Digitalizacija
18.10.2021 12:54
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Upravljanje IT-ja s “Platforma kot storitev” (3. del)

"Platforma kot storitev" ali na kratko PaaS (Platform as a Service) preko oblaka zagotavlja podlago za nemoteno povezovanje in upravljanje vsega, kar je pomembno za poslovanje.
Programska oprema kot storitev ali SaaS, Platforma kot storitev ali PaaS, Infrastruktura kot storitev ali IaaS.
Programska oprema kot storitev ali SaaS, Platforma kot storitev ali PaaS, Infrastruktura kot storitev ali IaaS.

Si predstavljate, da bi vso informacijsko tehnologijo svojega podjetja združili v eno platformo? Strojna oprema, programska oprema, aplikacije, orodja in storitve – vse na enem mestu? To je mogoče z rešitvijo Workplace Hub, podjetja Konica Minolta. V nadaljevanju si preberite, kakšne možnosti omogoča PaaS za vaše podjetje.

Potreba po učinkoviti in varni IT infrastrukturi je vse večja. Zato se vse več odločevalcev v malih in srednjih podjetjih zanima za inovativne rešitve in aplikacije v oblaku. Rešitve, znane kot “XY kot storitev”, ponujajo zunanji ponudniki, kot je tudi Konica Minolta.

Morda ob misli na oblak razmišljate na oddajo infrastrukture in podatkov v zunanje podatkovno središče? Vendar so danes računalništvo v oblaku in rešitve v oblaku veliko več kot to. Vse pogosteje gre za celovite storitve za infrastrukturo, programsko opremo, podatkovne strežnike, storitve …

Platforma kot storitev, skrajšano PaaS, na primer pomeni, da zunanji dobavitelj ponudi platformo za namestitev programske opreme v oblaku kot storitev (SaaS). Velika prednost za stranke je manjše administrativno breme. Navsezadnje se takšno platformo lahko uporablja brez dragih naložb v lastno infrastrukturo in druge IT vire.


Oblaki in platforme za podjetja vseh velikosti

Po podatkih družbe Gartner Inc. bo svetovni trg storitev v oblaku v prihodnjih letih hitro rasel. Zato je dobro vedeti, da računalništvo v oblaku in platforme niso več na voljo le velikim podjetjem, temveč tudi malim in srednjim podjetjem.

Ponudniki so pripravili učinkovite ponudbe “XY kot storitev”, na primer SaaS, IaaS in PaaS za podjetja vseh velikosti, ki pri svojem vsakdanjem delu obdelujejo večje količine podatkov ali potrebujejo raznovrstno programsko opremo za poslovanje. Na voljo pa so tudi hibridne rešitve za oblak. To pomeni, da podjetje del svoje informacijske tehnologije upravlja v lastnem podatkovnem centru, preostalo pa prenese v oblak. Se sprašujete, katera rešitev je primerna za vaše poslovanje?

“Menim, da ni splošne “prave” rešitve. Zato svojim strankam za njihove strežnike in podatkovne centre ponujamo različne modele in ponudbe “XY kot storitev” , vključno z možnostmi platforme kot storitve,” je povedal Arben Kastrati, vodja ITS oddelka v podjetju Konica Minolta Slovenija.


Izkušnje in inovacije

Naslednje vprašanje, ki se poraja je, kakšne so značilnosti zanesljivega ponudnika PaaS? V družbi Konica Minolta smo prepričani, da gre za mešanico izkušenj, praktičnega znanja in inovacij.

Konica Minolta že 140 let razvija ideje za tehnološko industrijo. Od fotoaparatov v preteklosti, do medicinske, informacijske in pisarniške tehnologije, ter zmogljivih tiskalnikov in multifunkcijskih tiskalnikov. Ponudba PaaS rešitev je za podjetje Konica Minolta še posebej smiselna iz dveh razlogov:

  1. Konica Minolta zaradi velike količine svojih multifunkcijskih tiskalnikov na trgu (pri strankah), dobro ve kaj je pomembno, ko je govora o visoko zmogljivem IT-ju v podjetjih.
  2. Zaradi te velike količine multifunkcijskih tiskalnikov pri majhnih, srednjih in velikih podjetjih, ima Konica Minolta dolgoletne, zanesljive in odporne omrežne povezave za hitro digitalno upravljanje podatkov in računalništvo v oblaku.

Z drugimi besedami, Konica Minolta nima le izkušenj z zanesljivo informacijsko tehnologijo, temveč tudi praktične poslovne izkušnje. “Naši poslovni odnosi z več kot dvema milijonoma strank po vsem svetu, od katerih mnogi trajajo že desetletja, so prožni in zanesljivi,” dodaja Arben.


