Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
25.08.2023 07:20

Deli z drugimi:

Share

Vsak manager in vodja bi moral poznati potencial umetne inteligence

Nove tehnologije zahtevajo nove vodstvene kompetence.

UI revolucija ali halucinacija v poslovnem svetu?

Odkar je ChatGPT postal dostopen širši javnosti, je umetna inteligenca (UI) postala BUM, trend, halucinacija, o kateri vsi govorijo, si med seboj delijo nasvete in navodila za uporabo, kako jo učinkovito izkoristiti, poenostaviti poslovne procese ali celo ustvariti novo poslovno idejo. World Economic Business Forum že napoveduje opustitev določenih poklicev, ki jih bo nadomestila UI tehnologija, hkrati pa napovedujejo, da bodo nove tehnologije ustvarile 2,6 milijona novih delovnih mest, nova UI orodja pa naj bi vplivala na 40 odstotkov našega delovnega časa.

Graditi korporativno kulturo, ki pozna in razume pomen in potencial novih tehnologij, je bistvenega pomena. Zaposlovanje je del tega, a predvsem je ključno nenehno izobraževanje in učenje vseh zaposlenih, vključno z vodilnimi kadri.

Najpomembnejša kompetenca za vodje in managerje je vedeti, kaj je z UI mogoče!

UI je kljub evforiji trenutno še v povojih, a vodenje in poslovanje zahtevata nova znanja in sposobnosti upravljanja. Študije so pokazale, da je UI najuspešnejša v podjetjih, kjer ji dajejo prednost vodilni na najvišji ravni. Sposobnost združevanja poslovne žilice s poznavanjem novih tehnologij je ključnega pomena za dolgoročni uspeh. Ta prilagodljivost je bistvena za ohranjanje konkurenčne prednosti v nenehno spreminjajočem se poslovnem okolju.

Ker UI širi meje zmožnosti pametnih naprav, so managerji in vodje primorani razumeti razvijajoče se tehnologije, prepoznati njihovo praktično uporabnost v svojih podjetjih, ozavestiti kritično razmišljanje in spoznati reševanje etičnih dilem, ki jih bo z vstopom UI v vse procese dela vse več. 

Zakaj vlagati v študij MBA v dobi umetne inteligence?

Umetna inteligenca v poslovanju je nova smer programa LJUBLJANA MBA s posebnim poudarkom na opremljanju bodočih vodij z znanjem in veščinami, potrebnimi za razumevanje in prepoznavanje potenciala uporabe UI. Obsežen program združuje ekonomsko in poslovno razumevanje s poudarkom na področju UI.

LJUBLJANA MBA ni zgolj vrhunski mednarodni program za razvoj najvišjega nivoja managerjev. Investicija v MBA študij se udeležencem hitro povrne. Anketa med alumni LJUBLJANA MBA je pokazala, da je več kot 60 odstotkov udeležencev v dveh letih po zaključku programa napredovalo na višje delovno mesto. Skoraj polovici so se povišali tudi prihodki, v povprečju za več kot 20 odstotkov že v prvem letu.

Sodelovanje z vrhunskimi institucijami in UI strokovnjaki

Pri specializaciji programa LJUBLJANA MBA gre za edinstveno združitev odličnih strokovnjakov iz prakse in raziskovalcev ter treh vrhunskih slovenskih institucij: Institut »Jožef Stefan«, Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco (IRCAI) pod okriljem UNESCO in Ekonomska fakulteta v Ljubljani.

Mitja Jermol, predstojnik programskega odbora za UI in krožno ekonomijo na IRCAI in vodja oddelka za prenos znanja na IJS: “Umetna inteligenca že dolgo ni več del zgolj raziskovalnega sveta. Izobraževanje in vzpostavljenje pravilnega odnosa do tovrstne tehnologije sta ključni za vodje, odločevalce in managerje, ki želijo svoje ekipe in podjetja popeljati v prihodnost. Posebna smer na programu LJUBLJANA MBA bo udeležence opremila s potrebnim znanjem za uspešno vključevanje in učinkovito uporabo UI tehnologij v vse nivoje poslovanja.” 

Posebna smer Umetna inteligenca v poslovanju nudi tudi izjemno priložnost Google.org štipendij za posameznike, ki želijo izstopati v poslovnem svetu s pomočjo izkoriščanja moči UI. Zdaj je čas, da se prijavite na program LJUBLJANA MBA za leto 2024. Število mest je omejeno. Samo še septembra je čas za oddajo zgodnje prijave in možnosti štipendiranja.

Več o novem programu Umetna inteligenca v poslovanju na www.ljubljana-mba.com. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem CPOEF.
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več