Računalništvo, telefonija
11.06.2008 10:37
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V sodobnih strežniških sistemih povprečno izkoriščena le petina zmogljivosti

Na konferenci IDC Storage, Virtualization and Green Data Centers Roadshow 2008 so pred nedavnim predavatelji in udeleženci razpravljali o problemih, ki spremljajo naraščanje količine podatkov v podjetjih in podatkovnih centrih in načinih, kako lahko virtualizacija pripomore k znižanju stroškov, učinkovitejši porabi energije in lažjemu upravljanju s podatki.

Na dogodku je bilo govora o večini aktualnih tem s področja shranjevalnih rešitev in implementacij podatkovnih centrov, kot so denimo skokovito naraščanje količine podatkov in porabe električne energije v podatkovnih centrih, načini za učinkovitejše upravljanje s podatki, rešitve za varnostno kopiranje in arhiviranje podatkov, povečanje izkoriščenosti in zanesljivosti podatkovnih centrov in zniževanje stroškov z uporabo virtualizacije v modernih strežniških in shranjevalnih okoljih.

“Virtualizacija od svojih začetkov v šestdesetih letih prejšnjega stoletja do začetka dvajsetega ni doživela kakega velikega razmaha, potem pa je, hkrati z dostopnimi in poceni strežniki x86 postala najbolj dostopna in najbolj ad-hoc rešitev “zelene tranzicije” v podatkovnih centrih širom sveta,” je dejal Martin Hingley, v analitski hiši IDC vodja raziskav za regijo EMEA. “S pomočjo virtualizacije je mogoče prihraniti med 70 in 80 odstotki energije, da prostorskih prihrankov sploh ne omenjamo. Vse to je še posebej pomembno v času, ko je v strežniških okoljih po svetu povprečno zares izkoriščenih in uporabljanih šele okrog 20% kapacitet.”

Z naraščanjem količine podatkov in nenazadnje s številom samih podatkovnih centrov, se v ospredje postavljajo zahteve po poenostavitvi in izboljšanju učinkovitosti informacijskih sistemov. Z virtualizacijo strežnikov, shranjevalnih sistemov in aplikacij lahko to dosežemo na celovit in enostaven način, obenem pa znižamo tako stroške za energijo kot izpuste toplogrednih plinov. Glede na dejstvo, da izpusti le-teh iz podatkovnih centrov predstavljajo 2% vseh izpustov toplogrednih plinov na svetovnem nivoju, je vprašanje izkoriščenosti in energijske učinkovitosti podatkovnih centrov eno temeljnih vprašanj, ki jih bo v v podjetjih in drugih organizacijah potrebno upoštevati pri načrtovanju informacijskih sistemov.

Virtualizacija omogoča ločevanje podatkov in poslovnih procesov od prirejenega fizičnega strojnega okolja, zato omogoča poenostavljanje kompleksnosti informacijske infrastrukture, zmanjševanje razvojnih in implementacijskih ciklov, večjo povezljivost poslovnih procesov in s tem povezano konkurenčno prednost, obenem pa pomaga pri zmanjševanju stroškov za energijo in s svojimi skromnimi zahtevami po strojni opremi manj škoduje okolju. Ker v podatkovnih centrih le okoli 35% energije dejansko porabi oprema IT, je to eno pomembnejših področij, kjer lahko z izboljšavami v načinu hlajenja in z virtualizacijo zmanjšamo stroške in porabo energije.

Zaključke konference lahko strnemo v naslednje ugotovitve: podatkovni centri so trenutno slabo izkoriščeni in kot taki predstavljajo veliko breme za okolje. Nove rešitve na področju hlajenja in arhitekture podatkovnih centrov lahko občutno vplivajo na zmanjšanje porabe energije in zniževanje stroškov. Virtualizacija pa ima lahko ob primerni vpeljavi veliko pomembnih poslovnih in tehnoloških prednosti.


Prijavi napako v članku