Računalništvo, telefonija
13.05.2005 09:47
Posodobljeno 16 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Trojanec briše diske


Pazite se novih trojanskih konjev in črvov!

Kreatorji škodljivih kod so, kot kaže, začeli vojno proti piratstvu na internetu. Kot smo pred karatkim poročali, se je pojavil črv Nopir, katerega naloga je zbrisati iz računalnika vse MP3 in COM datoteke, ter pustiti o tem sporočilo uporabniku računalnika. Tokrat pa iz Panda Laboratorijev sporočajo, da se je pojavil trojanec z imenom Whiter.F, škodljiva koda, ki zbriše s trdega diska napadenega računalnika vse datoteke.

Ta nova varianta škodljive kode, kot večina trojancev, se ne more širiti sama. Širi se s pomočjo tradicionalnih medijev, kot so diskete, CD-ROM-i, elektronska sporočila s pripetimi datotekami, prenešene datoteke z Interneta, FTP, IRC kanali, peer-to-peer (P2P) datoteke, s skupno uporabo v omrežju, FTP, itd.

Ko se namesti v računalnik, trojanec Whiter.F kreira terkstovno datoteko WXP v osnovnem direktoriju uporabnika računalnika. Ta datoteka vsebuje frazo “You did a piracy, you deserve it”, podobno grožnjam, ki jih je povzročal črv Nopir.

Potem ta trojanec nadomesti vse datoteke na trdem disku s tekstualno datoteko, ki jo je kreiral, nakar jih popolnoma odstrani, s čimer povzroči, da napadeni računalnik neha funkcionirati. Zaradi navedenega je ta trojanec dejansko izredno uničujoč. Še več, tudi če uporabnik poskuša obnoviti podatke na trdem disku s pomočjo posebnih orodij, bodo obnovljene datoteke dejansko datoteke s sporočilom, omenjenim zgoraj: Fu You did a piracy, you deserve it.


Prijavi napako v članku