Računalništvo, telefonija
17.09.2019 06:11
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Umetna inteligenca bi lahko zmanjšala umrljivost

Umetna inteligenca lahko oceni, ali bo določena oseba zaradi težav s srcem umrla v naslednjih 30 dneh ali v obdobju do enega leta.
Umetna inteligenca lahko oceni, ali bo določena oseba zaradi težav s srcem umrla v naslednjih 30 dneh ali v obdobju do enega leta.

Srčno-žilne bolezni so v razvitem delu sveta in tudi Sloveniji že desetletja zelo pogost vzrok obolelosti in umrljivosti odraslih. Ker se to v bližnji prihodnosti ne bo spremenilo, so raziskovalci ameriškega tehnološkega inštituta MIT (Massachusetts Institute of Technology) pripravili nadvse zanimiv sistem, ki bi lahko zmanjšal umrljivost zaradi srčnih bolezni, in sicer na način, da bi zaznal bolezni, še preden bi te bile usodne za pacienta. Gre za sistem RiskCardio, ki temelji na umetni inteligenci in strojnem učenju ter potrebuje zgolj 15 minut merjenja srčnega utripa, da oceni, ali bo določena oseba zaradi težav s srcem umrla v naslednjih 30 dneh ali v obdobju do enega leta.

Sistem RiskCardio za postavitev diagnoze uporablja podatke o pacientih, ki so srčne bolezni preživeli in tistih, ki so zaradi njih umrli. Na tej osnovi in na osnovi zaporednih srčnih utripov, lahko umetna inteligenca oceni, kolikšno je tveganje za nastanek srčnih bolezni. Čeprav je novost pri napovedovanju relativno zanesljiva, bo potrebnega še kar nekaj dela, preden bo uporabljena v javnem zdravstvu. Omenjeni sistem bo moral namreč upoštevati še druge dejavnike tveganja, kot so leta in spol, saj bi napačna diagnoza lahko povzročila več škode kot koristi. Zaradi tega bo, vsaj nekaj časa, služil le kot pripomoček zdravnikom pri njihovem delu.


Prijavi napako v članku