Telefoni
Računalništvo, telefonija
Digitalizacija
Telefonija
Triki in nasveti
25.07.2022 14:05
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vivo X80 Pro recenzija: super vstopnica mladega podjetja na slovenski trg

Pri vsakem proizvajalcu mobilnih telefonov so oči usmerjene v flagship telefone, ki odražajo najboljše, kar v tistem trenutku zmore podjetje.
Vivo X80 Pro navdušuje na vseh področjih.
Vivo X80 Pro navdušuje na vseh področjih.

Letos zastavo podjetja vivo nosi pametni telefon vivo X80 Pro, ki je hkrati tudi njihov prvi premijski telefon naprodaj v Sloveniji. Istočasno so na slovenski trg pripeljali še nekaj srednje in nizko cenovnih telefonov, med njimi tudi vivo Y76 5G, ki smo ga pred kratkim preizkusili v uredništvu. Medtem ko jih v tem razredu čaka še kar nekaj dela, je prihodnost v premijskem razredu veliko bolj obetavna.

Ker je podjetje šele pred kratkim vstopilo na evropski trg, mnogi slovenski uporabniki niso seznanjeni, kaj je odlika vivo telefonov oziroma katera je tista lastnost, ki zaznamuje vivo telefone. Vivo X80 Pro ni njihov prvi flagship telefon. Pred njim so temelje postavili vivo X50, X60 in lanskoletni X70, ki so pokazali kar nekaj znakov odličnosti. Vivo X80 Pro čaka težka naloga. Prekositi mora svoje starejše brate in tekmovati z uveljavljeno konkurenco z lojalno bazo uporabnikov.

Ali mu je uspel podvig, izveste v nadaljevanju.

PrednostiSlabosti
🥇 (Morda) najboljši ultrazvočni čitalnik prstnih odtisov🥉 Slabša uporabniška podpora v primerjavi s konkurenco
🥇 Vsestranske in odlične kamere🥉 Povečava je šibka točka kamere
🥇 Vrhunska zmogljivost 
🥇 Odlična življenjska doba baterije 

Vivo X80 Pro cena Slovenija in različice

Na voljo le v črni barvi.

Vivo X80 Pro: telefon z veliko značaja

Prejšnji premijski vivo telefoni so se nam izmuznili iz rok. Nismo jih uspeli testirati, vendar sodeč po specifikacijah lahko opazimo kar nekaj podobnosti med vivo X70 Pro/X70 Pro+ in novim vivo X80 Pro, še posebej na področju dizajna.

Če bi postavili oba telefona enega poleg drugega, bi vsaj na sprednji strani težko opazili razliko. Nič presenetljivega, saj je sprednja stran standardizirana pri vseh proizvajalcih telefonov. Slednji naredijo manjše prilagoditve pri postavitvi tipk, ukrivljenosti zaslona in ohišja, postavitvi sprednje kamere, sam dizajn zaslona pa ostaja enak. Notranjost zaslona je druga zgodba (več v nadaljevanju). Vivo X80 Pro ima gumbe na klasični poziciji na desni strani, IR senzor je na vrhu, zvočniki spodaj in zgoraj, USB-C vmesnik je spodaj, pričakovano pa manjka 3,5 mm priključek za slušalke.  

Vivo X80 Pro se lahko pohvali z ogromnim 6,78-paličnim LTPO3 AMOLED zaslonom (več v nadaljevanju) s sredinsko postavitvijo sprednje kamere in ukrivljenim zaslonom ter stranicami telefona. Vivo se je držal načela »več je boljše«. Telefon ni tanek (9,1 mm) in ne lahek (219 g), vseeno pa za svoje dimenzije ni ne predebel ali pretežak. Spada pa med večje telefone na trgu. Če niste pristaš velikih telefonov, boste morali premijsko zmogljivost v kompaktnem ohišju iskati drugje (na primer Samsung S22, Xiaomi 12 …).

