Računalništvo, telefonija
18.10.2017 19:00

Deli z drugimi:

Share

Vaše podjetje bo zelo kmalu uporabljalo “blockchain” tehnologijo – preverite kako

Vaše podjetje bo zelo kmalu uporabljalo "blockchain" tehnologijo - preverite kako
Vaše podjetje bo zelo kmalu uporabljalo "blockchain" tehnologijo - preverite kako

Od trenutka, ko je Satoshi Nakamoto, ustanovitelj Bitcona, popolnoma šokiral svet z raziskovalnim projektom, kjer je govoril o decentralizaciji denarja, je minilo že skoraj 10 let. Takrat je le malo ljudi verjelo in razumelo potencial Satoshijevih 8 strani, na katerih je opisal svoje ugotovitve in ideje. Po njegovem mnenju ni šlo zgolj za denar, temveč za nekaj širšega, nekaj večjega. Govoril je o decentralizaciji kot takšni. Nakamoto v svoje projektu ni opisal zgolj potencial glede nadzora nad denarjem, ponudil je celo nov način kolaboracije med ljudmi, bolj varen in zaseben način.

Verjetno ste že naleteli na ljudi, ki vam govorijo, da “blockchain” nima potenciala in ki vam govorijo, da se je zadevi potrebno na široko izgoniti kajne? Mnenja so deljena, posebej pomembno pa je, da ne poslušamo ljudi, ki nimajo znanja na dotičnem področju. Podjetja, ki se ne bodo prilagodila na decentraliziran svet prihodnosti, ne bodo uspela držati ritma z konkurenco.

V tem članku vam bomo na kratko predstavili 5 različnih načinov, kako bo tehnologija veriženja blokov v manj kot 10-ih letih postala del vsakdanjika. Torej, za začetek nekaj osnov: Kaj sploh je “blockchain” oz. tehnologija veriženja blokov? Povedamo nekoliko po domače, “blockchain” je skladovnica podatkov, ki raste in raste. Sestavljena je iz različnih podatkov in ima nekaj osnovnih zakonitosti:

1. Ko je podatek shranjen v dotično skladovnico podatkov, ga ne moremo izbrisati ali spremeniti. Vsak zapis v “blockchain-u” je ohranjen za vedno.

2. Podatke ne nadzira nobeno podjetje ali organizacija. Uporabniki so tisti, ki so “lastniki” podatkov, prav tako pa imajo vsi tudi kopijo skladovnice podatkov.

Za lažjo predstavo o tem, kako je možno, da ima vsak uporabnik kopijo baze podatkov, si predstavljajte naslednji scenarij: V neki mreži oz. omrežju je 10 ljudi. Vsak od teh ima prazno mapo in prazen list papirja. Vsakič, ko nekdo naredi kakršnokoli potezo v omrežju, lahko je to denarna transakcija, to naznani vsem, ki so prav tako v omrežju. Vsak posameznik si nato to potezo zapiše na svojo stran papirja, dokler se ta ne napolni. Ko so te strani polne, se vsebina zapečati z reševanjem matematične naloge. Reševanje matematičnega problema potrjuje, da so vse strani enake oz. imajo enako vsebino. Prav tako te vsebine ni moč spreminjati. Kdorkoli prvi zapečati svojo stran dobi nagrado, in sicer določeno količino kriptodenarja. Enkrat, ko je stran zapečatena in polna, se doda v mapo. Posameznik dobi novo stran in tako se proces nadaljuje v neskončnost.

Te strani (bloki), ki vsebujejo pomembne informacije (transakcije), so potem dodane v mapo (verige), kar ustvarja bazo podatkov (“blockchain”). Zaradi svojih edinstvenih lastnosti lahko “blockchain” tehnologijo uporabljamo v različne namene, v različnih industrijah – od bankirstva do energetike. Spodaj smo naredili kratek pregled 5-ih različnih možnosti, kako bo “blockchain” vplival na razvoj podjetij.

1. Pogodbe

“Blockchain” bo imel velik vpliv na to, kako podjetja sodelujejo med seboj. Poslovanje pomeni sodelovanje in teženje k skupnemu cilju, kjer morata obe strani biti prepričani, da si med seboj lahko zaupata. V letu 2017 zaupanje temelji v veliki meri na pogodbah, kjer so opisani vsi pogoji sodelovanja.

