Avtomobilizem
03.03.2021 14:11
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Volvo bo prodajal samo še električne avtomobile

Do konca tega desetletja bo edini Volvo, ki ga boste lahko kupili, električen, nakup pa bo možen izključno preko spleta.
Volvo
Volvo

Volvo je 2. marca objavil načrte, med katerimi je eden najbolj ambicioznih, da bo do leta 2030 prenehal s prodajo avtomobilov, ki jih poganjajo fosilna goriva. To je zgolj eden od korakov na poti v trajnostno prihodnost podjetja, s katerimi se vse več proizvajalcev avtomobilov bori proti klimatskim spremembam. Poleg tega je Volvo napovedal še, da bo njihove električne avtomobile možno kupiti samo na spletu.

Švedski avtomobilski velikan je med drugim napovedal še plane do leta 2025, med katerimi najbolj izstopa cilj, da bo leta 2025 polovica prodanih vozil popolnoma električnih, polovica pa hibridov. To pomeni, da bo Volvo samo še štiri leta prodajal vozila na bencinski ali dizelski pogon.

Vsi predstavljeni cilji so definitivno nadvse ambiciozni, še posebej, če spomnimo, da je Volvo do tega trenutka predstavil zgolj en popolnoma električen model, XC40 Recharge. Ne glede na smer razvoja Volva kaže, da proizvajalci avtomobilov enostavno ne morejo več čakati na prehod na električna vozila, na eni strani zaradi sprememb v potrošniških navadah, na drugi strani pa predvsem zaradi regulacije, ki vse bolj agresivno omejuje uporabo avtomobilov z notranjim izgorevanjem.

Za avtomobile z notranjim izgorevanjem ni prihodnosti na dolgi rok,” pravi direktor Tehnologije pri Volvu, Henrik Green. Tranzicija v prodajo zgolj električnih avtomobilov bo Volvu “omogočila, da doseže pričakovanja potrošnikov, prav tako pa je to pomembna rešitev na področju boja proti klimatskim spremembam“.

Volvo je predstavil manjšega SUVa, C40 Recharge. Model C40 je v veliki večini enak modelu XC40, s posodobljenim dizajnom strehe in nekaj manjšimi spremembami prednjih žarometov in maske.

Volvo je med drugim povedal, da bo veliko investiral v spletno prodajo, s čimer bo »radikalno zmanjšal« kompleksnost prodajnega procesa in samega načina ponudbe, prav tako pa je napovedal popolno transparentnost cenovne politike. Takšna strategija nas spominja na trenutno vodilnega proizvajalca električnih vozil, Teslo, ki svoja vozila prav tako prodaja preko spleta. Volvo električni SUV XC40 Recharge že prodaja na spletu, v prihodnosti pa naj bi na splet preselil celotno linijo električnih vozil. Prodajalci bodo vključeni zgolj v zadnjem koraku sklenitve posla, pri izbiri dodatkov in storitev.

Volvo je z zgoraj predstavljenimi napovedmi presenetil manj kot teden dni prej, preden je njegov lastnik Geely, največji kitajski neodvisni proizvajalec avtomobilov, predstavil načrte za združitev obeh podjetij. Geely pravi, da bosta obe podjetji ohranili lastno korporativno strukturo, kot partnerja pa bosta sodelovala na področju razvoja električnih in avtonomnih vozil.

Največji proizvajalci avtomobilov hitijo proti elektriki

Tudi ostali proizvajalci avtomobilov so v zadnjih mesecih naznanili hitrejšo tranzicijo na področje električnih vozil. Ford je tako prejšnji mesec potrdil plan, da bo v Evropi do leta 2030 prodajal samo še električna vozila, General Motors pa naj bi do leta 2035 prodajal brezemisijska vozila.

Večina elektrifikacije voznega parka se trenutno dogaja v Evropi, ki je tudi za Volvo glavni trg. Evropa je namreč sprejela agresivno strategijo in ambiciozne cilje, s katerimi želi zmanjšati emisijo toplogrednih plinov, ki v veliki meri prihajajo z naslova vozil. Proizvajalce avtomobilov med drugim čakajo precej visoke kazni, če zastavljenih ciljev ne bodo dosegali in sledili »zeleni strategiji«. Evropa je tako na področju razvoja trajnostne mobilnosti precej pred ZDA.

Nemški Volkswagen, ki je leta 2019 naznanil sodelovanje s Fordom, je trenutno vodilni igralec na področju prodaje električnih vozil v Evropi. Tesla pa gradi svojo prvo tovarno v Evropi, natančneje v bližini Berlina, ki naj bi se odprla do konca leta.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več
Zlati partner

ZEBRA SYSTEMS s.r.o.

Opavská 6230/29a, Češka, , Tel: +420 596 912 961
Kibernetska varnost oziroma dober varnostni načrt je ključen za zaščito vseh kategorij podatkov pred krajo, izgubo ali okvaro. Sem spadajo občutljivi podatki, osebno prepoznavni ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Srebrni partner

TEAL d.o.o., Outletko.si

Kidričeva ulica 5, 3270 Laško, Tel: 03 734 00 70
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991. Od samega začetka se ukvarjajo s prodajo računalniških komponent. Leta 1999 so odprli poslovno enoto (trgovino) v Celju, pričeli pa so tudi ... Več