Računalništvo, telefonija
27.11.2009 13:08
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Visokotehnološka robotska obleka

Robotska obleka naj bi precej olajšala vsakodnevna opravila!
Robotska obleka naj bi precej olajšala vsakodnevna opravila!

Ker je pri številnih opravilih potreben precejšen fizični napor, so študentje tokijske fakultete znanosti (Tokyo University of Science) pripravili novo različico robotske obleke, ki za nekajkrat poveča moč dotičnega osebka, ki jo uporablja. Čeprav se to lahko sliši kot znanstvena fantastika, gre za petindvajset kilogramsko obleko, ki jo napajajo baterije in z električnimi signali na površini kože zazna premike mišic ter jim pomaga pri premiku v določeno smer. S pomočjo robotske obleke lahko dvignemo do 20 kilogramov več teže kot brez nje.

To bodo znali ceniti predvsem starejši ljudje, saj jim bo robotska obleka v veliko pomoč pri opravljanju raznovrstnih opravil. Razvoj naprav za pomoč starejšim ljudem je logična poteza raziskovalcev, saj se starostna meja v deželi vzhajajočega sonca zvišuje, kajti vse manj japonskih družin se odloča za otroka. Upokojenih prebivalcev naj bi bilo trenutno rekordnih 19,5 odstotka, do leta 2050 pa naj bi število upokojencev na Japonskem naraslo na neverjetnih 35 odstotkov.

Nova robotska obleka naj bi bila na Daljnem vzhodu naprodaj že v naslednjem letu, zanjo pa naj bi bilo potrebno odšteti med pet in deset tisoč evrov. Trenutno žal še ni znano, ali jo bomo deležni tudi na stari celini.


Prijavi napako v članku