Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
02.02.2023 15:31
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tri vrste UPS (Online, Line Interactive, Offline) in načini uporabe

Ali v vašem podjetju razmišljate o nakupu naprave UPS? V tem članku boste našli informacije o treh glavnih vrstah UPS naprav, da boste lahko izbrali pravo za svoje potrebe.

Izbira prave naprave za neprekinjeno napajanje je bistven korak pri zmanjševanju visokih stopenj tveganja v vašem delovnem procesu. Pomembno se je zavedati, da obstajajo tri različne vrste naprav za neprekinjeno napajanje:

  • Online
  • Line Interactive
  • Offline

Vsaka od zgoraj naštetih možnosti ponuja edinstvene prednosti, ki bi vam lahko prišle prav. UPS je naprava, ki zagotavlja stroškovno učinkovito zaščito električnega napajanja, zlasti pri postavljanju kompleksnih sistemov. Ko izbirate UPS za določen namen, morate upoštevati številne dejavnike.

Razmislite o velikosti obremenitve, stroškovni učinkovitosti in opremi, ki jo nameravate zaščititi s svojim UPS-om. S tem v mislih poglejmo nekatere ključne lastnosti treh glavnih vrst in raziščimo, kako izbrati pravo vrsto za svoj namen.

Značilnosti različnih vrst UPS

Online

Z Online UPS sistemom boste pridobili celovito, skoraj polno moč, ne glede na stanje električne energije, ki prihaja v sistem. Online je daleč najvišja stopnja zaščite električne energije, ki je na voljo na trgu.

Pri Online UPS sistemu se vhodna izmenična napetost pretvori v enosmerno, ki se bo uporabila za polnjenje baterije. Enosmerna napetost se nato s pomočjo inverterja pretvori nazaj v izmenično napetost.

Ker je izhodna izmenična napetost generirana iz baterije, je brez kakršnih koli motenj, ki jih povzroča glavno omrežje. To vključuje spremembe napetosti, kot tudi električne konice. Oboje je mogoče natančno nadzorovati, da se vedno zagotovi čista in stabilna izhodna napetost. Če se omrežno napajanje prekine, bo prehod na baterijsko napajanje z UPS sistemom nemoten.

Online sistemi prav tako ponujajo vrsto samodiagnostičnih funkcij, ki zagotavljajo, da se obremenitev, če pride do napake na strojni opremi, takoj prenese na omrežno napajanje.

Zaradi svoje zasnove Online UPS sistemi prinašajo nekatere ključne prednosti. Na primer ob izpadih električnega omrežja vam ni treba skrbeti, da bi prišlo do prekinitve napajanja. Sistem bo poskrbel, da se stanje napajanja ne bo spreminjalo. Edina težava, ki se je morate zavedati, je, da so Online sistemi dražji v primerjavi z drugimi možnostmi, o katerih bomo razpravljali kasneje. Zaradi tega jih ponavadi uporabljamo za zaščito kritične IT opreme, glavnih strežnikov in podatkovnih centrov.

Line Interactive

Line-interactive sistemi zagotavljajo boljše filtriranje v primerjavi s sistemom Offline, vendar za razliko od Online sistemov imajo pri preklopu na baterijsko napajanje za delček sekunde premora, kar pa večina potrošniških naprav niti ne zazna. Lahko pa zmanjšajo vpliv težav, kot so skoki in padci napetosti ali prenapetost, medtem ko še naprej zagotavljajo stalno napajanje. Linijski interaktivni sistem deluje na enak način kot Offline naprave in omogočajo UPS-u, da začne napajati sistem iz svojih baterij, ko napetost pade ali naraste do v naprej določene varne točke. Je zelo učinkovita rešitev in investicija v dober linijsko interaktivni UPS vam bo zagotovila stabilen sinusni izhod.

Ko se napajanje iz električnega omrežja povrne, se pretvornik izklopi in napajanje se preklopi nazaj na glavni vir. Med preklopom bo nastal premor, vendar bo ta običajno krajši kot pri Offline sistemih.

Offline

Offline UPS sistemi imajo najbolj osnovno razporeditev. Ta vrsta UPS-ov bo zagotovila rezervno baterijsko napajanje v primeru tipičnih težav z napajanjem. To vključuje izpad električne energije, napetostni sunek ali padec napetosti. Delujejo tako, da ko električna moč pade pod določeno varno točko ali se nadnjo dvigne, preklopijo na enosmerno baterijsko napajanje, ki se nato pretvori v izmeničnega.Ti sistemi so običajno zasnovani za uporabo pri zaščiti potrošniških elektronskih naprav, kot so igralne konzole, POS sistemi ali osebni računalniki nižjega razreda. Niso primerni za velike poslovne namestitve s kritičnimi podatkovnimi sistemi. Sistemi UPS v stanju pripravljenosti se lahko uporabljajo s široko paleto tehničnih naprav.

