Računalništvo, telefonija
12.01.2012 05:41

Deli z drugimi:

Share

Trije zaposleni od petih kričijo nad računalnik

Vas je programska oprema že spravila ob živce?
Vas je programska oprema že spravila ob živce?

Kot vse kaže so prenosniki in osebni računalniki odličen generator stresa in jeze. Vsaj tako je pokazala raziskava, ki jo je opravila analitska hiša po naročilu računalniškega podjetja TrackVia. Iz raziskave je razvidno, da onkraj luže kar 60-odstotkov delavcev, ki niso strokovnjaki s področja IT ali menedžerji, med delom vpije na računalniške sisteme. Največ stresa jim kakopak povzroča programska oprema, ki jo uporabljajo pri izvajanju delovnih nalog.

Programska oprema lahko delavcem »proizvede« toliko stresa, da ti zapustijo službo. V raziskavi je celo več kot 18-odstotkov anketirancev priznalo, da so zaradi programske opreme že resno razmišljali o zamenjavi delovnega mesta. Glavna težava naj bi bila predvsem v veliki razliki med željami tistih, ki programsko opremo načrtujejo in kupujejo ter tistimi, ki so jo »prisiljeni« uporabljati za opravljanje vsakodnevnih opravil. Če je ta razkorak prevelik, se to pozna tako v manjši produktivnosti kot slabšem vzdušju med zaposlenimi.

Kar 61-odstotkov anketiranih delavcev je bilo prepričanih, da če bi imeli dovolj programerskih znanj, bi zagotovo pripravili precej boljše aplikacije. Ker bi bile te delavcem bolj prijazne, naj bi se to pozitivno poznalo na produktivnosti. Ti so namreč prepričani, da bi lahko z njimi privarčevali na času (74-odstotkov anketirancev), zmanjšali frustracije in stres (63-odstotkov) ter povečali kakovost dela (62-odstotkov). Anket je še pokazala, da zaradi slabe programske opreme okoli 5-odskokov zaposlenih mesečno izgubi dobrih deset delovnih ur. Od štiri do deset delavnih ur izgubi 22-odstotkov zaposlenih, medtem ko tri ure mesečno izgubil nekaj manj kot 30-odstotkov zaposlenih.


Prijavi napako v članku