Telefoni
24.10.2019 10:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vas zanima, koliko stane izdelava iPhona? Tukaj je odgovor

Vas zanima, koliko stane izdelava iPhona? Tukaj je odgovor
Vas zanima, koliko stane izdelava iPhona? Tukaj je odgovor

Ne glede na to, ali razmišljate o nakupu novega iPhona 11 Pro ali recimo 512 GB iPhona Pro Max, boste za pametni telefon odšteli zajetno vsoto denarja, s katero bi si lahko privoščili konkretne počitnice. Koliko pa Apple dejansko stane posamezni iPhone? Ali resnično preplačamo te »jabolčne« naprave? Dobro vprašanje, kajne?


Vsako leto se strokovnjaki različnih portalov, kot sta iFixit in TechInsights, poglobijo v samo drobovje najnovejših pametnih telefonov in analizirajo interni inventar telefonov. Zanima jih, kaj gradi naprave in posledično tudi cena posameznih komponent. Kljub temu, da povsem natančno ne morejo določiti cene sestavljanja telefona, lahko precej natančno analizirajo porabljena sredstva za sestavo iPhona. Kaj so torej ugotovili? Glede na zadnje raziskave portalov TechInsights in NBC News, 6,5-inčni ekran novega iPhona 11 Pro Max definitivno spada med zanimive kose tehnologije. Kaj pa cena? Apple odšteje za dotični ekran približno $66.50 (preračunanih 60 eur).


Naslednji najbolj oblegani modul iPhona in vseh ostalih pametnih telefonov je gotovo baterija. O tej je pogosto največ govora, ko razmišljamo o nakupu novega telefona. Samsungova baterija v iPhonu 11 Pro Max stane zgolj $10.50 (preračunanih 9 eur).


Potem je tukaj še trojna kamera, ki nam omogoča vse te čudovite fotografije. Apple ta modul stane okrog $73.50 (preračunanih 66 eur). Preostale komponente telefona – procesor, modem in spominski čip ter matična plošča – stanejo skupaj okrog $159 (preračunanih 142 eur). Za konec je potrebno vse to med seboj povezati, dodati različne senzorje, žice in ostali vezni material, kar k Applovim stroškom za sestavo iPhona doda še $181 (preračunanih 162 eur).


Skupni strošek? Približno $490.50 (preračunanih 440 eur), pravi TechInsights. Že na prvi pogled vidimo, da je to precej manj od maloprodajne cene, s katero se srečujemo v Applovih trgovinah. Tukaj seveda ne smemo pozabiti še na to, da smo do zdaj našteli zgolj stroške tehničnih komponent. Na ceno produkta vpliva še strošek dela, pošiljanja, programska oprema, marketing in še ena stvar, na katero pogosto pozabljano, in sicer raziskave in razvoj. Stroškovno oceniti te stvari je zelo zahtevna naloga oz. je skorajda nemogoče natančno oceniti. Kakorkoli že, je strošek naštetega resnično 550 evrov? Toliko namreč manjka do prave maloprodajne cene iPhona 11 Pro Max. Odločitev je na koncu vaša, kar pomeni, da se morate sami odločiti, ali se vam zdi vredno odšteti dobrih 1.000 evrov za pametni telefon.


Koliko stane izdelava starejših iPhone modelov?

Po podatkih, do katerih je prišel portal iFixit, stroški materiala za sestavo iPhona XS Max iz leta 2018 – $1,250 256GB model – znašajo okrog $443 (preračunanih 396 evrov). Torej razlika do maloprodajne cene znaša $807 evrov.

Kaj pa to pomeni za še starejše naprave, recimo iz leta 2014? To je bilo leto, ko je izšel iPhone 6. Analiza je pokazala, da je 16 GB model, ki se je prodajal za $649, vseboval komponente za približno 200 evrov, kar je okrog 400 evrov manj, kot je Apple zahteval od nas za nakup novega telefona. Ugotovili so, da je bila v tistem času cena telefona kar tri-krat višja od stroškov komponent in proizvodnje.


Dejstvo je, da so deli iPhona postali veliko dražji, poleg tega pa se v današnje naprave vstavlja več komponent, kot pa pred časom. Tukaj mislimo predvsem na nove sisteme kamer. Poleg tega pa si je vredno zapomniti še to, da so prve analize vsebovale še stroške proizvodnje, torej nekaj, česar TechInsights ni upošteval.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku