Računalništvo, telefonija
03.03.2011 15:10

Deli z drugimi:

Share

Ultrahiter satelitski dostop do svetovnega spleta

Satelitski internet je včasih edina možnost za širokopasovno povezavo v svetovni splet.
Satelitski internet je včasih edina možnost za širokopasovno povezavo v svetovni splet.

Danes brez širokopasovne povezave v svetovni splet praktično ne gre več. Kljub temu v evropskem prostoru še vedno najdemo »otočke«, kjer so računalničarji za dostop do interneta primorani uporabljati povezave s hitrostjo 52 kilobitov na sekundo ali počasen mobilni dostop. Ti lahko hitrost dostopa do svetovnega spleta pohitrijo le še s pomočjo satelitskega interneta. Včasih so bile cene za takšen širokopasovni dostop precej visoke in so si ga lahko privoščili le redki. Danes na srečo temu ni več tako.

Da bi lahko evropskim računalničarjem za enako ceno ponudilo hitrejši dostop go svetovnega spleta, je podjetje Eutelsat konec lanskega leta v orbito poslalo svoj drugi satelit. Nemški računalničarji lahko tako odslej preko satelitskega interneta prenašajo podatke s hitrostjo do 10 megabitov na sekundo. Prenos proti internetu znaša zavidljivih štiri megabite na sekundo. Za ta paket, ki vključuje mesečno omejitev prenosa podatkov na 25 gigabajtov, je potrebno podjetju Eutelsat odšteti slabih 100 evrov.

Za najcenejši dostop do satelitskega interneta je potrebno odšteti »le« slabih 30 evrov. Ta paket vključuje prenos podatkov s hitrostjo šest megabitov na sekundo in en megabit na sekundo prenosa proti internetu. Na mesec lahko prenesemo le štiri gigabajte podatkov. Priključni stroški v vseh primerih znašajo kar zavidljivih 200 evrov. Pri nas za ceno 30 evrov dobimo 512 kilobitov na sekundo prenosa in 96 kilobitov na sekundo proti internetu. Tu velja še omeniti, da satelitski internet zaradi visokih zakasnitev ni primeren za igranje iger in uporabo spletnih aplikacij.


Prijavi napako v članku