Računalništvo, telefonija
11.09.2018 08:56

Deli z drugimi:

Share

Uporabniki Applovih računalnikov pod napadom vohunskega programa

Uporabniki Applovih računalnikov pod napadom vohunskega programa
Uporabniki Applovih računalnikov pod napadom vohunskega programa

Nedavni primer je pokazal, da so tudi uporabniki Applovih osebnih računalnikov lahko žrtve delovanja škodljivih programskih koda, kot na primer vohunske zlonamerne kode. Ta zlonamerna koda je bila spretno skrita v programski opremi Adware Doctor, ki je bila na uradnem spletnem portalu Mac App Store celo naprodaj za pet evrov. Ta je obljubljala odstranitev škodljive programske opreme iz spletnih brskalnikov, a njeno delovanje v praksi je bilo povsem drugačno.

Vohunsko zlonamerno kodo je v programu Adware Doctor za macOS odkril varnosti strokovnjak Patrick Wardle, saj je pri analizi programske opreme prišel do spoznanja, da je ta dejansko neuporabna, saj ne dela tistega, kar bi morala. V resnici je program Adware Doctor zbiral podatke o zgodovini deskanja uporabnikov po svetovnem spletu z uporabo spletnih brskalnikov Chrome, Firefox in Safari, zbrani podatki pa so bili odposlani na strežnik postavljen na Kitajskem.

Čeprav je bilo podjetje Apple o zlonamernem delovanju programa Adware Doctor opozorjen tako, so njegovi programerji potrebovali kar en mesec, da so ga odstranili iz portala Mac App Store. Če pa imate na vašem računalniku Apple še vedno nameščeno programsko opremo Adware Doctor jo nemudoma odstranite, saj z njo dejansko ogrožate vašo zasebnost na svetovnem spletu.


Prijavi napako v članku