Industrija
02.11.2017 12:15
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V Slovenijo prihaja tovarna največjega proizvajalca industrijskih robotov

V Slovenijo prihaja tovarna največjega proizvajalca industrijskih robotov
V Slovenijo prihaja tovarna največjega proizvajalca industrijskih robotov

Robotika dobiva nove razsežnosti in to pomeni, da proizvajalci nenehno iščejo potencialne lokacije, kjer bi lahko gradili svoje obrate. Tako so nedavno v Kočevju položili temeljni kamen za novo tovarno robotov Yaskawa. Celotna naložba v evropsko tovarno največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov bo stala približno 25 milijonov evrov. Tovarno bodo začeli graditi že letos jeseni, njene prve izdelke pa pričakujejo leto pozneje, oziroma jeseni 2018. Zaposlitev bo dobilo od 150 do 200 ljudi.

Slovenija bo vzpostavitev Yaskawine kočevske tovarne podprla z investicijo v višini 5,6 milijona evrov. Tovarna je vsekakor dobra priložnost za Slovenijo, da se zapiše na svetovni zemljevid robotike. Iz primerov po Evropi lahko vidimo, kako pozitivno vpliva tovrstna “referenca” na nadaljnje poslovne priložnosti.

Sicer pa naj bi Yaskawa v Kočevju uresničila še dodatno naložbo, ki jo je sprva nameravala izvesti v Veliki Britaniji. Državni sekretar Aleš Cantarutti je namreč v začetku oktobra na seji odbora DZ za gospodarstvo, posvečeni obravnavi predlogov proračunov za prihodnji leti, na vprašanje, ali bi Slovenija lahko izkoristila naložbene priložnosti, ki jih ponuja izstop Velike Britanije iz EU, odgovoril, da naj bi Yaskawa naložbo, namenjeno v mesto, severno od Londona, prav tako uresničila v Kočevju.

Japonska korporacija Yaskawa Electric je sicer že leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa je v Ribnici ustanovila podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro. Hkrati v Ribnici deluje Yaskawa Slovenija, ki skrbi za prodajo v Sloveniji in na trgih nekdanje Jugoslavije.

Za novo tovarno robotov v Kočevju so v Ribnici letos ustanovili podjetje Yaskawa Europe Robotics, razvoj in proizvodnja robotov.

Vas zanima več iz te teme?
robotika

Prijavi napako v članku