Računalništvo, telefonija
23.02.2018 12:55
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pogon Solid State s kapaciteto 30 terabajtov

Pogon Solid State s kapaciteto 30 terabajtov
Pogon Solid State s kapaciteto 30 terabajtov

Pogoni Solid State prihajajo vse bolj v ospredje, saj so zmogljivi, zanesljivi in odporni na številne zunanje dejavnike, kot so padci in udarci. Najnovejši dosežek na tem področju pa je pred kratkim uspel Samsungu, saj so njegovi inženirji pripravili novo različico pogona Solid State, ki jemlje dih. Za shranjevanje podatkov ponuja kar 30,72 terabajtov prostora, tako visoko kapaciteto pa je inženirjem uspelo doseči z uporabo tako imenovane navpične tridimenzionalne tehnologije, ki poleg visoke kapacitete ponuja še zmogljivost in dolgo dobo delovanja.

Samsungovi inženirji so nov pogon s prodajno oznako PM1643 sestavili iz 32 posamičnih pomnilnikov vrste NAND kapacitete enega terabajta. Pogon nudi dovolj prostora, da lahko nanj shranimo kar 5.700 visokoločljivih filmskih posnetkov. Ker novi pogon meri le 2,5-palca, to pomeni, da je primeren tudi za manjše naprave. Prav tako pa je zelo hiter, saj se lahko pohvali s hitrostjo branja 2.100 MB/s in zapisovanja 1.700 MB/s, kar pomeni, da je novost skoraj trikrat hitrejša od pogonov Solid State, ki jih danes lahko najdemo v prenosnikih ali namiznih računalnikih.

Trenutno žal še ni podatkov o tem, kdaj bo pogon naprodaj in koliko bo zanj treba odšteti. Znano pa je, da bo Samsung povečal proizvodnjo večjih pogonov Solid State s kapacitetami 16 terabajtov, 8 terabajtov in 4 terabajte, kar posledično pomeni, da se bo cena šibkejših modelov začela zmanjševati.


Prijavi napako v članku