Z uporabo tehnologije veriženja blokov se lahko številne pogodbe spremenijo v “pametne pogodbe”. Za razliko tradicionalnih pogodb, te vsebujejo programske kode in se izvajajo znotraj “blockchain” omrežja. Najbolj prikladna lastnost teh pogodb je, da se ne morejo spreminjati po tem, ko so potrjene. To zagotavlja, da nobena od vpletenih strani ne more prilagajati pogojev ali kakorkoli po svoje ravnati v odnosu z drugim podjetjem.

Predstavljajte si, da kupujete glasbo preko spleta. To pomeni, da morate plačati neko količino denarja, prodajalec pa vam mora poslati glasbeno datoteko. Kako ste lahko prepričani, da vam bo prodajalec dejansko poslal datoteko, če boste prvi plačali? Po drugi strani pa tudi prodajalec ne more biti prepričan, da boste plačali, če vam prvi pošlje pesem. “Pametna pogoba” zagotavlja, da se pogodba oz. dogovor izvrši. Nihče ne more prekiniti ali spremeniti dogovorjenega, saj pogodbe delujejo na podlagi kode.

2. Plačila

Če vaše podjetje posluje na mednarodnih trgih, kjer potekajo razne transakcije med državami, “blockchain” pride še kako prav. Ena od prednosti decentraliziranega denarja je, da so lahko transakcije usmerjene direktno med akterji, brez karkšnihkoli vmesnih členov – banke ipd.

3. Rekrutiranje

Strokovnjaki napovedujejo, da bodo roboti prevzeli dobršen del delovnih mest, vendar do takrat še vedno potrebujemo ljudi, ki delo opravijo kajne? Iskanje pravega kandidata zna biti velik izziv, kajti za razliko robotov, ljudje ne nosimo neke značke s specifikacijami.

Kaj pa, če podatki o potencialnih kandidatih postanejo javno dostopni? V enem od strokovnih člankov je bilo raziskano, da podatkovne verige lahko omogočijo hitrjšo, cenejšo in bolj zaupanje vredno (kajti ni človeških vmesnih členov) rekrutiranje kandidatov. Vsak človek bi imel možnost povratnega mnenja s strani preteklih delodajalcev. To bi omogočilo, da zaposlovalci hitro pridejo do želenih kandidatov in se lažje odločijo med večimi.

Kaj pa se zgodi, če so ta povratna mnenja lažna? Recimo, da je vaš prejšnji nadrejeni gojil neke osbne zamere do vas. Da do tega ne bi prihajalo, bo referenčni sistem dvosmerni. Tako lahko zaposleni ocenijo tudi nadrejene.

4. Oblačne storitve

Če ste del nekega podjetja, obstaja precejšnja možnost, da imate podatke vsaj delno shranjene v oblaku. “Blockchain” igra veliko vlogo pri decentralizaciji oblačnih storitev, kajti tehnologija dovoljuje, da neznanci med seboj sodelujejo. Namesto shranjevanja podatkov na en sam centraliziran server, boste lahko shranjevali datoteke na tisoče naprav po celem svetu.

Kako bo to potekalo? Vsaka datoteka, ki jo boste naložili, bo razdeljena na več majhnih in vsak del bo shranjen na več naprav v omrežju. Kateri del je shranjen na katero napravo bo zapisano v verigi blokov. Če boste dotično datoteko potrebovali, bo sistem za vas ponovno sestavil posamezne dele v celoto. Kot lahko vidimo bodo naše datoteke bolj varne, ker bodo shranjene na večih napravah in ne zgolj na enem centraliziranem oblaku.

Pomembno je dodati še to, da je moč centraliziranih sistemov odvisna od varnostnih sistemov podjetja. Pri uporabi decentraliziranih omrežij pa podatke ne vsebuje zgolj ena naprava, kar pomeni, da bodo hekerji imeli težko oz. skoraj nemogočo nalogo, kako priti do želenih informacij.

5. Manj hierarhije, boljše vodenje

Podjetja bodo stremela k okljem, kjer je moč lepo razporejena in ni omejena na nekaj posameznikov. “Blockchain” tehnologija v bistvu ni nova tehnologija, temveč je zgolj skupek tehnologij, ki jih premoremo že več desetletij. Z uporabo kombinacije pametnih pogodb na vrhu verige blokov, bodo skupnosti deležne vodenja brez hierarhije. Zelo možno je, da bo vaše podjetje kmalu opustilo večji del birokracije (v Sloveniji morda nekoliko počasneje) in vse večje odločiteve, ki zadevajo organizacijo, bodo sprejete skoti transparenten proces glasovanja, ki se bo izvajal preko “blockchaina”.


Prijavi napako v članku