Twitter
24.09.2018 08:11

Deli z drugimi:

Share

Twitter opozarja na razkritje zasebnih sporočil

Twitter opozarja na razkritje zasebnih sporočil
Twitter opozarja na razkritje zasebnih sporočil

Twitter je razkril, da je za zdaj neznano število uporabnikov bilo več kot leto dni pod drobnogledom “third-party” aplikacij, ki so imele dostop do njihovih zasebnih sporočil. Po zadnjih podatkih naj bi bilo v zlorabo vključenih manj kot 1% uporabnikov Twitterja. Programska opream, ki je zdaj že odpravljena, je napadla neposredna sporočila med uporabniki omrežja in poslovnimi stranmi, ki so preko Twitterja ponujale svoje storitve.

Vsi uporabniki, ki so bili vključeni v zlorabo, so bili oz. še bodo obveščeni preko sporočila, ki se pojavi, ko odpremo aplikacijo, ali ko se prijavimo v Twitter račun. Nekaj podobnega smo lahko že srečali na nekaterih drugih družbenih omrežjih, za Twitter pa je tovrstna napaka prva. “Ta je bila na omrežju prisotna od maja 2017”, so zapisali pri Twitterju. 10. septembra so odkrili, da gre za težavo in so jo tudi takoj začeli odpravljati. Twitterjevi inženirji so brez večjih težav napako odpravili, problem pa je bil v tem, da je dolgo časa trajalo, da so težavo sploh odkrili. O točni številki vključenih zaposlenih Twitter ni želel govoriti, za zdaj pa je znano, da je zloraba vplivala na manj kot 1% uporabnikov.

Twitter ima 335 milijonov mesečno aktivnih uporabnikov, številka pa se je v zadnjem času celo povečal, glede na nenehen padec v zadnjih dveh letih. Twitter še utemeljuje, da v zlorabo niso bila vključena vsa zasebna sporočila. Vključena so bila le tista med uporabniki in podjetji – kot so recimo ponudniki letalskih prevozov ipd.

“Za zdaj nam še ni supelo najti vira težave. Trenutno tudi ne moremo z gotovostjo povedati, kje so podatki uhajali”, so povedali pri podjetju. Ker enostavno ne morejo potrditi, da se zloraba ni zgodila, potencialnim oškodovancem sporočajo, kaj se je zgodilo in se jim seveda opravičujejo. “Če ste bili potencialno vključeni, vas bomo še danes kontaktirali. Iskreno se opravičujemo, da se je kaj takega pripetilo”, se glasi obvestilo, ki ga prejme potencialni oškodovanec.

O tem, kaj pomenijo takšne napake tehnoloških velikanov, ne bomo izgubljali besed, dejstvo pa je, da se uporabniki moramo zavedati, da do tega lahko pride na vseh platformah, ki jih uporabljamo. S tem vas seveda ne želimo odvrniti od uporabe družbenih omrežij, temveč želimo povedati samo to, da je danes, bolj kot kdajkoli prej, pomembno, da smo pazljivi pri uporabi naših podatkov na spletu.


Prijavi napako v članku