Hrbtna stran je doživela nekaj sprememb. Kamere in bliskavica stojijo na dvignjeni stekleni podlagi, kjer se nahaja še Zeiss logotip, ki opozarja na sodelovanje obeh podjetij. Sklop štirih kamer pa niso vrednotene enakovredno. Tri kamere so si prislužile postavitev na centralnem obroču, periskopska kamera pa je ostala osamljena na spodnji levi strani. Zasnova je zagotovo vpadljiva in specifična za vivo. Ker se steklena podlaga razteza čez celotno zadnjo stran telefona, so hkrati odpravili tudi nagibanje telefona v ležečem položaju. Nekaj podobnega smo opazili pri Honor telefonih, ki prav tako stavi na večje podlage za kamere.

Preostali del zadnje strani je oblečen v t. i. AG fluoritno steklo, ki ne dopušča prstne odtise in madeže. Pod določenim kotom se steklo lesketa in poskrbi za pravo doživetje. Sama tekstura je mehka in gladka ter prijetna na dotik. Rad bi vam svetoval, da ne uporabite ovitka, ker je pogled na zadnjo stran na lep sončni dan zares fantastičen. Ampak pri več kot tisoč evrov gre za visoko investicijo in raje delno prekrijem telefon, kot pa da tvegam posledice padca ali udarcev.

Najboljši čitalnik za prstne odtise?

Če se vrnemo na sprednjo stran, v notranjosti najdemo še dve lepi presenečenji. Prvi je haptični motor, ki poskrbi za odlične povratne informacije, kadar rokujemo s funkcijami telefona. Največjo razliko zaradi novega motorja bodo občutili gamerji, ampak tudi pri vsakdanjih nalogah (tipkanje, prejemanje obvestil …) se opazi otipljive izboljšave.

Drugo in bolj pomembno presenečenje je ultrazvočni čitalnik prstnih odtisov naslednje generacije, ki se skriva pod zaslonom. Brez težav ga lahko označimo za enega najboljših, če ne celo najboljši senzor za prstne odtise v tem trenutku. Površina za odčitavanje odtisov je izredno velika (20 x 30 mm) in jo je skoraj nemogoče zgrešiti. Senzor je tako velik, da lahko na zaklenjeni zaslon dodate dve bližnjici do najbolj uporabljenih aplikacij.

Njegova odzivnost je fenomenalna. Za registracijo prstnega odtisa je dovolj le en močan dotik – premikanje in dvigovanje prsta ni potrebno. V redkih primerih pa smo opazili manjšo napako pri animaciji odklepanja telefona s senzorjem. Po vsej verjetnosti je šlo za programski hrošč, ki ga lahko odpravijo z enostavnim popravkom, če je težava seveda prisotna tudi pri ostalih uporabnikih. Manjša napaka pa nikakor ne očrni neverjetne izkušnje, ki so nam jo pripravili vivo inženirji.

Če želite, lahko nastavite senzor za prepoznavo dveh prstnih odtisov hkrati, a le za šifriranje aplikacij, ne pa za odklepanje telefona.

Vivo X80 Pro: najsodobnejši zaslon LTPO tretje generacije

Težko boste našli kakšno pripombo glede ukrivljenega 6,78-palični AMOLED zaslona. Nabito poln je z najnovejšimi zaslonskimi in senzorskimi tehnologijami. Ločljivost 1440 x 3200 slikovnih točk oziroma QHD+ zagotavlja sliko polno detajlov, celo nekoliko več kot pri nekaterih flagship telefonih.

Zaslon uporablja najnovejšo tehnologijo LTPO 3.0, ki lahko frekvenco osveževanja po potrebi spusti vse do 1 Hz in v trenutku vrne nazaj na hitrih 120 Hz. Če boste na primer brali e-knjigo, se bo frekvenca lahko spustila pod 60 Hz vse od 1 Hz, ko boste pa preklopili nazaj na spletni brskalnik ali na kakšno igro, se bo frekvenca navila vse do 120 Hz.

Teorija pa se izkaže tudi v praksi. AMOLED zaslon je barvit, visoka ločljivost ob pravem trenutku pride do izraza. Je tudi neverjetno svetel (vse do 1500 nit), porazi tudi močno dnevno svetlobo in poskrbi, da vsebina na zaslonu ostane izrazita in prodorna. Odzivnost zaslona na območjih, kjer se ukrivi, je dobra. Ukrivljeni zasloni pa plačajo svojo ceno. Pri ukrivljenih zaslonih je telefon bolj nagnjen k nenamernim dotikom, prav tako so robovi bolj občutljivi na padce in udarce. Slednje lahko preprečite z ovitkom za telefon, nenamerni dotiki pa v veliki meri izginejo, ko vam uporaba ukrivljenega zaslona preide v navado.

