Računalništvo, telefonija
07.11.2016 09:30

Deli z drugimi:

Share

Uspešen zagon pobude luksemburško-slovenskega FinTecha

Uspešen zagon pobude luksemburško-slovenskega FinTecha
Uspešen zagon pobude luksemburško-slovenskega FinTecha

Ko se banke digitalizirajo, pogosto vso svojo pozornost namenijo IT-ju, a se digitalizacija nanaša tudi na procese, kulturo, ljudi in nov način menedžmenta. To spoznanje je bilo eno od navdušujočih vrhuncev nedavnega poslovnega zajtrka v Luksemburgu, pod nazivom Luksemburg in slovenski ekosistem Fintech: Inovativne in konkretne rešitve.


Dogodek, ki ga je organiziral Luksemburško-slovenski poslovni klub (LSBC) v sodelovanju s FinnoLuxom in ob podpori veleposlaništva Republike Slovenije v Bruslju, je povezal številne prisotne in udeležencem omogočil raziskati možnosti potencialnega sodelovanja med državama.


V uvodnem nagovoru je slovenski veleposlanik Matjaž Šinkovec poudaril močno podporo slovenske vlade slovenskim podjetjem pri vstopu na luksemburški trg, zlasti v sektorju IKT.


Priložnosti in odprtost za vsa slovenska FinTech podjetja

Na dogodku je pet slovenskih podjetij, Comtrade Digital Services, Netis, Bitnik, KRIP.TO in SilverBullet Risk, predstavilo svoje zelo inovativne in konkretne projekte na področju digitalnega preoblikovanja v skladu z direktivo PSD2, tehnologijami blockchain, kriptovalutami in upravljanja s tveganji.


Splošno sporočilo občinstva je bilo, da je treba talente in sposobnosti slovenskega ekosistema FinTech predstaviti luksemburškemu finančnemu centru. Pierre-Olivier Rotheval, vodja inovacij v BIL-u in eden od govornikov na okrogli mizi, je dejal, da se kot banka ne bojijo FinTech inovatorjev, in spomnil na njihovo partnerstvo s slovenskim BitStampom, enim večjih FinTech podjetij v državi. “To je bila prava priložnost za odkrivanje novih rešitev in novih podjetij, ki bi lahko prispevale pomembne predloge, in verjamem, da bi bil Luksemburg popoln sedež za podjetja iz Slovenije. Koristi bi imeli vsi,” je dodal.


Resnične rešitve za resnične težave

Bankam zmanjkuje časa za spoštovanje strogih rokov za uskladitev z direktivo PSD2, ki bo začela veljati v letu dni. Do takrat morajo omogočiti dostop do svojih osnovnih bančnih aplikacij tretjim izvajalcem plačil. Johan Lönnberg iz podjetja Comtrade Digital Services je predstavil konkretne rešitve za PSD2, skladne z digitalnim preoblikovanjem, ki temeljijo na njihovi inovativni platformi, ki razvija tehnologijo Unified API. “Menim, da je bil dogodek odlična priložnost za srečanje z nekaterimi luksemburškimi FinTec bankami in za pogovor z osebami, pomembnimi za trg na tem majhnem področju,” je povzel Lönnberg.


Popoln par

Medtem ko je na prvi pogled videti, da imata Slovenija in Luksemburg malo skupnega v smislu možnosti poslovnega sodelovanja, je dogodek pokazal, da sta Luksemburg in Slovenija odličen par. “Luksemburgu z njegovim finančnim središčem ne primanjkuje znanj v svetu financ – če obstajajo primeri uporabe, ki spremenijo igro, jih je najti ravno v Luksemburgu. Slovenija je na drugi strani postala vozlišče FinTech ekosistema jugovzhodne Evrope, ki zagotavlja prehod v bazen tistih strokovnih znanj, ki jih je v Luksemburgu težko najti. Prek partnerstev med ekosistemi, z dopolnilnimi profili, lahko uresničimo resnično inovativne priložnosti in jih razvijemo v prave rešitve,” je pojasnil Matt Elton iz FinnoLuxa.


Naslednji koraki

Načrt za obisk Luksemburga v osrčju slovenskega FinTecha v Ljubljani v začetku leta 2017 se že uresničuje, medtem ko potekajo pogovori med luksemburškim finančnim središčem in slovenskimi podjetji o tem, kako prenesti slovenske FinTech rešitve v Luksemburg.


Prijavi napako v članku