Standardizirana in inovativna IT platforma Workplace Hub

Strokovnjaki podjetja Konica Minolta so v zadnjih letih preizkušene multifunkcijske tiskalnike razširili v standardizirano IT aplikacijo za mala in srednja podjetja. Tako lahko v podjetju Konica Minolta zagotovijo varno podlago za IT storitve, njihovo uporabo na internetu in računalništvo v oblaku. V sodelovanju s podjetjem Hewlett Packard Enterprise je v ohišju Workplace Hub poleg multifunkcijskega tiskalnika nameščen strežnik, ki omogoča upravljanje aplikacij.

Morda vas bodo zanimale nekatere tehnične podrobnosti o Workplace Hub-u. Če ne, lahko naslednje informacije preskočite.
Workplace Hub s HPE strežnikom je na voljo kot večnamenska naprava za samostoječo postavitev, ali za namestitev v strežniško omaro. Aplikacije, funkcije in programi, ki jih ponuja Workplace Hub, vključujejo:

  • varnostno kopiranje in posodobitve,
  • upravljanje uporabnikov,
  • upravljanje omrežja Wi-Fi, vključno z dostopom za goste,
  • sodelovanje na podlagi SharePoint,
  • Office 365,
  • upravljanje varnostnih funkcij v sodelovanju s Sophos.

Koliko stane PaaS?

In kakšni so stroški za mala in srednja podjetja, ki bodo v prihodnosti uporabljala Workplace Hub kot standardizirano IT aplikacijo za svoje delovne procese? “Če kot primer vzamemo Workplace Hub z najmanjšo specifikacijo strežnika, ki vključuje nekatere obvezne storitve in rešitve za upravljanje, bi v tem primeru storitev PaaS stala manj kot 1.000 EUR na mesec,” pravi Arben.

To so obvladljivi stroški, ki se dolgoročno obrestujejo, saj Workplace Hub omogoča managerjem, da osredotočijo na bistvene stvari pri vsakodnevnem poslovanju in zagotovijo infrastrukturo, ki omogoča dostop do najsodobnejših informacijskih rešitev.

Poleg tega Konica Minolta MarketPlace, ki je del Workplace Hub, poleg PaaS kot poslovne platforme ponuja tudi programsko opremo, upravljanje licenc, samodejne posodobitve in druge storitve v oblaku. Za stranke je zanimivo tudi to, da so XYaaS paketi dogovorjeni po načelu “plačaj po uporabi”, kar pomeni, da so na voljo brez visokih naložbenih stroškov.

Digitalizacija kot storitev – od IaaS in SaaS do PaaS

Številne različne “XY kot storitev” rešitve se lahko zdijo preveč kompleksne tistim, ki niso doma v IT-ju, zato v nadaljevanju podajamo pregled najpomembnejših definicij, izrazov in njihovega pomena.

Infrastruktura kot storitev ali IaaS pomeni, da zunanji ponudniki storitev, kot je Konica Minolta, svojim strankam zagotavljajo virtualno računalniško infrastrukturo; strežnike, računalniško moč, omrežne zmogljivosti, komunikacijske naprave, sisteme za arhiviranje, operacijske sisteme in sisteme za varnostno kopiranje.

Platforma kot storitev ali PaaS pomeni, da ponudnik ponuja IT platformo v oblaku za namestitev programske opreme. Prednosti sta majhno administrativno breme in varovanje operacijskega sistema. IT aplikacijo lahko uporabljate ne da bi sami kupili ustrezno strojno in programsko opremo, in tako prihranite stroške.

Programska oprema kot storitev ali SaaS pomeni, da zunanji ponudnik IT storitev upravlja strankino programsko opremo in lokalno IT infrastrukturo.

Rešitve “XY kot storitev” podjetja Konica Minolta – prilagojene in stroškovno učinkovite
“Kot smo že omenili, ne glede na to ali gre za IaaS, PaaS ali SaaS, smo prepričani, da ni splošne “prave” rešitve za vsa podjetja. Zato vsem malim in srednjim podjetjem ponujamo premišljene in prilagojene “XY kot storitev” rešitve,” je zaključil Arben.

Za več informacij lahko zaprosite svetovalce podjetja Konica Minolta ali njihovo tehnično osebje, ki ga že poznate. Skupaj ugotovite, katere prilagojene in stroškovno učinkovite poslovne rešitve so na voljo za vaše podjetje.

Več najdete na konicaminolta.si

Preberite še “Programska oprema kot storitev” vam do dala prednost pred konkurenco (1. del)

in Začnite na novo z IaaS – “infrastruktura kot storitev” (2. del)

Vas zanima več iz te teme?
Konica Minolta

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Za več informacij so vam na voljo pri KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Konica Minolta Slovenija

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več

PRICEPILOT d.o.o.

Triglavska cesta 36, 4240 Radovljica, Tel: 031 312 038
Price Pilot je slovenska platforma za spletno naročanje v salonih, zdravstvenih ordinacijah, avtoservisnih delavnicah in pralnicah. Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več
Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več