Ultrazvočni senzor za prstne odtise si zasluži še eno omembo, saj je ključni del uporabniške izkušnje zaslona.

Kaj pa zvok? Ko jih boste potrebovali, bodo stereo zvočniki opravili svojo nalogo. Za mobilne standarde je zvok dober, nivo nizkih in visokih tonov zadovoljiv, popačenosti zvoka nismo opazili. Vseeno gre za zvočnike telefona, zato pričakujemo, da jih boste v večini primerov raje zamenjali s slušalkami.

Vivo X80 Pro: sodelovanje s podjetjem ZEISS dela čudeže

Zadaj so na voljo štiri kamere, ki so plod sodelovanja s podjetjem Zeiss Optics:

  • glavna kamera 50 MP (f/1.57, OIS),
  • ultraširoka kamera 48 MP (IMX598, 114°, OIS),
  • 2x teleobjektiv 12 MP (mikro-gimbal stabilizacija),
  • 5x periskopski senzor 8 MP.

Poznavalci boste opazili, da je postavitev zelo podobna predhodniku. Posodobili so slikovni čip (V1+), nadgrajeni senzor glavne kamere ISOCELL GNV, gimbal stabilizacijo pa so premaknili iz ultraširoke na teleobjektiv. Vse kamere so zaščiten še s prevleko Zeiss T*, ki zmanjšuje bleščanje in odseve.

Kako se izkažejo kamere?

Glavna kamera se lahko primerja z najboljšimi na trgu. Manjšo prednost bi vseeno dali Applu in Samsungu, vsekakor gre pa za zmogljivo kamero, ki bo navdušila mobilne fotografe. Kamera zajame osupljive fotografije pri dobri svetlobi, bolj pomembno pa je, kako se znajde pri slabi svetlobi. Nima težav. Detajli ostanejo podrobni, zrnate teksture ni na spregled, robovi so nekoliko razbarvani in tudi le v določenih scenarijih. Če boste uporabili še HDR, lahko pričakujete še boljši svetlobni kontrast.

Ultraširoka je izgubila gimbal stabilizacijo, na srečo je kakovost še vedno na nivoju. Pričakovano je manjša razlika med glavno in ultraširoko kamero, ki je bolj očitna v slabših svetlobnih pogojih. Vseeno pa lahko rečemo, da boste v ustreznih pogojih rade volje preklopili na širok objektiv.

Objektiva s povečavo sta manj impresivna, a še vedno vredna svojega mesta v premijskem razredu. Fotografije pri 5-kratni povečavi ostanejo barvite in jasne, kakovost malenkost niha pri 10-kratni povečavi, pri nadaljnji povečavi (vklopi se digitalna povečava) pa so slike bolj kot ne neuporabne. Znajdeta se tudi pri šibki svetlobi, razumljivo slabše od obeh primarnih kamer, a vseeno stojita ob boku mobilnim velikanom.

Portretni objektiv oziroma teleobjektiv je »ukradel« gimbal stabilizacijo ultraširoki kameri. Ali bo to vplivalo na vašo fotografsko izkušnjo, je odvisno, koliko uporabljate določeno kamero. Brez dvoma pa so portretni posnetki in fotografije pridobili na kakovosti zaradi dodatne stabilizacije.

Na voljo je tudi kar nekaj filtrov. Zeiss Colour je funkcija, ki replicira bolj naravne barve motivov. Da ne gre le za marketinško domislico, dokazujeta spodnji dve fotografiji. Opazili boste, da leva fotografija bolj »skopari« z barvitostjo barv, desna privzeta nastavitev pa zajame fotografije, ki jih večina uporabnikov želi in tudi uporabi za arhive ter objave na družbenih omrežjih.

Uporabite lahko tudi kinematografski način z bokeh učinkom, ki posnetkom doda občutek Hollywooda, Supermoon za fotografiranje Lune, Astro za slikanje zvezd in še več.

Vivo X80 Pro lahko po zaslugi slikovnega čipa in zmogljivega procesorja snema videe vse do 8K (30fps), na voljo pa je razumljivo tudi snemanje v 4K in nižji ločljivosti.

