Računalništvo, telefonija
11.02.2005 08:26

Deli z drugimi:

Share

Valentinovo: rožice, darila in … računalniški virusi

Valentinovo, lahko prinese s sabo tudi nevarnosti, ne le prijetna voščila in sporočila. Kot vselej ob posebnih priložnostih, bodo avtorji virusov brez dvoma tudi letos lansirali sovražno kodo kot “cartes d’amour” – čestitko ljubezni ali kaj podobnega. Med vrsticami pa se bo razbohotil virus kakršen je bil ‘I love you’, eden od najbolj uničujočih virusov vseh časov, ki se je širil z rekordno hitrostjo po vsem svetu, vključen v obliko ljubezenskega pisma.

Valentinovo ostaja dan, ki ga za svoje podvige najpogosteje upoorabljajo kreatorji škodljivih kod, ki ustvarijo pravo upostošenje na računalnikih uporabnikov. Celo pred kratkim uporabljen črv Mydoom.AK je vseboval frazo Happy Valentine’s day ali Valentine’s day kot predmet sporočila, s katerim se je širil.

Poleg nepribljubljenih ljubezenskih pisemc/LoveLetter, je bilo v preteklih letih veliko podobnih primerov goljufije uporabnikov na ta način. Eden od njih, Loveletter.CD ali Cartolina, je prispel v elektronski pošti skupaj s priponko CARTOLINA.VBS. Predmet sporočila je bil “C’e una cartolina per te!”, in tekst je vseboval italijansko frazo: “Ciao, un tuo amico ti ha spedito una cartolina virtuale… mooolto particolare!”.

Verona je drugi črv, ki sam sebe razširja po elektronskih naslovih v sistemu z dvema priponkama z imeni MYJULIET.CHM in MYROMEO.EXE. Sporočilo vsebuje tudi HTML kodo, ki povzroči infekcijski procesm bodisi tedaj, ko sporočilo odpiramo ali ko se pojavi na pregledovalniku. Predmet sporočila je izbran na slepo z liste, ki vključuje “I Love you; ” ali “Romeo & Julia”.

Še vedno zelo nevarni so črvi San, ki lahko spremenijo imena sistemskih direktorijev, z dodajanjem na koncu happysanvalentin. Tudi ti zbrišejo datoteke na disku in pošiljajo sporočila na mobilne telephone, z željami happy Valentine’s Day prejemnikom, s povabilom, da obiščejo določeno spletno stran. Ko uporabniki odprejo stran, se presname datoteka LOVEDAY14-B.HTA ter kreira datoteka z virusno kodo na: C:WINDOWSSYSTEM directoriju.

Mimail.S je drugi znani črv, ki se širi z uporabo tovrstnih ukan, uporablja fraze kot so: my dear, my dearest, in my darling. Podobno uporablja Matcher elektronska sporočila s tekstom: Want to find your love mates!!! Try this its cool.

Vendar pa niso le virusi tisti, ki uporabljajo Valentinovo za svoje razširjanje. Leta 2000 je na primer krožila potegavščina (hoax) z imenom Be my Valentine. Tekst je opozarjal na nevaren virus,ki lahko zbriše Windowse in druge aplikacije. Očitno to ni bilo res, vendar pa je ta trik pripravil mnoge uporabnike do tega, da so opozorilo masovno pošiljali dalje drugim uporbnikom.


Prijavi napako v članku