Računalništvo, telefonija
10.03.2020 12:00

Deli z drugimi:

Share

Tudi Lyft pošilja svoje zaposlene domov zaradi koronavirusa

Tudi Lyft pošilja svoje zaposlene domov zaradi koronavirusa
Tudi Lyft pošilja svoje zaposlene domov zaradi koronavirusa

»Start-up« in največji Uberjev tekmec, o katerem se vsaj v Sloveniji malo piše, Lyft, je svojim zaposlenim v San Franciscu svetoval, da zapustijo delovno mesto. Ugotovili so, da je bil eden od zaposlenih v stiku z nekom, ki naj bi bil okužen. Po pisanju portala TechCrunch je Lyftov zaposleni trenutno zdrav, ne kaže nobenih simptomov okužbe, vendar je vseeno v stiku z medicinskim osebjem, ki svetujejo, kako naj postopa. Lyftova predstavnica za odnose z javnosti, Alexandra LaManna, je za TechCrunch povedala, da so v podjetju sicer že dolgo časa pripravljeni na pojav virusa med zaposlenimi in da razlogov za paniko ni.


»Vsem našim zaposlenim na sedežu podjetja v San Franciscu smo svetovali, da naj kakšen teden dni delajo od doma, seveda pa sledimo navodilom pristojnih organov, s katerimi smo na vezi praktično na dnevni ravni«, so v sporočilu za javnost zapisali pri Lyftu.


LaManna je dodala še to, da bodo poslovne prostore Lyfta temeljito očistili, na delu pa je tudi dezinfekcijska ekipa, ki redno skrbi za razkuževanje prostorov. Odziv Lyfta ni prvi med tehnološkimi podjetji, ki se vse bolj pogosto odločajo za pošiljanje svojih zaposlenih domov, da bi tako preprečili širjenje okužbe med zaposlenimi. Ravno v začetku tedna je Twitter intenzivno spodbujeval, da naj zaposleni delajo čim več od doma. Tudi LinkedIn, Microsoft in Google so nekaterim zaposlenim naročili naj delajo od doma, glede na gibanje, o katerem so poročali.


Vpliva virusa se ne ustavi pri zaposlenih. Odpovedanih je že bilo nekaj večjih konferenc, med njimi tudi Facebookova konferenca razvijalcev F8. Tudi Google je bil primoran spremeniti potek svojih največjih dogodkov, kar vpliva na več tisoč ljudi v podjetju. Microsoft recimo že poroča o tem, kako virus vpliva na dobavno verigo.


Harward Business review delodajalcem priporoča:

  • Bodite obveščeni

Začnite z določitvijo verodostojnih virov javnozdravstvenih napotkov in spremljajte uradno priporočene in pooblaščene ukrepe v za vas pomembnih jurisdikcijah.

  • Zagotavljajte informacije in higieno

Delodajalci so dolžni delavce obveščati o načinih za preprečevanje okužbe na podlagi javnih informacij, izvajati pa morajo tudi ukrepe za zmanjšanje tveganja prenosa okužbe na delovnem mestu tako, da upoštevajo javnozdravstvene smernice. Te vključujejo enostaven dostop do naprav za pranje rok in ali sredstva za čiščenje rok ter redno razkuževanje javnih površin, kot so pulti, vratne kljuke in gumbi dvigal. Razmislijo naj tudi o spremembah delovnega časa, recimo olajšajo delo od doma ali uvedejo delo v izmenah. Zaposlene bi morali tudi pozvati naj jih obvestijo, če so bili izpostavljeni virusu, če kažejo simptome okužbe ali če imajo oni ali njihovi družinski člani oslabljen imunski sistem. Zaposlene s simptomi okužbe je potrebno poslati domov ali naročiti, naj ostanejo doma, obiskovalce, ki so bili izpostavljeni ali ki imajo simptome, pa izključiti z delovnega mesta. Uvedejo naj se tudi strožji pogoji o vrnitvi na delovno mesto po bolniški odsotnosti.

  • Varujte zasebnost

Delodajalci morajo vedeti, katere osebne zdravstvene podatke o zaposlenih lahko razkrijejo, če se ti okužijo oz. zanje obstaja veliko tveganje za okužbo. O tem naj se pozanimajo pri pravnih svetovalcih, a verjetno se lahko razkrije tisto, kar bi v nasprotnem primeru lahko povečalo tveganje za sodelavce ali tretje osebe, ki prihajajo z njim v stik na delovnem mestu.

  • Načrtujte najslabši scenarij

Za ključne kadre načrtujte zamenjave. Podučite se o zakonskih obveznostih odpuščanja.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več

INTERA d.o.o.

Osojnikova cesta 3, 2250 Ptuj, Tel: 05 908 99 93
  Podjetje Intera razvija slovenski sistem Intrix , namenjen prodaji, CRM (upravljanje odnosov s strankami), vodenju projektov, servisu in marketingu. Glavna prednost sistema je prilagodljivost ... Več

WLAN-SAT, Aleksander Marzidovšek s.p.

Krasna 5, 2319 Poljčane, Tel: 040 222 266
Se še spomnite slovenskega foruma Wlan-Sat, ki je bil osrednje vozlišče za uporabnike, ki so želeli izvedeti več o brezžičnih sistemih? Čeprav foruma ni več v prvotni obliki, ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več