Računalništvo, telefonija
17.06.2019 11:11
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Višje strokovne šole bodo praktično izobraževanje odslej spremljale in merile preko spletne platforme

Ključni cilj razvoja spletne platforme je zagotoviti vsem študentom enovito in kakovostno izkušnjo praktičnega izobraževanja.
Ključni cilj razvoja spletne platforme je zagotoviti vsem študentom enovito in kakovostno izkušnjo praktičnega izobraževanja.

Skupnost višjih strokovnih šol Republike Slovenije (Skupnost VSŠ) je z namenom digitalizacije kot vodilni projektni partner uspešno pridobila evropska sredstva za razvoj spletne platforme za vodenje in merjenje praktičnega izobraževanja študentov. Preko integracije z že obstoječimi bazami in evidencami strokovnih institucij ter njihove nadgradnje je namen digitalnega sistema predvsem optimizacija delovnih procesov, ki bo olajšala delo tako organizatorjem praktičnega izobraževanja in študentom na višjih strokovnih šolah kot njihovim mentorjem v podjetjih.

Ključni cilj razvoja spletne platforme je zagotoviti vsem študentom enovito in kakovostno izkušnjo praktičnega izobraževanja, ki je ena od temeljnih prednosti višjih strokovnih šol in prav na osnovi katere sodijo diplomanti VSŠ na trgu dela med najbolj iskan in visoko zaposljiv kader. Spletna platforma bo omogočala študentom, da bodo v sklopu praktičnega izobraževanja, ki pri nas predstavlja kar 40 % celotnega študijskega programa, bolje razumeli usvojene kompetence ter bodo lahko uspešneje načrtovali možnosti za izboljšave. Namenjena bo tudi podjetjem, ki jim bodo na voljo transparentni in uporabniku prijazni podatki v digitalizirani obliki, na osnovi česar bodo lažje ovrednotili kompetence in učne izide študentov. Samo v primeru, da se študentom zagotovi visoko kakovostna učna izkušnja, lahko sistem praktičnega izobraževanja spodbuja gladek prehod z izobraževanja na trg dela ter mladim omogoča uspešen začetek poklicne poti.

Čim enostavnejše in učinkovitejše upravljanje izobraževalnih procesov

Višje strokovne šole razvojno sledijo sodobnim smernicam na področju digitalizacije ter na institucionalni ravni uvajajo uporabnikom in okolju prijazne tehnologije. Platforma za upravljanje praktičnega izobraževanja bo uporabnikom nudila več uporabnih funkcionalnosti za čim enostavnejše in učinkovitejše upravljanje izobraževalnih procesov ter poenotila delovne procese na področju višješolskega strokovnega izobraževanja. Sistematično zbiranje in obdelava podatkov ter dokazil o doseženih učnih izidih bosta potekala v skladu z direktivo za varstvo osebnih podatkov.

Na mednarodni ravni je v sklopu terciarnega strokovnega izobraževanja prav praktični del študija tisti, ki študentom nudi možnosti za pridobivanje novih znanj in spretnosti na samem delovnem mestu ter pomembno učno izkušnjo, ki bistveno vpliva na njihovo motivacijo. Tovrstna oblika izobraževanja podjetjem zagotavlja zanesljiv način ocenjevanja kompetenc in spoznavanja potencialnih bodočih zaposlenih, saj jim nudi edinstveno priložnost, da si ustvarijo bazen visoko kakovostnih in specializiranih kadrov. Ker jim praktično izobraževanje omogoča dostop do najnovejšega akademskega znanja ter virov izobraževalnih ustanov, podjetja pridobijo konkretne ideje za reševanje obstoječih izzivov, za nadgradnjo ali razvoj novih izdelkov, širitve na tuje trge ter povečanja dobička.

Prototip digitalnega sistema za upravljanje praktičnega izobraževanja

Kljub svojim številnim prednostim pa so obstoječi sistemi za praktično izobraževanje izredno zahtevni za upravljanje, prav tako bi bilo treba uvesti primerljiv merilni sistem za kakovost in rezultate. Organiziranje uspešnega programa namreč zahteva, da izobraževalna institucija natančno analizira tako učne potrebe vsakega študenta kot potrebe podjetij in se pogaja o obojestransko koristnih dogovorih za vsakega deležnika. Institucija tudi spremlja in ocenjuje praktično izobraževanje, in sicer za več sto ali celo tisoč študentov. Zaradi navedenega so strukturirani komunikacijski kanali s podjetji in študenti, definirani sistemi upravljanja in jasni evalvacijski protokoli za upravljanje tako zapletenih procesov nuno potrebni – tako na nacionalni kot na evropski ravni.

Kot idejna rešitev opisanega stanja bo v sklopu evropskega projekta razvit prototip digitalnega sistema za upravljanje praktičnega izobraževanja, katerega testiranje bo potekalo v okviru študijskega programa Ekonomija, v sam proces testiranja pa bodo vključeni vsi ključni deležniki. Mednarodni projekt, trajajoč od septembra 2017 do avgusta 2020, je poimenovan ApprenticeTrack (Management Tools for Meaningful Apprenticeships) in je financiran s podporo Evropske komisije ter sofinanciran s strani evropskega programa Erasmus+, KA2 2017. V projektu sodeluje 6 institucij iz 5 držav: Skupnost VSŠ in Ekonomska šola Celje iz Slovenije, EURASHE – Evropsko združenje terciarnih strokovnih institucij iz Belgije, Veleučilište VERN iz Hrvaške, CASPHE – češko združenje terciarnih strokovnih institucij in KIC Malta – Knowledge Innovation Centre iz Malte.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SKUPNOST VSŠ
Za več informacij so vam na voljo pri SKUPNOST VSŠ
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SKUPNOST VSŠ? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku