Računalništvo, telefonija
30.04.2018 05:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Voznik ostal brez vozniške, ker je vožnjo zaupal samovozečemu avtomobilu

Voznik ostal brez vozniške, ker je vožnjo zaupal samovozečemu avtomobilu
Voznik ostal brez vozniške, ker je vožnjo zaupal samovozečemu avtomobilu

Ključna zamisel avtonomne vožnje je predvsem ta, da bodo vozila na neki točki sposobna popolnoma samostojne vožnje, kar pomeni brez kakršnekoli intervencije človeka. Trenutno pa žal ti avtomobili še niso dovolj napredni, da bi lahko vozili brez pomoči izkušenega voznika. To se je nedavno dobro videlo na primeru, ko je se je v ameriškem mestu Tempe pri Phoenixu zgodila prometna nesreča samovozečega vozila podjetja Uber, v kateri je življenje izgubila 49-letna ženska. Voznica samovozečega vozila namreč ni bila ves čas osredotočena na cesto, ampak je iz dolgočasja gledala naokoli, šele tik pred trčenjem pa je pogledala na cesto, a je bilo tedaj za nesrečno peško žal prepozno.

Nesreča s smrtnim izidom pa bi se lahko nedavno pripetila v Združenem kraljestvu, kjer je 39-letni voznik Bhavesh Patel tako močno zaupal v avtopilota svojega avtomobila znamke Tesla, da je pri 56 kilometrih na uro svoje vozilo preklopil na funkcijo »avtopilot«, sam pa zadremal na sovoznikovem sedežu. Le sreči se je treba zahvaliti, da se vse skupaj ni končalo tragično, policija pa je nepremišljenega voznika izsledila s pomočjo objav na družabnih omrežjih. Možakar je zaradi nepremišljene vožnje končal pred sodiščem, to pa mu je zaradi ogrožanja varnosti drugih ljudi na hitri cesti odvzelo vozniško dovoljenje.

Ker je nespameten voznik svojo krivdo na sodišču priznal, so bili sodniki do njega nekoliko bolj prizanesljivi. Možakar si je prislužil 18 mesečno prepoved vožnje, poleg tega pa bo moral opraviti 100 ur družbenokoristnega dela in plačati stroške sojenja v višini 2.040 evrov.


Prijavi napako v članku