Offline UPS sistemi so običajno precej kompaktni in nekatere, kot je NanoFit 600, je mogoče namestiti na steno ali postaviti na mizo poleg naprav, ki jih ščitijo. Sistemi, kot je ta, imajo vgrajen mikroprocesor, ki zagotavlja visoko stopnjo zanesljivosti. Zaradi tega so običajno zelo cenovno ugodni in bodo izpolnili pričakovanja pri zaščiti širokega spektra naprav.

Poleg tega, da je Offline UPS nizkocenovna možnost, ponuja še druge prednosti. Na primer ko so v stanju pripravljenosti, so ponavadi tihi in zelo učinkoviti. Vendar pa običajno ne zagotavljajo visoke ravni regulacije izhodne napetosti. To pomeni da se vse anomalije, ki se zgodijo v omrežju, prenesejo na naprave.

Izbira pravega tipa UPS

Delovanje

Običajno če postavljate UPS v okolju, kjer je potrebna električna izolacija, bo Online UPS prava izbira. Še posebej, če bo oprema, ki jo uporabljate, občutljiva na nihanja napetosti.

Linijski interaktivni UPS je podoben Offline ali UPS-u v stanju pripravljenosti z eno pomembno razliko. Uporablja variabilni samodejni transformator, ki v primeru anomalij na omrežju prilagaja vhodno napetost UPS-u.

Velika prednost te vrste UPS-a je, da bo prenašal prenizke napetosti in prenapetostne sunke, ne da bi pri tem začel uporabljati rezervno baterijsko napajanje.

Razširjeno delovanje

Drugi ključni dejavnik, ki ga morate upoštevati, je, kako dolgo potrebujete vaš UPS sistem za zagotavljanje električne energije. Če želite to narediti, morate oceniti potrebno količino kVA. V bistvu tipičen sistem UPS lahko porabi le 80 % energije, ki jo hrani. To pomeni, da bo imel UPS faktor moči 0,8. Kot tak, če imate 100kVA moči, boste lahko porabili le 80 % tega. Nekateri sistemi, kot je Champ 1K, zagotavljajo višji faktor izhodne moči 0,9. Tako lahko dobite učinkovitejše možnosti glede na proračun in velikost, ki jo potrebujete.

Upravljanje

Upravljanje vašega sistema UPS predstavlja bistveni del vzdrževanja vašega UPS in zagotavljanja njegovega učinkovitega delovanja. Ne pozabite, če vaš UPS odpove, so vaše naprave ogrožene. Obstajajo različni načini za upravljanje in spremljanje sistema UPS.

Mnogi sodobni sistemi UPS delujejo z uporabo vgrajenega spletnega vmesnika, ki zagotovlja kritične možnosti sledenja in potencialno zaznavanje napak, preden povzročijo težave.

Drugi sistemi, na primer Online sistemi UPS, ponujajo zaslone, ki jih lahko uporabite za spremljanje in upravljanje sistema. Poleg tega, da ponuja vgrajeno komunikacijsko USB orodje, ima ta sistem tudi LCD zaslon, ki zagotavlja, da lahko dobite informacije o stanju UPSa.

Budžet

Ko izbirate vrsto UPS-a morate vedno upoštevati svoj proračun. Offline sistemi UPS so proračunsko najprijaznejša izbira na trgu. Ponavadi jih uporabljajo v manjših podjetjih, ki jim ni treba skrbeti zaposlovno kritične naprave. Druga težava pri tej cenejši možnosti je, da ščiti le pred majhno stopnjo težav. Zato morate za bolj vsestransko rešitev razmisliti o eni od bolj robustnih sistemov.

Line-interactive je cenejši od Online sistema UPS in bi lahko bil idealen za srednje velika podjetja. Ni vam treba skrbeti, da vam bo UPS odpovedal v neprimernem trenutku, saj zagotavlja že dosti boljšo zaščito kot Offline sistemi.

Najdražja oblika UPS tehnologije pa so Online sistemi. Zaradi tega jih pogosto uporabljajo večja podjetja, kjer je zaščita kritičnih procesov in naprav bistvenega pomena.

Kliknite za več informacij o UPS sistemih za neprekinjeno napajanje na spletni strani podjetja Xenon forte.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
UPS napajalniki Xenon forte UPS naprave Fortron FSP

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem XENON FORTE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri XENON FORTE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Enter your state here

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem XENON FORTE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več