Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
Varnost
Nas in strežniki
29.05.2023 11:23

Deli z drugimi:

Share

V podatkovnem centru morate imeti vse pod nadzorom

Podatkovni centri so utrdbe, znotraj katerih se nahaja celotna IT infrastruktura. Triton kot proizvajalec kabinetov ponuja rešitve sistemskih kabinetov in različnih izvedb za različne velikosti podatkovnih centrov.
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Pomembnosti podatkovnih centrov ne gre podcenjevati, saj ima lahko vsaka motnja v njih za podjetje dolgoročne posledice. Njihovo delovanje je močno odvisno tudi od oblikovanja, ureditve in velikosti,  postavitve  sistemskih kabinetov  v verige ali sklope,  pravilnega hlajenja in odvajanje toplote, integracije redudantnih sistemov napajanja in številnih drugih dejavnikov.

Poleg tega sta pomembna dejavnika tudi varnost in zaščita podatkovnega centra ter aktivne opreme, ki se nahaja v podatkovnem centru.

V portfelju podjetja Triton boste našli tako zidne in samostoječe sistemske kabinete kot kabinete za posebne potrebe in celostne rešitve za podatkovne centre z vso pripadajočo dodatno opremo. Zahvaljujoč tesnemu sodelovanju in podpori njihovih razvojnih skupin lahko ponudijo zanesljive, finančno in operativno učinkovite rešitve.


Triton je češko podjetje s 30-letno tradicijo. Sprva je bila njihova glavna dejavnost usmerjena v prodajo komponent za izgradnjo računalniških omrežij, danes pa v EU slovi kot kakovosten proizvajalec kabinetov za podatkovne centre. Dovolj zgovorno je dejstvo, da se je njihov proizvodni obrat in ene hale velikosti 4500 kvadratnih metrov z leti povečal za več kot trikratnik, podjetje pa ima danes več kot 190 zaposlenih. Kar 75 odstotkov vseh proizvodov namenjajo izvozu.


Hlajenje in napajanje sta največja izziva podatkovnega centra

Največja izziva v podatkovnih centrih sta torej učinkovito hlajenje in napajanje. Strežniki porabijo ogromne količine energije in posledično oddajajo veliko toplote, ki je največji ubijalec elektronike.

Podjetje Triton se je izziva lotilo z različnimi hladilnimi tehnikami, ki jih je implementiralo v podatkovne centre po vsem svetu.

  • Hladne in tople cone (angl. hot/cold aisle): Ena izmed najbolj pogostih hladilnih rešitev za podatkovne centre. Omarice in kabineti so usmerjeni drug proti drugemu, hladen zrak pa se dovaja skozi perforirane ploščice na dvignjenem dvojnem podu.
  • Omejena hladna cona: Vroče točke, ki lahko nastanejo pri sistemu hladnih in toplih con, se rešuje z omejeno hladno cono. Ta fizično loči hladen zrak od toplega. Tako je ustvarjen ločen prostor za vroč in hladen zrak, ki preprečuje njuno mešanje.
  • Zaprta modularna hladilna rešitev: Zaprta modularna rešitev podatkovnega centra omogoča maksimalno energetsko učinkovitost. Podjetje Triton jo lahko oblikuje in izdela po merah stranke. V eni sobi so lahko območja ne le z različnimi delovnimi temperaturami, ampak tudi z različno gostoto toplotne obremenitve. Modularna hladilna rešitev omogoča kombiniranje poljubnega števila regalov in hladilnih enot.
  • Talni dovod: Ta metoda poveča učinkovitost hladnega zraka z njegovim dovajanjem skozi dvojni dvignjeni pod neposredno do nameščene IT opreme. Prednost tega načina hlajenja je velika fleksibilnost pri načrtovanju rabe prostora.

Poleg varčnosti je pomemben tudi nadzor

IT oprema v podatkovnih centrih zahteva veliko energije. Varčnost je zagotovo na prvem mestu vsakega podjetja, a je izvedljiva le s poglobljenim nadzorom posameznega sistema. Gre za dva elementa, ki sta skoraj nerazdružljiva. Podjetje Triton podatkovne centre opremi z razdelilnimi ploščami, ki omogočajo vklop/izklop posameznih naprav in vpogled v temperaturo in vlago v strežniških omarah. Podjetje pa lahko poljubno doda vrsto scenarijev in pogojev preverjanja.

Z njihovimi rešitvami so opramljeni podatkovni centri svetovno znanih operaterjev, kot ta Vodafone in T-Mobile; pa univerzitetne ustanove, kot je Západočeská univerzita; zaupajo jim tudi mediji (Česká televize) in banke (Česká národní banka – LAKA CZ s.r.o.); pa podjetji VSHosting ter BENESTRA in mnogi drugi.

Dodatne informacije o rešitvah Triton za podatkovne centre vas čakajo na www.techtrade.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
podatkovni centri

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TechTrade Trzin
Za več informacij so vam na voljo pri TechTrade Trzin
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TechTrade Trzin? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več