Računalništvo, telefonija
05.03.2019 09:21

Deli z drugimi:

Share

Vrhunski prenosnik za manj kot 440 evrov?

Zanimivi Chuwi AeroBook je na voljo po zelo mamljivi ceni.
Zanimivi Chuwi AeroBook je na voljo po zelo mamljivi ceni.

Neverjetno, a resnično. Na spletu bo kmalu mogoče kupiti kitajski kompaktni prenosni računalnik za zgolj preračunanih 440 evrov, ki je enakovreden prenosnikom v vrednosti 1.000 evrov ali več. Gre za najnovejši prenosni računalnik podjetja Chuwi, katerega izdelki so na kitajskem zelo cenjeni. Čeprav bo za njegov novi prenosni računalnik AeroBook treba odšteti le preračunanih 440 evrov (vstopna različica), bomo za ta denar dobili odličen prenosnik, ki bo kos tudi najzahtevnejšim opravilom. Da gre za cenovno zanimiv prenosnik je pokazalo tudi zbiranje zagonskih sredstev zanj, saj je podjetje brez težav zbralo trikrat več zagonskega denarja od zahtevanega.

Prenosni računalnik Chuwi AeroBook bomo brez težav prenašali naokrog, saj je opremljen s 33,8-centimetrskim oziroma 13,3-palčnim zaslonom, ki je zaradi zelo tankih robov po velikosti primerljiv z 12,3-palčnimi zasloni. Ločljivost zaslona znaša 1.920 x 1.080 slikovnih točk, kar je seveda za tako majhen zaslon več kot zadostna. Novost temelji na osnovi Intelovega procesorja Core m3-6Y30 šeste generacije (Skylake), ki obsega vgrajeno grafično kartico Intel HD 515, preostala strojna oprema pa obsega še osem gigabajtov sistemskega pomnilnika in 128 gigabajtov vgrajenega prostora za shranjevanje podatkov. Za povezovanje z zunanjimi napravami sta na voljo dva priključka USB 3.0 (Type-A) in microHDMI, na voljo pa je celo 3,5-milimetrski priključek za slušalke.

V prenosnem računalniku Chuwi AeroBook je vgrajena baterija zmogljivosti 38 vatnih ur, kar naj bi zadoščalo za okoli osem ur neprekinjenega dela. Na tipkovnici so osvetljene tipke in podpora za sledilno ploščico. Ker je ohišje izdelano iz kombinacije aluminija (ohišje) in plastike (tipkovnica) je temu primerna tudi teža, saj novost tehta zgolj 1,25 kilograma. Na vgrajenem pomnilniku je pričakovano nameščen licenčni 64-bitni operacijski sistem Windows 10.

Kompaktni prenosni računalnik Chuwi AeroBook je na voljo v treh klasičnih konfiguracijah, zato bomo zlahka izbrali tistega, ki nam bo najbolj ustrezal. Vstopna različica maloprodajne vrednosti preračunanih 440 evrov je opremljena z osmimi gigabajti sistemskega pomnilnika in 128 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov. Nekoliko zmogljivejša različica opremljena z osmimi gigabajti sistemskega pomnilnika in 256 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov je vrednotena na preračunanih 484 evrov, najzmogljivejši model pa razpolaga z osmimi gigabajti sistemskega pomnilnika in kar enim terabajtom prostora za shranjevanje podatkov. Prvi kupci bodo zanimiv kompaktni prenosni računalnik Chuwi AeroBook prejeli že v prvi polovici aprila letos.


Prijavi napako v članku