Računalništvo, telefonija
11.11.2020 08:00
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Upravljajte toplotno črpalko kar v oblaku

.. Med pametne naprave, ki so del pametnih domov, štejemo tudi toplotne črpalke, posebej če imamo lahko vse pod nadzorom na daljavo s pomočjo aplikacije, s katero upravljanje postane otročje lahko ..
Upravljajte toplotno črpalko kar v oblaku
Upravljajte toplotno črpalko kar v oblaku

Toplotna črpalka je naprava, ki jo moraš imeti rad, skrbi namreč za ravno pravšnjo temperaturo doma, s svojo varčnostjo pa tudi za nižji račun za ogrevanje. Kljub temu pa uporabniki nimamo velikega veselja redno zahajati v klet ali kotlovnico, kjer se navadno toplotna črpalka nahaja. Vsi si namreč želimo, da je naprava, ki skrbi za udobje našega doma, popolna in nas razvaja z upravljanjem preko pametnega telefona ali tablice. Pri Kronotermu so za to poskrbeli, uporabniško izkušnjo pa izpilili do potankosti. A to je šele začetek.

Aplikacija in oblak sta dobitna kombinacija

Imejte pregled in nadzor kjerkoli in kadarkoli. Krmilnik Termotronic 3000 WEB in brezplačna storitev cloud.kronoterm omogočata, da bo ob prihodu s potovanja dom prijetno topel, sanitarna voda pa segreta, pri čemer bo sistem med potovanjem varčeval in vzdrževal le minimalno temperaturo.

Poleg ročnih sprotnih nastavitev lahko kar na telefonu nastavimo tudi urnike delovanja za vsak dan v tednu, za štiri različne ogrevalne kroge in segrevanje sanitarne vode na normalni, eko ali komfortni način delovanja. Pregledujemo lahko trende delovanja sistema in različnih temperatur ter tako optimiziramo in dodatno racionaliziramo ogrevanje ali hlajenje doma na podlagi lastnih bivanjskih navad. Aplikacija torej omogoča krmiljenje toplotne črpalke, pregled trendov, temperatur in sprotno beleženje porabe toplotne črpalke glede na nastavljeno ceno električne energije.

Kako se je vse skupaj začelo?

Bogdana Kronovška, direktorja podjetja Kronoterm je že v času, ko tehnologija tega še ni dopuščala, gnala želja po razvoju toplotnih črpalk, ki bi jih lahko spremljali na daljavo preko računalnika ali mobilnih naprav. Zavedal se je, da bi kompleksne sisteme tako približali uporabnikom, hkrati pa bi jim na ta način nudili takojšnjo pomoč, brez čakanja in obiska serviserja. Prav zaradi Kronovškove vizije danes serviserji težave uporabnikov v mnogih primerih rešijo preko interneta, saj je v veliki večini klicev na servis potrebna le pravilna nastavitev sistema.

Z željo in delovnim zagonom ter mislijo na prihodnost so v Kronotermu že leta 2009 kot prvi na svetu ponudili toplotne črpalke kot IoT (internet stvari). Prvotni koncept je temeljil na lokalnem spletnem strežniku, ki je tekel na krmilniku toplotne črpalke. Sistem je dobro deloval, vendar so kmalu ugotovili, da sta priključitev in nastavitev lokalnega omrežja prezahtevni za povprečnega uporabnika. »Glavni cilj je bil povprečnemu uporabniku brez tehničnega znanja omogočiti priključitev in nastavitev toplotne črpalke ter omogočiti uporabo na daljavo v manj kot 5 minutah. Rešitev smo našli v oblačnih rešitvah,« se spominja Kronovšek.

Za vsakega povprečnega uporabnika telefona

Konec leta 2012 so pri Kronotermu kot prvi na svetu ponudili trgu toplotne črpalke, ki so serijsko omogočale upravljanje na daljavo preko osebnega računalnika ali mobilnih naprav, prav tako pa tudi oddaljeno pomoč. Kljub temu da je to zahtevalo precejšnje strežniške in druge infrastrukturne investicije, so se odločili, da svojim kupcem storitev omogočijo brezplačno. Z novim pristopom in tehnologijami so tako poenostavili priključitev. Vsak povprečen uporabnik mobilnega telefona danes nima težav s priključitvijo Kronotermove toplotne črpalke na hišno lokalno računalniško omrežje ter z registracijo na portalu. Vzeti si mora zgolj 5 minut.

Ne spijo na lovorikah

Ker se zavedajo, da ne smejo počivati na lovorikah in stremijo k nadaljnjemu razvoju, prav zdaj nadgrajujejo sistem, ki bo uporabniku še bolj prijazen. Povezal se bo namreč lahko zgolj s skeniranjem QR kode na zaslonu krmilnika toplotne črpalke.

Kaj pa varnost? Kronovšek zagotavlja, da gre za najvarnejšo storitev oblaka in oddaljenega nadzora, saj vse poteka po varovanih komunikacijah in brez kakršnihkoli osebnih podatkov.

Po analizi so uporabniki toplotnih črpalk Kronoterm do zdaj spremljali delovanje sistema iz kar 129 držav po svetu, pri tem opravili preko 1,5 milijona sej ter spremljanju naprav namenili kar 175.000 ur. Sistem pa v podjetju še vedno nadgrajujejo, tako da bo kmalu omogočal enostavno integracijo s sistemi pametnega doma, kot so Apple HOMEKIT, Google Home, Alexa in glasovno upravljanje.

Če želite poenostaviti svoje ogrevanje in upravljanje le tega, je zdaj idealen čas, da se povežete s podjetjem Kronoterm. Pišite jim na info@kronoterm.com oz. jih pokličite na 03 703 16 20.

Več najdete na kronoterm.com (P.R.)


Prijavi napako v članku