicinske storitve, kot je operacija na daljavo. Kaj je 5G v resnici in zakaj so vsi nad njim tako navdušeni?

Kaj je 5G?

Pri 5G gre za peto generacijo mobilne tehnologije, izredno hiter prenos mobilnih podatkov, boljšo pokritost s signalom in odzivnost mobilnega omrežja. Tu govorimo o hitrostih, ki so višje od 1 gigabita na sekundo, kar je približno od deset do stokrat hitreje od običajne mobilne povezave, celo hitreje od vsega, kar “iztisnemo” iz domačega optičnega vlakna. Pravijo, da bi v optimalnih razmerah eno sezono sage Game of Thrones, denimo, prenesli v nekaj sekundah.

Pa se vse vrti le okoli hitrosti? Poznavalci pravijo, da ne. 5G zaznamuje tudi nizka latenca, kar bi opisali kot odzivni čas med našim klikom in dejanskim dogodkom, ki ga s klikom želimo sprožiti. Po domače, gre za odziv omrežja. Odlog lahko pri vsem tem trenutno traja do približno 20 milisekund. Pri 5G bo latenca zmanjšana na 1 milisekundo oziroma povedano drugače, na dolžino aktivne bliskavice na fotoaparatu.

Odzivnost je ključnega pomena pri virtualnih igrah, navidezni resničnosti ali pri operacijah na daljavo, pri čemer lahko kirurg uporablja posebne robotske roke. Če bo latenca tako zelo zmanjšana, bo mogoče tudi upravljanje vozil na daljavo, brez bojazni za nesrečo, vse dokler bo vozilo pod signalom 5G.

Kako deluje

5G tehnologija je sprva delovala na visokih frekvencah, ki so omogočale opravila na krajše razdalje, a z izjemno zmogljivostjo. Predstavljajte si super wi-fi, le da je dosegljiv skorajda povsod, podobno kot običajen mobilni signal za telefonijo. Glede na zmožnosti uporabijo ponudniki tudi nižje frekvence, podobno kot jih načeloma uporabljamo danes, da bi 5G prišel skozi stavbe ali da bi deloval na večje razdalje.

Pri Sprintu tako trdijo, da imajo najširše razvejano omrežje 5G doslej, ki deluje v pasu 2,5 gigahercev. T-Mobile napoveduje, da bodo 5G prav tako ponudili na nižji frekvenci. Kar nas torej čaka, so verjetno precej nižje pričakovane hitrosti mobilnega prenosa podatkov, kot jih napovedujejo ta podjetja, a še vedno bistveno večje kot danes. Nekateri ponudniki že imajo dovoljenje za določene frekvence, drugi jih bodo od vlad posameznih držav še zakupili.

Poleg velikih hitrosti omogoča 5G tudi povezovanje večjega števila modernih naprav, od mobilnih telefonov, hladilnika in celo pasjih ovratnic. Veliko si od novosti obetajo tudi v kmetijstvu, zlasti pri nadzoru robotov. Senzorji, ki bodo nadzirali posamezne operacije na kmetiji, porabijo izjemno malo baterije in predvidevanja so, da bi lahko delovali tudi do 10 let zapovrstjo.

Prvi uporabniki

Trenutna 5G omrežja so šele v povojih. V ZDA pri Verizonu že ponujajo neko omrežje, ki naj bi bilo 5G, vendar gre bolj za neke vrste nadomestek klasičnemu domačemu internetnemu priključku kot za pravo mobilno storitev. Uporabnik potrebuje posebno opremo, ki zazna signal 5G in ga spremeni v wi-fi povezavo, da omogoči dostop domačih naprav do signala. Samo storitev so že močno skritizirali, češ, da sploh ne gre za pravi 5G, saj ne uporabljajo predpisanih standardov industrije. Hitrost je bila resda višja, poskočila je od 300 megabitov na sekundo do 1 gigabita na sekundo, a je omrežje sila omejeno. Le na nekaj mest, pravzaprav. Poskusov je bilo še nekaj, marsikateri izmed njih je bil žal tudi bolj marketinške narave.

Podprtost in cena

Da bi se uspešno povezali v omrežje 5G, moramo imeti prilagojeno napravo. To so denimo mobilni telefoni, ki imajo posebej prilagojene antene. Običajen mobilnik, ki smo ga kupili denimo lansko leto, skoraj zagotovo v omrežju 5G ne bo deloval (oziroma enostavno ne bo zmogljiv, da bi prenesel takšne hitrosti). Naprave, ki podpirajo 5G, lahko na trgu pričakujemo v večjem številu nekje od sredine leta 2020 naprej.

Cena trenutno še ni znana, bodo pa ponudniki morali skoraj zagotovo postaviti v omrežje dodatne stolpe, ki bodo krepili signal, kar prinaša stroške tudi na njihovo stran. V igri so še vozlišča in druga oprema, zato lahko pričakujemo, da bodo položnice za 5G precej višje kot za 4G ali manj. Če se ozremo v ZDA, vidimo, da zaračunava Verizon za trenutno oslabelo 5G zadevo približno 10 ameriških dolarjev vsak mesec več kot drugim uporabnikom. Trenutno še vedno prevladuje mnenje, da je 5G premijska storitev in ne neka serijska, standardna stvar, ki bi morala biti dostopna vsem.

Morebitni vplivi na zdravje

Že dolgo obstajajo pomisleki, da lahko signali za delovanje mobilne tehnologije povzročijo raka. Na žalost ne obstaja veliko študij, ki bi dokončno dokazale ali ovrgle tveganje za zdravje, kar seveda povečuje zaskrbljenosti glede 5G. Medtem ko nekatera od teh omrežij delujejo na zelo visokih frekvencah, raziskovalci ugotavljajo, da še vedno spadajo v tisto kategorijo sevanja, ki naj ne bi bilo škodovalo človeškemu telesu.

Kljub vsemu so kritiki 5G glasni, da glede problematike ni bilo opravljenih dovolj raziskav in da izvedene študije niso bile ustrezne. Svetovna zdravstvena organizacija trenutno pravi, da so mobilni signali potencialno rakotvorni. Med rakotvorne pa, zanimivo, uvrščajo tudi vložene kumarice in kavo. Zaskrbljenost ljudi kljub temu ostaja.

Kakorkoli obrnemo, 5G je pred vrati in le še vprašanje časa (khm, let) je, kdaj ga bomo lahko uporabili tudi pri nas. Obljubljajo, da nam bo spremenil življenje, zato se vsem poraja vprašanje, ali na bolje?


Prijavi napako v članku