Računalništvo, telefonija
09.05.2009 13:04

Deli z drugimi:

Share

Trideset odstotni upad povpraševanja po integriranih vezjih

Zaradi hude finančna in gospodarske krize bo močno ogrožen razvoj integriranih vezij.
Zaradi hude finančna in gospodarske krize bo močno ogrožen razvoj integriranih vezij.

Če gre verjeti najnovejši raziskavi združenja Semiconductor Industry Association, potem finančna in gospodarska kriza že zelo nevarno ogroža številne proizvajalce integriranih vezij. V letošnjem prvem četrtletju je podjetjem namreč uspelo prodati čipovja v skupni vrednosti le 44 milijard ameriških dolarjev, kar je slabih trideset odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

To je največji padec v zadnjih letih in dvakrat večji kot v zadnjem četrtletju lanskega leta, ko so zabeležili zmanjšanje prodaje za slabih šestnajst odstotkov. Manjše povpraševanje po integriranih vezij gre v prvi vrsti pripisati predvsem manjšemu povpraševanju po osebnih in prenosnih računalnikih.

Nekoliko bolje pa so se odrezali le tisti proizvajalci integriranih vezij, ki izdelujejo vezja, namenjena žepnim računalnikom in pametnim mobilnim telefonom. Člani združenja Semiconductor Industry Association so prepričani, da si bo trg integriranih vezij lahko opomogel šele pozno v letu 2010, v kolikor seveda ne bo prišlo do novih gospodarskih pretresov.


Prijavi napako v članku