Telefoni
05.02.2020 08:29

Deli z drugimi:

Share

Vse, kar je znanega o iPhonu 12, ki prihaja to jesen

Vse, kar je znanega o iPhonu 12, ki prihaja to jesen
Vse, kar je znanega o iPhonu 12, ki prihaja to jesen

Še preden je Apple septembra lani razkril nova iPhone 11 in iPhone 11 Pro, so se že začele špekulacije o tem, kaj »veliko jabolko« pripravlja za leto 2020. Po napovedih analitikov bi lahko za letošnje leto bila največja novost podpora 5G omrežja. Napovedi celo kažejo, da bi lahko dotična tehnologija predstavljala ključno novost novega cikla iPhonov.


Wedbush Securities analitiki so izračunali, da ima potencial za posodobitev kar 350 milijonov iPhonov. Po tem, ko je Apple 29. januarja objavil poslovne rezultate prvega četrtletja, je na plano prišlo ogromno govoric, kaj vse lahko pričakujemo od letošnjega leta. Raziskava podjetja Strategy Analytics, objavljena novembra, prav tako napoveduje, da bi lahko Apple na področju 5G tehnologije prehitel Samsung in Huawei, kljub temu, da sta oba proizvajalca izdala 5G pametne telefone pred Applom.


Ming-Chi Kuo, analitik TF International Securities, je za novo serijo letošnjih iPhonov napovedal nekaj večjih sprememb: različne variante velikosti; spremenjeni dizajn telefonov in novo tridimenzionalno kamero. Pa si poglejmo, kaj Apple pripravlja na področju iPhonov v letošnjem letu.


Vsi Applovi iPhoni v letošnjem letu bi lahko podpirala 5G tehnologijo

Po mnenju in napovedih Ming-Chi Kua bo Apple s 5G tehnologijo opremil vse svoje »flagship« modele v letošnjem letu. Ming-Chi Kuo velja za enega najbolj uspešnih analitikov, ko govorimo o Applu in zato gre njegovim napovedim kar verjeti. Najprej je sicer napovedal, da bi naj samo dva Applova pametna telefona v letu 2020 podpirala 5G tehnologijo, vendar je spremenil svojo napoved v zadnjem poročilu, kar sta poročala spletna tehnološka portala 9to5Mac in MacRumors.


iPhoni bodo opremljeni z OLED ekrani

Kuo je v tem istem poročilu napovedal, da bi lahko Apple v celoti zamenjal LCD ekrane z OLED tehnologijo. To bi bila velika sprememba, še posebej, če vemo, da je Apple v zadnjih dveh letih opremljal svoje cenovno dostopnejše iPhone, kot sta iPhone 11 in iPhone XR, z LCD ekrani in ne OLED. Dejstvo je, da so OLED ekrani boljši, saj nudijo boljši kontrast in globlje črne barve od LCD-jev. S tem pa pride tudi cena, namreč OLED ekrani so precej dražji od LCD-jev. Ali bo to vplivalo na ceno naprave?


Možno je, da bomo dobili kar štiri verzije nove generacije iPhonov

Kuo napoveduje, da bi lahko nova generacija iPhonov izšla v štirih različnih variantah. 9to5Mac in nekaj ostalih spletnih portalov poroča, da bi lahko Apple spremenil strategijo zadnjih nekaj let, ko smo na posamezno generacijo dobili tri nove modele. Tako leta 2019 kot tudi leta 2018 so izšli trije modeli, letos pa se nam obetajo štirje.


Kuo napoveduje, da bo Apple izdal 5,4-inčnega iPhona, dva 6,1-inčna in 6,7-inčnega iPhona. Medtem ko bi naj vsi iPhoni imeli OLED ekran in 5G podporo, Kuo računa, da bo 5,4-inčni model in eden od 6,1-inčnih modelov opremljen zgolj z dvema kamerama in ne tremi, kot smo morda pričakovali. To pomeni, da bi lahko ta dva modela bila naslednika manj dragemu iPhonu 11. Za konec je Kuo, kar se tiče velikosti novih iPhonov, napovedal še to, da novi iPhoni ne bodo izšli v 5,8-inčni varianti, na katero so se zdaj morda navadili lastniki iPhonov X, XS in 11 Pro.


To je jesen bi naj iPhoni imeli posodobljeno 3D kamero za navidezno resničnost

Letošnje leto bi naj iPhoni, poleg 5G podpore in novih dimenzij naprav, dobili tudi posodobljeno kamero. Govorimo o zmogljivejši, zadnji, 3D kameri, ki bo po poročanju Bloomberga omogočala nove razsežnosti navidezne resničnosti. Nova kamera bi naj bila opremljena s tehnologijo laserskega skeniranja, zdaj pa Apple še vedno uporablja obstoječo Face ID tehnologijo. Poleg tega, da bo nova kamera omogočala nove lastnosti navidezne resničnosti, bi lahko kamero uporabljali tudi za globlje fotografije.


Apple bo po vsej verjetnosti uporabil Qualcommove in Samsungove 5G čipe

Če gre verjetni aprilskim napovedim Kuoja, bi lahko Qualcomm in Samsung poskrbel za nove 5G čipe v letošnjih iPhonih. To nas niti ne preseneča preveč, kajti Samsung in Qualcomm sta ravno pred kratkim zgladila pravni spor, kar pomeni, da je medsebojno poslovanje podjetij zdaj tudi uradno pravno usklajeno. Apple je kupil tudi Intelov poslovni segment procesorjev, kar bi mu lahko na dolgi rok pomagalo, da proizvaja svoje lastne procesorje in je posledično manj odvisen od ostalih.


Apple bi lahko inspiracijo za dizajn novih modelov črpal iz iPhona 4

Kuo je pri dizajnu novih modelov izpostavil še eno pomembno novost, v sklopu katere bi naj Apple spremenil izgled letošnjih iPhonov. Kuo napoveduje, da bo Appple ponovno uporabil jekleni okvir, ki je bil prvič predstavljen pri iPhonu 4. Analitik je dodal še to, da bo po njegovih napovedih Apple močno spremenil dizajn iPhona, vendar šele naslednje leto.


Novi iPhoni bodo verjetno imeli Apple Touch ID čitalec prstnih odtisov, vendar bo ta vgrajen v ekran

Apple se je sicer želel za vedno posloviti od Touch ID tehnologije in vse svoje iPhone opremiti s Face ID-jem, vendar kot kaže ne bo šlo. Napovedi kažejo, da bo Apple ponovno uporabljal čitalce prstnih odtisov. Barclaysov analitik, Blayne Curtis, pravi, da bo Apple integriral Touch ID tehnologijo direktno v ekran iPhona že letos. Tudi Bloomberg je septembra lani napovedal podobno, so pa pri Bloombergu nekoliko bolj previdni glede napovedi, namreč po njihovem mnenju bi lahko dotična novost na sceno stopila v letu 2021.


Kakorkoli že, če se Apple resnično odloči za to, da vgradi čitalec prstnih odtisov direktno v ekran, bi lahko Apple tudi na tem področju bolj direktno konkuriral rivalom, kot je Samsung Galaxy S10, ki recimo že ima vgrajeni čitalec prstnih odtisov.


Po vsej verjetnosti lahko pričakujemo, da bodo novi iPhoni opremljeni z vsemi novimi lastnostmi iPhona 11

Applovi letošnji telefoni bodo najverjetneje vsebovali nove lastnosti, ki smo jih spoznali pri iPhonu 11 in 11 Pro. To pomeni, da lahko pričakujemo tako trojno Pro kamero in pa nočni način, poleg vsega ostalega.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku