Telefoni
12.11.2012 07:14
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Upravljavske pravice mobilnim napravam ne izničijo garancije!

Programski »poseg« v mobilno napravo ne more biti zadosten razlog za prekinitev garancije!
Programski »poseg« v mobilno napravo ne more biti zadosten razlog za prekinitev garancije!

Na spletnem portalu Google Play najdemo veliko število mobilne programske opreme, ki za delovanje potrebuje tako imenovani “root” dostop. Tu gre dejansko za upravljavske pravice, s katerimi pridobimo več možnosti uporabe pametnega mobilnega telefona Android. Poleg tega upravljavske pravice potrebujemo tudi v primeru, da želimo na mobilno napravo namestiti novo različico mobilnega operacijskega sistema Android, ki jo naš ponudnik mobilnih storitev še ne podpira.

Če imamo na mobilni napravi Android “root” pravice oziroma nameščeno prirejeno različico operacijskega sistema Android in se nam ta pokvari v garancijskem roku, nas uradni pooblaščeni servis ponavadi »poduči«, da garancije v takem primeru ni mogoče uveljavljati. Neprofitna organizacija Free Software Foundation Europe (FSFE) pa zatrjuje, da takšen »poseg« v mobilno napravo ne more biti zadosten razlog za prekinitev garancijske dobe, saj potrošnike varuje direktiva 1999/44/CE. Ta določa, da mora imeti vsaka elektronska naprava od proizvajalca dvoletno garancijsko dobo. To seveda velja tudi za programsko opremo. Če naprava preneha delovati zaradi nje, je potrošnik prav tako upravičen do brezplačnega popravila.

Če se mobilna naprava okvari v prvih šestih mesecih, vam jo mora uradni serviser brezplačno popraviti in to tudi v primeru, da imate na njej nameščen prirejeni operacijski sistem Android oziroma upravljavske pravice. Če pa se naprava okvari po šestih mesecih in znotraj dveh let, vam lahko uradni serviser zavrne brezplačno popravilo izdelka le v primeru, da vam dokaže, da ste okvaro povzročili z nameščanje prirejenega operacijskega sistema ali »root« pravice. Njihov »obstoj« namreč še ni zadosten razlog za prekinitev garancije. To je pokazala tudi sodna praksa v državah Evropske unije.

Kaj storiti, če vam uradni serviser zavrne brezplačno popravilo mobilne ali katerekoli druge elektronske naprave? Priporočamo vam, da v takem primeru stopite v stik z Uradom Republike Slovenije za varstvo potrošnikov in po potrebi tudi z Zvezo potrošnikov Slovenije. Tu vam bodo zagotovo znali svetovali, na kakšen način lahko uveljavljate vaše pravice. Za nasvete se seveda lahko obrnete tudi na uporabnike Foruma Računalniških novic (http://skrci.me/forum).


Prijavi napako v članku