Sprednja kamera (32 MP) naredi spodobne fotografije, ki jih lahko olepšate z dodatnimi filtri in lepotnimi popravki.

Brez dvoma flagship zmogljivost

Ko na seznamu specifikacij opaziš Snapdragon 8 Gen 1 in 12 GB RAM-a, takoj ugotoviš, da težav z zmogljivostjo ne bo. Vivo je rešil tudi Qualcommove težave s pregrevanjem najnovejšega procesorja. Uporabili so poseben mehanizem za hlajenje s parno komoro, ki ohranja telefon hladen tudi pri najbolj intenzivnih nalogah.

Niti nas ne preseneča, da se lahko vivo X80 Pro kosa z najboljšimi pametnimi telefoni na trgu. Tudi na testih, kjer pristane na drugem mestu, so razlike tako minimalne, da ne moremo govoriti o poražencu in zmagovalcu.

Tudi izven sterilnega testnega okolja telefon pokaže vso svojo zmogljivost. Je hiter in odziven, ne glede na to, ali brskate po spletu, imate vklopljene prav vse razpoložljive funkcije in »nešteto« programov, ki povrhu delujejo še v ozadju, ali pa se priklopite na telefon za intenzivno gaming seanso, najnovejši vivo flagship telefon bo vse skupaj pretrpi brez kakršnega koli zatikanja ali zakasnitve. Obdelava in zajemanje fotografij je takojšnje, preklop med aplikacijami pa skorajda ne boste opazili.

Kako se obnese FuntouchOS?

FuntouchOS 12 je nedvomno Android preobleka, zato Android uporabniki ne bi smeli imeti težav s krmiljenjem in upravljanjem telefona. Na voljo je kar nekaj kretenj, s katerimi lahko ubirate bližnjice po telefonu. V nastavitvah je zgodba podobna. Pri iskanju določene funkcije ne bi smeli imeti težav, vedno pa si lahko pomagate z iskalnikom. Pričakovali smo tudi veliko navlake, kar je pogosta težava kitajskih Android preoblek. Bilo je nekaj neuporabnih aplikacij in očitnih sponzorskih aplikacij, ampak še vedno ne toliko kot smo sprva pričakovali. Večino od teh lahko tudi enostavno odstranite.

Največ neprijetnosti nam je povzročala privzeta nastavitev optimizacije baterije. Ta je bila nepričakovano agresivna, kar je pomenilo, da je večino aplikacij v ozadju telefon avtomatsko odstranil, obvestila aplikacij prav tako posledično niso bila dosledna. Za najbolj uporabljene aplikacije priporočamo, da v nastavitvah ročno spremenite način optimizacije baterije.

 Vivo obljublja tri leta Android nadgradenj in varnostnih posodobitev. Samsung, Google, Apple ponujajo več in v prihodnosti si želimo, da vivo in ostali proizvajalci sledijo njihovemu vzoru. V tem primeru pa je tri leta posodobitev še vedno dovolj za veliko večino uporabnikov.

Celodnevna zmogljivost

4700 mAh baterija vas bo brez težav pripeljala do konca dneva, tudi ob vključeni 120 Hz frekvenci osveževanja in krajših gaming seansah. Če boste bolj varčni, lahko baterije raztegnete tudi do polovice drugega dneva. Če boste na tesnem s časom in ne boste prepričani, da je na primer 40 % dovolj za celi dan, lahko z 80 W polnilnikom telefon v manj kot 20 minutah napolnite za 60 %.

Vivo X80 Pro podpira tudi brezžično 50 W polnjenje, a le z uradnim vivo brezžičnim polnilnikom. Če imate doma Qi brezžični polnilnik, bo hitrost polnjenja omejena na 15 W.

Končno mnenje

Vivo X80 Pro je izjemen telefon, kar je dokazal tudi med našim testom. Vsak skrbno izbran element dobro opravi svojo vlogo: osupljiv in hiter zaslon, flagship zmogljivost in avtonomija baterije, hitro polnjenje in ena najboljših mobilnih kamer.

Z izjemo manjših programskih nezvestob je najnovejši vivo telefon impresiven dosežek, ki bo osrečil vsakega uporabnika.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
vivo pametni telefoni vivo X80 vivo Y76 5G


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več