Računalništvo, telefonija
14.03.2014 14:03
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Uspešna predstavitev slovenskih podjetij na sjemu CeBIT 2014 v Hannovru

Danes se v Hannovru zaključuje sejem CeBIT, na katerem se je pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija in sloganom »Slovenian IT excellence« (Slovenska IT odličnost) uspešno predstavilo 13 slovenskih podjetij. Slovenski nacionalni prostor je bil na odlični lokaciji poleg glavnih držav partneric Velike Britanije in Severne Irske, kar se je odražalo tudi v izjemnem zanimanju obiskovalcev.
Uspešna predstavitev slovenskih podjetij na sjemu CeBIT 2014 v Hannovru
Uspešna predstavitev slovenskih podjetij na sjemu CeBIT 2014 v Hannovru

CeBIT, ki je med 10. in 14. marcem 2014 potekal v Hannovru v Nemčiji, velja za največji IT sejem na svetu in za slovenska podjetja predstavlja veliko priložnost za sklepanje novih poslov in partnerstev ter za prodor na tuje trge. Letošnji sejem je zaznamovala tema Datability, saj ogromne količine podatkov s seboj prinašajo tudi izzive na področju trajnostnega razvoja in njihove odgovorne uporabe. Na sejmu je razstavljalo več kot 3400 razstavljavcev iz 70 držav, obiskalo pa ga je več kot 210.000 obiskovalcev iz vrst strokovne javnosti.

CeBIT se zadnjih nekaj let usmerja predvsem v B2B segment in tako vse bolj postaja strokovni sejem, pravi Danijel Gostenčnik, vodja predstavništva Deutsche Messe za Slovenijo. “Je zdaleč največji mednarodni IT sejem na svetu tako po številu razstavljavcev kot obiskovalcev, ki se strinjajo, da prav ta strokovnost omogoča bolj umirjeno in edinstveno okolje za poslovne priložnosti. Sejem ponuja tudi dodatne možnosti, ki jih tako razstavljavci kot obiskovalci lahko izkoristijo za izboljšanje svojega poslovanja, od dogodkov na različnih poslovnih ravneh, do priložnosti priti v investicijski volumen, ki na letošnjem CeBIT znaša rekordnih 25 milijard evrov, kar za četrtino več kot lani.” Med prednostmi nastopa na omenjenem sejmu po njegovih besedah izstopa prihranek pri stroških obiskovanja že obstoječih in potencialnih poslovnih partnerjev iz različnih držav oziroma kontinentov, saj so na sejmu vsi na enem mestu. “Prednost je tudi prisotnost konkurence, morebitnih novih tehnologij in storitev iz njihovega segmenta. Udeleženci si lažje ustvarijo sliko lastnega pozicioniranja na trgu – kakšna lastna cena, storitve in produkti so v primerjavi s konkurenco prednost in slabost. V veliko primerih se ustvarijo sinergije med rešitvami udeležencev, ki tako medsebojno izkoriščajo že obstoječe prodajne poti ter navezave na tujih trgih.”

Slovenska podjetja, ki so se predstavljala s pomočjo SPIRIT Slovenija so imela tokrat odlično priložnost svoje predsejemske aktivnosti izpeljati pravočasno. Na splošno namreč velja pravilo, da se je na vodilne mednarodne sejme takšnega obsega treba pričeti pripravljati skoraj eno leto pred odprtjem sejma. SPIRIT Slovenija je s pravim pristopom in aktivnostjo uspela zagotoviti glavni skupinski stojnici odlično lokacijo poleg partnerske države Velike Britanije. Naključnih obiskovalcev je sicer malo, statistično pa je letos en strokovni obiskovalec obiskal 26 razstavnih prostorov, kar je več kot na lanskem CeBIT. Zato je torej pomembno, da je podjetje s pravo rešitvijo in predstavitvijo prisotno v pravem segmentu. Letošnje leto je to uspelo in nadejamo se, da bo naslednje leto prav tako,” je še dodal Gostenčnik.

Tomaž Bergant iz podjetja ResEvo d. o. o. pravi, da “Nemci Slovenijo poznajo večinoma po sodelovanju v avtomobilski industriji ter še posebej kot državo, skozi katero se peljejo na poletni dopust. Ne poznajo pa jo toliko kot deželo sposobnih, kakovostnih inženirjev. Dogodki kot je CeBIT, na katerih se lahko pokažejo kakovostne slovenske rešitve in produkti, kjer se rojevajo potencialna partnerska sodelovanja in posli med IT branžo ter drugimi branžami, so izjemna priložnost za promocijo slovenske industrije na splošno ter enega ključnih generatorjev izvoza.” Čeprav omenjeni sejem velja za največji IT sejem na svetu, se po njegovem mnenju na njem čuti večinska prisotnost nemške IT industrije. “Letos se je SPIRIT Slovenija zelo potrudila in si priborila zelo dobro pozicijo razstavnih prostorov, še posebej glavnega, ki je bil na zelo dobri lokaciji poleg glavnih držav partneric Velike Britanije in Severne Irske,” je poudaril. Sicer sam prednosti skupinske predstavitve vidi v tem, da se na sejmu podjetja združijo v celoto, se dodobra spoznajo in vidijo dodatne priložnosti v partnerstvu in sodelovanju ter ne samo v tekmovanju.

Kakovostne nišne rešitve, skozi katera slovenska podjetja dokazujejo svoje kompetence so verjetno skupaj z našim nemškim redom in mediteransko čustvenostjo najpomembnejša vstopna točka na te trge,” je prepričan Tomaž Bergant. Na splošno pa so priložnosti za slovenska podjetja iz te panoge po njegovem mnenju “področja iz INDUSTRIE 4.0, kot to poimenuje nemška IT industrija. Pod ta termin, ki predstavlja četrto industrijsko revolucijo so v skupni kontekst povezali vse nove tehnološke rešitve od Interneta stvari – IoT, oblačnih storitev – CLOUD, Mobile, Analitike in podobno. Zavedanje o INDUSTRIE 4.0, torej četrti industrijski revoluciji, pronica skozi vse pore gospodarstva in tudi za inovativna slovenska podjetja glas o tem ustvarja priložnosti ne samo v tujini, temveč tudi na domačih trgih.” Izpostavil je še rezultate nemške raziskovalne inštitucije BITKOM, ki že nekaj let zapored kažejo, da podjetja v menijo, da trpijo zaradi pomankanja IT kompetenc, in sicer so njihove potrebe za polovico večje od ponudbe.

Veseli me, da je Slovenija na državni ravni prepoznala svojo IT panogo kot perspektivno in da jo podpira pri vstopih na tuje, razvite trge. To so trgi z visoko kupno močjo, ki iščejo nove rešitve in so pripravljeni investirati. Stroški nastopa na takšnem sejmu kot je CeBIT so veliki, gre za investicijo, ki se lahko povrne šele v roku dveh, treh let, zato je pomoč države pri tem zelo pomembna,” je še omenil Gostenčnik.

SPIRIT Slovenija tudi v letu 2014 nadaljuje z organizacijo skupinskih predstavitev slovenskega gospodarstva na sejmih v tujini, ki jih bo letos predvidoma 13 (seznam je na spletni strani www.izvoznookno.si), naslednja bo na sejmu letalstva AERO, ki bo med 9. in 12. aprilom 2014 potekal v nemškem Friedrichshafnu.


Prijavi napako v članku